След като Великобритания се оказа в дефицит на домати, краставици и други зеленчуци, сега е изправена и пред недостиг на праз.
Това съобщава Sky News, като уточнява, че запасите от праз ще свършат най-късно през април. Агрономи определят сезона като "най-трудния до момента" заради необичайно горещото лято, последвано от липса на дъжд.
Високите цени на електроенергията също забавят продукцията.
Празът заема особено важно място в британската кухня. На 1 март на Острова се отбелязва Свети Дейвид и се приготвят редица традиционни ястия с праз, сред които яхния, пайове, супи и разнообразни печива с праз.
На същата дата в Уелс се организира Уелският фестивал на праза. Символът на областта е именно празът, който и до днес войниците носят на шапките си, за да могат да бъдат разпознавани.
На този ден в Уелс се поднасят наденички Гламорган, които са именно на основата на праза, както и супа от праз, печива с праз и гъсти яхнии с праз. В графствата на Уелс празът през бедните години е спасявал британците от глад.
Тереза Кофи, министър на околната среда на Острова, призова британците да заменят праза с ряпа.
Ако обаче във Великобритания искат да се насладят на традиционните си рецепти с праз, ще трябва да разчитат на внос.