Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Защо протеинът не е магическо решение за добра форма

Истината най-често е в съдържанието и дребния шрифт Снимка: iStock
Истината най-често е в съдържанието и дребния шрифт

Протеинът е ключов за поддържането на добра физическа форма. Това вече го знаем.

Всъщност толкова добре го знаем, че вече можем да видим навсякъде из магазините протеинови продукти с претенции да бъдат здравословни- протеинови вафли, десертчета, хлябове, млека и какво ли още не, на чийто етикет с големи букви пише "ПРОТЕИН".

Сякаш самата дума стана синоним на нещо здравословно. Сякаш всяко нещо с малко повече добавено съдържание на протеин автоматично се превръща в здравословна и диетична храна.

А не е точно така. Истината най-често е в съдържанието и дребния шрифт.

Не че протеинът не си остава важен. Напротив - това е един от трите основни макронутриента, които се съдържат във във всяка храна, наред с въглехидратите и мазнините. За разлика от тях обаче протеинът има незначителни депа за съхранение в тялото и то рядко го използва като източник на енергия.

Има различни типове протеини с разнообразни функции в организма, но това което най-много интересува спортуващите хора, е функцията на основен градивен елемент в клетките, тъканите, костите и най-вече мускулите - мускулният синтез.

Превръщането на мазнините в мускули няма как да се случи без достатъчно белтъчини.

Снимка: iStock

Освен това усвояването на протеина изисква повече енергия, отколкото при останалите макроси и по тази причина се препоръчва завишен прием при режим на отслабване. Друго предимство е, че засища за много по-дълъг период от време.

За неспортуващ човек е предостатъчно да приема дневно до 1 грам на килограм лично  тегло. За спортуващи оптималният прием е между 1,5 и 2,2 грама. При напреднали атлети или професионални спортисти може да се отиде до над 3 грама.

От тук вече идва и въпросът как да се набавят белтъчините.

Ако приемем, че една пържола може да съдържа между 20 и 30 грама протеин (зависи от вида месо и големината на пържолата), а едно средно голямо яйце - 5-6 грама, то това означава, че трудно може да се мине без допълнителни източници при активни хора.

Протеиновите шейкове са първият очевиден избор за допълнение към храненията и тренировките. При най-разпространения суроватъчен тип протеин, един шейк, разбъркан с вода, съдържа около 20-25 грама белтъчини, други полезни добавки, минимално количество въглехидрати и около 100-150 калории. 

Нерядко се случва хора да започнат да пият по няколко шейка на ден без да се съобразят със своя калориен баланс и дневна активност.

Твърде голямо количество прием на белтъчини може надхвърли капацитета на тялото за усвояване и излишъкът да се трансформира в нежелани мазнини, така както става с твърде многото въглехидрати.

Това важи особено много, ако шейковете се правят с мляко или се превърнат във висококалорични смутита.

Още по-внимателни трябва да бъдете с протеинови вафли и всякакви други подобни храни. На тях с големи букви може да пише 30-40 и повече процента съдържание на белтъчини, но всичко останало да е захар и мазнини от вредни източници.

Особено, ако става въпрос за някой по-евтин продукт. Така нещо, което е рекламирано и продавано като диетично и здравословно, може да се окаже съвсем не такова.

Винаги имайте едно наум, че суроватъчният протеин сам по себе си в най-добрия случай може да бъде определен като безвкусен и всеки един продукт с добавено съдържание на трябва да бъде овкусен допълнително.

Преди да купите нещо подобно прочетете съдържанието и преценете дали калорийната му стойност и използваните подсладители и овкусители отговарят на вашия хранителен режим и цели.

На пазара има много качествени продукти и добавки. Има обаче и много, които само изглеждат такива. 

Най-важно обаче да се знае, че протеинът не е магическо решение за влизане в добра форма. Той е само един от многото необходими компоненти за един балансиран начин на живот. 



 

Най-четените