Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пълнени патладжани

Пълнени патладжани Снимка: Стоян Георгиев
Пълнени патладжани Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Пълнените патладжани са възпети от доста вдъхновени пера, сред които и Никос Казандзакис. В "Капитан Михалис" той описва живописно как една критянка подмамва съпруга си на пролетна разходка с подлучени патладжанчета.

На Балканите патладжаните са на почит и уважение, достатъчно е да припомним любимото на мнозина имам баялдъ.

Дори и да не гледате на тях като на афродизиак, нищо не пречи да сготвите това вкусно ястие у дома. Нужни са ви продукти и добро настроение.

Начин на приготвяне

Почистените и измити патладжани разрежете по дължина, посолете и оставете да се отцедят.

От дъното на всяка половинка отрежете малко парченце, така че патладжанът да може да стои стабилно и издълбайте вътрешността, като запазите част от нея за плънката.

Запечете патладжаните в предварително загрята фурна за около 15-20 минути.

През това време пригответе плънката.

Малките лукчета нарежете на 4 и запържете в загрята мазнина. След като станат прозрачни, прибавете чесъна и каймата. Налейте малко вода, за да може каймата да се раздроби по-лесно и запържете. Добавете магданоза и дребно нарязания пресен лук и чесън.

Разбъркайте и прибавете малко от вътрешността на патладжаните, нарязана на дребно. Запържете и, ако има нужда, сложете още малко зехтин, защото патладжанът поема много мазнина.

Подправете с канелата и захарта и доматите. Оставете да се готви под капак около 10 минути, като разбърквате отвреме навреме.

С така приготвената плънка напълнете половинките патладжан, подредете отгоре кашкавал и отново запечете за 20 минути.

Поднесете поръсени с пресни подправки.

Да ви е сладко.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените