Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

5 мръсни тайни, които не ви казват в заведението за бързо хранене

5 мръсни тайни, които не ви казват в заведението за бързо хранене Снимка: iStock

Бързата храна е гузно удоволствие, което все пак си причиняваме понякога.

Обикновено го правим със свито сърце и ясното съзнание колко калории ще погълнем и то най-вече под формата на мазнини. И все пак ако джънкът не се превръща в навик, не би трябвало да е проблем, нали така?

Е, служителите на веригите за бързо хранене не мислят така, защото не ви споделят мръсните тайни от кухнята (че и извън нея).

А ето какво признават те пред изданието Reader's Digest:

Понякога пилето е възможно най-вредният избор

Снимка: iStock

Решаваме, че пилешкото все пак е мъъъничко по-здравословно и поръчваме нещо с него.

Е, изненада - не е изключено бургерът с пилешко или салатата да са по-калорични и мазни от стандартния бургер. Първо, за да не залепва пилешкото за гриловете, готвачите го мажат с мазнина, която обикновено не е от най-качествените.

Второ, в салатите има тежък майонезен сос, сирена и добавки и те стават излишно тежки.

Затова и без това сме във верига за бързо хранене, можем спокойно да си спестим лицемерието и да поръчаме нещо, различно от пилешко.

Линиите на кюфтето в бургера обикновено са фабрични

Снимка: iStock

Следите от грил може и да изглеждат апетитно, но обикновено не са от истински грил.

Те се добавя фабрично с хранителни бои, за да изглежда месото в бургера апетитно и току-що приготвено. Така подсъзнанието ни решава, че става въпрос за далеч по-качествен бургер, отколкото всъщност похапваме.

При поръчка вече готовото месо само се затопля, като това обикновено е на плоски горещи плочи, които няма как да оставят следи по месото.

Потребители и готвачи в Quorra уточняват, че това правило не важи за по-скъпите места за бургери, където са отделили достатъчно средства за качествени грилове и хубава кайма.

По-голямата част от храната има един и същи вкус

Снимка: iStock

Пиле, бургер и хотдог сякаш имат напълно еднакъв вкус. Както и картофки, лучени кръгчета и хапки със сирене например.

Не, не ни се струва, най-често истината е такава. Веригите за бързо хранене знаят, че именно натрапчивият солен, мазен или прекалено сладък вкус ни привлича към тяхното меню и не са склонни да рискуват.

Те нямат и време да експериментират с различни вкусове за различните предложения - например с едни подправки за пилето и други - за бургера.

Затова всичко е обилно посолено, накиснато в кетчуп, горчица и майонеза или с огромни количества захар.

Безалкохолните пък нямат по-добър вкус

Снимка: iStock

Огромен процент от нас могат да се закълнат, че безалкохолните във веригите за бързо хранене имат по-хубав вкус от онези от магазина.

И това обикновено е огромна заблуда.

Струва ни се, че безалкохолното е по-вкусно, защото е комбинирано с много солена храна и сладкият му вкус изпъква повече. Освен това винаги, ама винаги е изключително добре охладено, което отново подвежда небцето ни.

Не на последно място, в много ресторанти за бързо хранене безалкохолните не са готови, а при наливане се смесва концентрат с газирана вода и това придава онзи свеж вкус, който ни лъже, че пием нещо далеч по-добро.

Не поръчвайте нищо с яйца

Снимка: iStock

Доста от ресторантите на вериги за бързо хранене всъщност са доста малки и лесно виждаме даже докъде се простира кухнята.

Естествено е на подобно място да няма къде да се съхраняват големи кори с пресни яйца, с които да се приготвят яйчените сандвичи, бърканите яйца и други подобни рецепти. Затова се прибягва до яйца на прах.

Добрата новина е, че те са напълно безопасни за консумация.

Лошата е, че със сигурност няма да имат вкуса на ястие, приготвено с пресни яйца. Затова е по-разумно да си спестим усещането, сякаш дъвчем гума, и да се насочим към нещо без яйца в състава си.



 

Най-четените