Той е сексапилен, богат и може да готви. Американският готвач Роко Деспирито отговаря по всички параграфи на описанието за най-желан мъж и често разбужда женската фантазия.
Дори през 2002 г. списание People му дава титлата най-секси готвач, за която самият той признава, че леко го смущава.
Едно от любимите му за приготвяне ястия е ризото, но това не бива да ви учудва, тъй като е известен с любовта си към италианската кухня и интереса да смесва различни кулинарни култури. Световните знаменитости обожават храната му, а готварските му книги се купуват с небивал успех.
От 2010 г. насам Деспирито се съсредоточава към здравословното хранене, като последното му издание от миналата година - Rocco"s keto comfort diet, е насочено към модерната и днес кето диета.
Интересът на Роко към готвенето не е случаен, тъй като израства в семейство, което отделя специално внимание на храната.
"Спомням си, че живеехме в Кунс, Ню Йорк и гледах как семейството ми консервира домати и патладжани. Един ден дори отидохме при роднини в Лонг Айлънд, които имаха къпинови насъждения. Беряхме плодовете и ги замразявахме за зимата. Имаше толкова много подобни прекрасни моменти", разказва готвачът.
Ястията, с които израства са домашните кюфтенца по рецепта на неговата майка, спагети, лазаня и пица, но за изненада на всички - без моцарела. Любовта му към храната още от ранна детска възраст е пословична и решението да превърне кулинарията в своя професия идва някак естествено.
Като тинейджър Деспирито започва работа в една от кварталните пицарии, където по думите му научава може би най-ценните уроци в живота си, превърнал се в негова основна житейска ценност - "Да се усмихвам на клиентите. Влюбих се в идеята, че мога да направя нечий ден щастлив", споделя Роко.
Първият му ресторант Union Pasific, който отваря врати през 1997 г. в Манхатън, го изстрелва в челните редици на бизнеса. Само година след откриването му небезизвестният кулинарен критик от New York Times, Рут Рейхал, оценява високо заведението. В материала за изданието тя описва случай с жена на съседната маса, която стене в неконтролируем екстаз, докато се храни. Невъзможно е обаче да определи какво точно предизвиква реакцията ѝ, тъй като по мнението на Рейхал всяко едно ястие от менюто е достойно да го направи.
Няколко години след този случай, или по-точно през 2003 г., Деспирито се отказва от ресторантьорския бизнес и започва кариера в телевизията с шоуто The Restaurant, излъчвано по NBC. Следват множество участия в различни кулинарни формати, сред които Top Chef и The Biggest Loser. Не след дълго обаче се появява нова повратна точка в живота му, която го провокира да се изправи пред друго предизвикателство.
"Бях изплашен за здравето си. Отидох на преглед и лекарят ми каза, че холестеролът и кръвното ми налягане се покачват. Даде ми две опции - медикаменти или хранителна диета. Казах си: "Защо да не предприема по-трудното, но по-умно нещо?". Година, след като взех решението да променя храненето и начина си на живот, намалих теглото си с 30 кг", разказва за преживяванията си Деспирито.
За да постигне това обаче, според него човек трябва да промени мисленето си, че вкусното и здравословното не се изключват взаимно. Тогава всичко си идва на мястото.
"Преди добавях бекон към почти всичко - зеленчуци, риба, сосове, дори винегрети. За съжаление, той е пълен с холестерол, затова сега използвам различни негови алтернативи", допълва още Роко.
Така американският готвач се впуска в приключение, което го превръща в истински вдъхновител за мнозина.
Съсредоточава работата си върху книги за здравословното хранене, превърнали се през годините в истински бестселъри. Rocco's keto comfort diet е последната от поредицата, която излиза през март миналата година.
Диспирито признава, че докато я пише изпитва истинско удоволствие и се забавлява много - "В книгата може да намерите любимите си така наречени "вредни храни" в кето вариант. Включил съм рецепти за пържено пиле, понички, торта, шоколадови бисквити, но всички те са с абсолютно нови версии на себе си".
И тъй като Роко Диспирито държи почитателите му да се хранят без вина, затова и всичките му рецепти са възможно най-ниско съдържание на калории. В листа с продуктите няма да намерите неща като бяло брашно, захар и маргарин. За тях той е подбрал достойни заместители, които правят тялото по-здраво, а вкуса на ястията почти автентичен с техните оригинални.
След сбъдването и на този свой проект, американският готвач изобщо няма намерение да спира до тук.
У него отново се прокрадва мечтата за собствен ресторант, но този път със съвсем друга концепция - модерна, здравословна кухня, от която смята, че се нуждаят всички нюйоркчани.
"Чувствам, че мога да създам нещо уникално, както направих през 90-е години с Union Rasific. Отдавна работя в сферата на растителния свят и имам огромен ресурс, в който да се развихря", заключва Деспирито.
Ако и вие не искате да се чувствате виновни към тялото си, когато похапвате нещо сладко, може да опитате рецептата на знаменития американски готвач за сладкиш "Шоколадова бисквитка".
Той е също толкова зашеметяващ, колкото и оригиналния, а и здравословните предимствата на кето варианта не отстъпват по нищо на вкуса му.
Ще ви трябват само чугунен тиган, няколко интересни продукта и доза кулинарно вълнение за перфектен краен резултат.
Сладкиш "Шоколадова бисквитка"
Нужните продукти са:
- 113 гр. неподсолено масло на стайна температура/отделно още една с.л. за намасляване на тигана
- ¼ чаша заместител на кафява захар с еритрол
- ¼ еритрол на кристали
- 2 големи яйца
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- ½ ч.л. морска сол
- ½ ч.л. сода за хляб
- 1 и ½ чаши бадемово брашно
- 1 чаша подсладен със стевия шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В чугунен тиган с диаметър 25 см сложете една лъжица масло и хубаво го размажете по дъното му.
В купа разбийте с миксер останалото масло, двата вида еритрол, докато сместа стане лека и пухкава. Добавете едно по едно яйцата, като след всяко разбийте добре, след тях солта, ванилията, содата и брашното. В получената еднородна смес изсипете шоколадовия чипс и разбъркайте внимателно с шпатула.
Сложете тестото в тигана и печете около 25 мин., докато сладкишът придобие златист цвят. Преди сервиране го изчакайте да се охлади и чак тогава нарежете с остър нож.