Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Супата - кралицата на зимната трапеза

В галерията ще видите осем рецепти за интересни или позабравени супи, които да изпробвате още тази седмица: Снимка: iStock
В галерията ще видите осем рецепти за интересни или позабравени супи, които да изпробвате още тази седмица:
Супа с тортелиниАко ви се мотае пакет тортелини, които се чудите как да оползотворите, сега е моментът да ги превърнете в питателна супа. Сварете тортелините с минута по-малко, отколкото е посочено на опаковката. Междувременно в дълбока тенджера с дебело дъно запържете накълцана глава лук и един голям морков на ситни кубчета.

След това прибавяте литър пилешки или зеленчуков бульон, 400 грама консерва накълцани домати, малка консерва грах и малка консерва царевица. След омекването на зеленчуците добавете и тортелините и подправете със сол, пипер и босилек. Сервирайте поръсена с малко пармезан. Снимка: iStock
Супа с тортелини

Ако ви се мотае пакет тортелини, които се чудите как да оползотворите, сега е моментът да ги превърнете в питателна супа. Сварете тортелините с минута по-малко, отколкото е посочено на опаковката. Междувременно в дълбока тенджера с дебело дъно запържете накълцана глава лук и един голям морков на ситни кубчета.

След това прибавяте литър пилешки или зеленчуков бульон, 400 грама консерва накълцани домати, малка консерва грах и малка консерва царевица. След омекването на зеленчуците добавете и тортелините и подправете със сол, пипер и босилек. Сервирайте поръсена с малко пармезан.
Супа с карфиол и сиренеНа дъното на тенджера запържете една глава лук в две супени лъжици масло. След омекването на лука добавете една голяма глава карфиол, накъсана на розички, един голям картоф на кубчета, 700 милилитра зеленчуков бульон и 400 милилитра прясно мляко. Оставете супата да къкри около 30 минути или до омекване на карфиола и картофа.

Накрая добавете 100 грама сирене по избор - чедар, гауда, синьо сирене - и пасирайте до гладкост. Сервирайте с още сирене, крутони или филийки хляб. Снимка: iStock
Супа с карфиол и сирене

На дъното на тенджера запържете една глава лук в две супени лъжици масло. След омекването на лука добавете една голяма глава карфиол, накъсана на розички, един голям картоф на кубчета, 700 милилитра зеленчуков бульон и 400 милилитра прясно мляко. Оставете супата да къкри около 30 минути или до омекване на карфиола и картофа.

Накрая добавете 100 грама сирене по избор - чедар, гауда, синьо сирене - и пасирайте до гладкост. Сервирайте с още сирене, крутони или филийки хляб.
Бистра гъбена супаПросто като гъбена чорба! За нея почиствате 500 грама печурки (или микс от гъби) и ги режете на груби филийки. Нарежете и една глава лук на полумесеци и един морков на не много фини парчета. В малко олио запържете първо лука, после моркова и накрая - гъбите. Задушете зеленчуците до омекване и подправяте със сол, пипер, сминдух и зелении по избор.

След това налейте литър зеленчуков бульон и варете 15-20 минути. Сервирайте с накълцан магданоз и хляб. Снимка: iStock
Бистра гъбена супа

Просто като гъбена чорба! За нея почиствате 500 грама печурки (или микс от гъби) и ги режете на груби филийки. Нарежете и една глава лук на полумесеци и един морков на не много фини парчета. В малко олио запържете първо лука, после моркова и накрая - гъбите. Задушете зеленчуците до омекване и подправяте със сол, пипер, сминдух и зелении по избор.

След това налейте литър зеленчуков бульон и варете 15-20 минути. Сервирайте с накълцан магданоз и хляб.
Крем супа от боб с беконЗа улеснение използваме бял боб от консерва - 400-500 грама. В дълбока тенджера слагаме наситнена глава лук, наситнен морков и по желание - една-две скилидки накълцан чесън. Запържваме за кратко и прибавяме боба и 250 милилитра течна готварска сметана. Овкусяваме със сол, пипер и магданоз и пасираме до гладкост.

В незалепващ тиган запържваме парчета бекон, докато покафенеят и станат хрупкави. Гарнираме всяка купа от супата с малко накълцан магданоз и с бекон и сервираме. Можем да добавим и крутони или сирене. Снимка: iStock
Крем супа от боб с бекон

За улеснение използваме бял боб от консерва - 400-500 грама. В дълбока тенджера слагаме наситнена глава лук, наситнен морков и по желание - една-две скилидки накълцан чесън. Запържваме за кратко и прибавяме боба и 250 милилитра течна готварска сметана. Овкусяваме със сол, пипер и магданоз и пасираме до гладкост.

В незалепващ тиган запържваме парчета бекон, докато покафенеят и станат хрупкави. Гарнираме всяка купа от супата с малко накълцан магданоз и с бекон и сервираме. Можем да добавим и крутони или сирене.
Царевична супа с нудлиТази супа е толкова плътна, че спокойно може да мине за една не особено лека вечеря. Начупете на парченца и сварете един пакет нудли (около 85-90 грама) според указанието на опаковката. След това ги изсипете в дълбока тенджера и прибавете една голяма консерва сладка царевица, една чаша настърган чедар, една чаша течна сметана и две чаши вода или бульон.

Подправете супата със сол, пипер и накълцан магданоз и варете до сгъстяване и разтапяне на сиренето. Сервирайте поръсена с още малко накълцан магданоз, а може и с лентички бекон, шунка и още сирене. Снимка: iStock
Царевична супа с нудли

Тази супа е толкова плътна, че спокойно може да мине за една не особено лека вечеря. Начупете на парченца и сварете един пакет нудли (около 85-90 грама) според указанието на опаковката. След това ги изсипете в дълбока тенджера и прибавете една голяма консерва сладка царевица, една чаша настърган чедар, една чаша течна сметана и две чаши вода или бульон.

Подправете супата със сол, пипер и накълцан магданоз и варете до сгъстяване и разтапяне на сиренето. Сервирайте поръсена с още малко накълцан магданоз, а може и с лентички бекон, шунка и още сирене.
Супа със свинско и чилиОбичаме люти супи и това си е! За тази загряваме тенджера с дебело дъно или чугунена тенджера и в нея запържваме една голяма глава накълцан лук и 700 грама кайма или свинска наденица, ако сме уверени в качеството на последната. След като каймата се раздроби, към нея добавяме консерва бял и консерва червен боб, консерва млени домати и три чаши вода.

Овкусяваме супата със сол, пипер, чили сос и накълцани люти чушки - количеството е по-избор в зависимост от това колко люто обичаме. След това варим супата на бавен огън още 20-30 минути и сервираме още гореща с хляб или мексикански плоски питки. Снимка: iStock
Супа със свинско и чили

Обичаме люти супи и това си е! За тази загряваме тенджера с дебело дъно или чугунена тенджера и в нея запържваме една голяма глава накълцан лук и 700 грама кайма или свинска наденица, ако сме уверени в качеството на последната. След като каймата се раздроби, към нея добавяме консерва бял и консерва червен боб, консерва млени домати и три чаши вода.

Овкусяваме супата със сол, пипер, чили сос и накълцани люти чушки - количеството е по-избор в зависимост от това колко люто обичаме. След това варим супата на бавен огън още 20-30 минути и сервираме още гореща с хляб или мексикански плоски питки.
Зелева супаТова е супата от прословутата диета, но вие може да я използвате само за разтоварване. Измийте, почистете и нарежете 500 грама зеле, един стрък праз, три домата, три моркова и две глави лук. В тенджера загрейте две-три супени лъжици зехтин и запържете зеленчуците с половин чаена лъжичка сол, докато омекнат.

После добавяте литър-литър и половина вода (в зависимост колко гъста искате да е супата) и подправяте с още малко сол, пипер, чесън и дафинов лист. Варете супата 25-30 минути и можете да я консумирате както гореща, така и студена. Снимка: iStock
Зелева супа

Това е супата от прословутата диета, но вие може да я използвате само за разтоварване. Измийте, почистете и нарежете 500 грама зеле, един стрък праз, три домата, три моркова и две глави лук. В тенджера загрейте две-три супени лъжици зехтин и запържете зеленчуците с половин чаена лъжичка сол, докато омекнат.

После добавяте литър-литър и половина вода (в зависимост колко гъста искате да е супата) и подправяте с още малко сол, пипер, чесън и дафинов лист. Варете супата 25-30 минути и можете да я консумирате както гореща, така и студена.
Яйчена супаТази лесна супа се среща не само в България, но и из Европа и дори в Азия. За да я приготвите, нарежете две средни глави лук на ситно и ги запържете в добре сгорещено олио. Залейте с шест чаени чаши много горещ бульон и прибавете 70 грама фиде и един голям настърган домат.

В купа разбийте пет яйца и ги добавете към врящата смес, за да се пресекат и да станат „на конци“. Подправете със сол и пипер и оставете да ври още 5-10 минути. Сервирайте гореща с накълцан магданоз или перца зелен лук. Снимка: iStock
Яйчена супа

Тази лесна супа се среща не само в България, но и из Европа и дори в Азия. За да я приготвите, нарежете две средни глави лук на ситно и ги запържете в добре сгорещено олио. Залейте с шест чаени чаши много горещ бульон и прибавете 70 грама фиде и един голям настърган домат.

В купа разбийте пет яйца и ги добавете към врящата смес, за да се пресекат и да станат „на конци“. Подправете със сол и пипер и оставете да ври още 5-10 минути. Сервирайте гореща с накълцан магданоз или перца зелен лук.

Когато температурите упорито се задържат около нулата - стомахът ни крещи само едно: "Супа!".

Една купа гореща супа моментално отпуска скованите от студ крайници и носи приятна топлина на стомаха, която се разлива постепенно из цялото тяло.

Каква супичка да приготвим обаче довечера?

Разбира се, обожаваме традиционните за нашите ширини супа топчета, телешко варено, пилешката супа на мама и баба. А шкембето - за него можем да сътворим ода за възхвала!

Но понякога ни се иска да разнообразим менюто и да сготвим някоя по-интересна супа или такава, каквато не сме пробвали отдавна.

Небцето иска нещо по-гъсто или пък по-пикантно, с по-нестандартен вкус или с по-нетрадиционни съставки.

Затова в галерията ще видите осем рецепти за именно такива супи, които да изпробвате още тази седмица.

 

Най-четените