Борисов описа на Оланд газовите трасета в България

"Франция винаги се е намесвала във важни за България моменти, когато трябва да се даде репер за развитие". Това заяви министър предедателят Бойко Борисов на срещата си с френския президент Франсоа Оланд, която се състоя в Елисейския дворец в рамките на официалното посещение в Париж.

След срещата, Борисов обясни, че разговорите между двамата са били с разнообразна тематика, но основно са били съсредоточени върху възможностите за енергийната диверсификация.

По време на разговора, Борисов запозна френския президент с потенциала на страната ни за диверсифициране на газовите доставки, свързани с възможностите за изграждане на газов хъб, с възможностите и трудностите за развитие на проекта "Южен поток", за изграждане на интерконектори от LG терминалите, за осъществяваните от "Тотал", "Репсол" и "ОМВ" проучвания за добив на газ в Черно море. Борисов обясни и системата за добив на газ от "Мелроуз рисорсиз" и похвали добре развитата газопреносна система на България.

Пред журналисти премиера каза, че е щастлив, че Оланд го е разбрал и че е разяснявал повече от половин час с карта енергийните трасета и възможности в България.

От своя страна, по време на срещата, Франсоа Оланд уточни, че страната му ще направи всичко възможно, за да подкрепи усилията на България в осигуряване на енергийна независимост в посока на енергийната сигурност на ЕС.

Той благодари на Борисов и неговото правителство за дейността, която води, да помогне на Франция да се справи с терористичната заплаха и с транзита на терористи към конфликтните зони.

"Трябва да се борим и срещу радикализацията по интернет и срещу придвижването на европейски граждани към конфликтни места", смята Оланд.

По отношение на приемането на България в Шенген, президентът дипломатично каза, че ще бъде намерен добър баланс. "Ние сме добре запознати с откритото географско положение на България и имаме интерес да използваме Шенген по най-добрия начин", заяви президентът на Франция.

Според Оланд, българската икономика разполага с огромни възможности да приеме френски инвеститори, а България може да разчита на действия от страна на Франция както по отношение на Шенген, така и по отношение на намаляване на последствията от близостта й с конфликтния регион между Украйна и Русия.

Френският президент поздрави Борисов, за "правилната" позиция "да поддържа споразумението от Минск", в което той лично е участвал. "Смятаме, че най-добрият начин да се реши проблемът в Украйна е да се спазва това споразумение. Също така, не искаме България да бъде жертва на ставащото в тази страна, както се случва днес. Франция е готова да помогне на България, за да може наистина тя да бъдe в най-добрата ситуация в този конфликт, и аз ще използвам лично всички средства да говоря с Русия, с Украйна, за да можем наистина да се справим с това положение и да донесем полза на България".

Пред президента Бойко Борисов презентира българската изложба на тракийско злато в "Лувъра" с твърдението, че България е държава, която "лежи на три епохи и хората трябва да я познават, да я видят. Това е пътят към Европа - по-доброто познаване".

#1 Rowan 15.04.2015 в 09:42:56

Лошо няма да си наивник - помага да преживееш моменти на криза и запазва психиката. Лошо няма и години наред да си запазиш наивитета - съхранява желанието за живот в дългосрочни периоди на нищета, предизвикана от независещи от теб причини. Наивитетът, обаче, когато си на върха на държавата е престъпен. Защото обричаш хиляди на мизерия. Наивникът Борисов все още вярва, че единствената причина България да е на опашката на Европа по доходи, е имиджът на страната. И тръгна човека по Европата да лъска българския имидж, и евро-атлантически ориентира страната, едва ли не обявявайки война на лошата Русия. Наивнико Борисов, дано никога не осъзнаеш, колко си вреден за страната и народа, щото при феноменалното ти Его, ще се гръмнеш. Дано никога да не проумееш, че липсата на инвестиции в страната ни не е имиджът, който имаме пред западняците, а свръхпроизводството на същите тези западняци. Дано никога не ти се наложи да пазаруваш от магазина, та да видиш заринатите щандове с всичко - от храни до автомобили в шоурумовете. Не инвестиции в нови производства и работни места й трябват на Европа, а пазари да си продава стоките. И тук, наивнико Борисов, ти допусна две фундаментални грешки: - Включи страната във всички малоумни операции на НАТО без да поискаш твърди квоти за възстановителни процес на разрушените страни. Затова американски и английски фирми възстановяват Ирак, затова американците еднолично търгуват с дрогата на Афганистан, затова нищо не получихме в замяна на участието (и жертвите) си, но похарчихме маса пари, дето можеха да се използват за нещо по-полезно. Всички държави смучат милиарди от Щатите за подкрепата си в пари и техника, само ние се чудим от къде да вземем назаем един въшлив милиард за да си вземем N-та ръка F-16, та да не закрием ВВС. - Надупи страната ни на ЕС по повод кризата в Украйна, очаквайки потоци западни инвестиции заради нашата лоялност. От Европа нищо няма да дойде, наивнико Борисов - Европа е в криза от 2008-ма и се чуди как да си запази собствените производства, как да устиска на китайската промишленост, а ти чакаш инвестиции. Единственият ни шанс за инвестиции в промишленост беше дългосрочен договор за евтин руски газ в замяна на Южен Поток, а ти го проигра. Единственият шанс на родните производители беше облекчен режим за руския пазар в замяна на политическа подкрепа или поне неутралитет, а ти го проспа, бленувайки немски автомобилни заводи в България... Пазари и евтини енергоносители й трябват на България, наивника рисува газови хъбове, да си ги слага Юнкер в рамка. Чудесна картина си нарисувал наивнико, видях я във вестника, картина на собствената ти некомпетентност, на обърканите ти понятия и визия, картина на четвърт вековната криза в България, за която и ти, наивнико Борисов, имаш вина. И съм сигурен, че народът няма да ти я прости - ще останеш в историята, като глупакът загубил толкова години на страната, колкото останеш на власт.

#2 Оби Уан 15.04.2015 в 13:19:44

Г-н Бойко Борисов след подписване на споразумението за „Южен поток”: Пресконференция, ноември 2010 г. - „С подписването на днешното споразумение ние даваме възможност на следващите правителства в България да получават по над два млрд. долара годишно от този тръбопровод в бюджетите си, а не да дотират чужди компании – коментира премиерът Борисов. – Със същото темпо работим и по европейския проект „Набуко”, така че България действително да стане газов център на Балканите.” Интервю за “Файненшъл Таймс”, ноември 2010 г. - „Този проект ще създаде нови работни места в България. Следващото правителство ще събира транзитните такси за газа, транспортиран през газопровода, и ще могат да се изплащат по-високи пенсии, да се строят музеи и стадиони” ............... Интересно ми е дали ще се намери журналист, който да попита г-н Примиера как ще коментира сега тези свои думи...

Новините

Най-четените