България - “проблемна демокрация”

България заема 52-ро място по индекс на демокрация в годишната класация на авторитетния институт The Economist Inteligence Unit. С този показател България влиза в категорията с проблематична демокрация. Русия е в списъка с авторитарни режими.

Изследването, цитирано от Mediapool е по поръчка на списание "Икономист". В него се изследва състоянието на демокрацията в 167 държави по света.

Критериите, по които са оценявани държавите включват въпроси относно честното и свободно провеждане на избори, сигурността на гражданите, свободата на словото, намесата на външни фактори в управлението на страната и др.

Резултатите обединяват държавите в 4 категории - абсолютни демокрации, проблемни демокрации, смесени режими и авторитарни режими.

Норвегия, Исландия и Дания са на върха на световната класация в категорията Абсолютни демокрации, в която намират място 26 държави.

В този списък, освен повечето страни - членки на ЕС намират място още и Нова Зеландия/5-то място/, Австралия/6-то/, Канада/8-мо/, САЩ /19-то/, Япония/19-то/, Южна Корея /22-ро/.

В списъка на държави с проблемна демокрация, където се намира и България, се намират страни като Португалия /27-мо/, Южна Африка /28-мо/, Франция /29-о/, Словения /30-о/, Италия /31-о/, Гърция/32-о/. Полша е на 45-о място, Унгария на 49-о, Хърватия - 53-о, Румъния - 59-о място. Македония е на 73-то място, а Черна гора на 74-о, Албания на 87-о място и е вече в списъка със смесен режим, където влизат още и Турция - 88-мо място, Босна и Херцеговина - 95-о и Ирак на 112-о място.

В списъка с авторитарни режими са Египет, Русия, Йордания, Мароко, Кувейт, Либия, Куба и други.

#3 Чинчифон 18.12.2011 в 12:06:37

Демокрацията,както и всяка политическа система,е актуален резултат от еволюцията на природата,в т.ч.на човека,като компонент на тази природа. За това е смешно да се сравняват политическите системи на различните общества,така както сравняваме човешките качества на отделни индивиди. Виждаме,че световната комуна завладя света просто защото човешкият вид оцелява до момента тъкмо заради своята общност.Тарзан умря.

Новините

Най-четените