Синята идея още тлее в мен, но...

Няма да има десен избор, не може да се случи при манталитета на българското население.
Говоря от позцията на 40 изживяни в България години. От позицията на човек, изживял синята идея, която все още тлее в мен, но абсолютно невярващ в лицата, които си мислят, че я олицетворяват и представляват в момента.

За моите 40 години имам две деца, апартамент и кола, които изплащам редовно. Давам добро образование на децата ми. Давам работа на няколко човека - и няколко човека съм изградил като достойни професионалисти. Спя спокойно. Прилично напълнял и най-важното - гледам хората в очите. Майка ми и баща ми не са се срамували, че са ми родители.

Аз се определям като християн-консерватор. Винаги бих гласувал за консервативни идеи и смятам, че справедливият модел на общество е немският и/или скандинавският.

Защо в БГ не може да има консервативен стабилен проект

Хората, които са потенциални избиратели на десните политики са високообразовани, с бизнес и може би заможни. Хора, които разчитат на себе си.

В България високообразованите гласуваха за Меглена Кунева, ДСБ и НДСВ - те очевидно като сбор дават около 6-7 % от електората. Те никога не биха гласували за ръководител от типа на Бойко Бориво или партия ръководена като ГЕРБ. За мен ГЕРБ е десен проект и/или проект на Бойко Борисов.

Хората, които харесват Бойко Борисов са всички останали, десни избиратели, които имат малък бизнес и/или успяват да се справят с живота си и обичат дисциплината и реда. Те са доста - около 30%. От тях малцина са в малките градове. Избиратели, които СДС/ДСБ не успяха никога да спечелят.

Те не разбират начина на изказване, начина на пропагандиране на СДС/ДСБ и може би НДСВ. Те не вярват на тези хора, защото смятат, че те лъжат и/или са мошенници.

И така, 30% + 7% е равно на 37% или една реална възмножност да се противопоставим на алианса на БСП/ДПС.

Това никога няма да се случи, защото високообразованите не могат да се пречупят и да кажат, да "Бате Бойко" е леко невъзпитан, не знае как да се държи, не е образован, не е чел книги, има приоритетни бизнесмени-приятели, обича да говори в единствено лице и още други негативи.

НО той води дясна политика, която прави държавата стабилна и направи някои неща извън магистралите. Поне няма да се прави АЕЦ "Белене", освен това редуцираха сделките в брой, вързаха касовите апарати, бюджетният дефицит беше нисък, България имаше чудесен кредитен рейтинг и много добра макрорамка във време на жестока криза.

От друга страна избирателите на ГЕРБ, никога не биха харесали Меглена Кунева или Радан Кънев (кандидат за лидер на ДСБ - бел.р.). Защото тя е била със Симеон Сакскобургготски, а другият е бил с Костов. Защо ли? Отоговорът няма значение.

И така това ни чака.

Аз ще продължа да бъда такъв, какъвто съм. Защото вярвам в това, на което са ме научили майка ми и баща ми. Вярвам в моето семейство и мисля, все пак, че България много бавно ще постигне това, което за служава. Добра стабилна държава, базирана на туризъм, услуги и екоземеделие, членка на ЕС и НАТО и енергийно независима от Русия.

#2 Георги100 22.05.2013 в 11:43:51

Бойко Борисов НЕ е десен политик. Какво общо би могла да има синята идея с него!? Синята идея най-малкото в основата си залага на демократичните принципи, а Бойко тъгува по 'най-големия' Тодор Живков. За него институциите и правилата за досадни формалности. (А за АЕЦ Белене (макар уж да го спря) 'изтекоха' над милиард евро при Бойко, много повече отколкото дори при тройната коалиция. А и Южен поток ще изплащаме 25 години...)

#4 Лени Димитрова 22.05.2013 в 12:18:47

Е, като гледам горните три мнения, нито едно от тях не е "дясно" насочено. Изказалите се много плюят по Бойко Борисов, мафиот бил, прост бил. Явно на вас, драги изказали се досега, ви е на сърце мазната и невестулска мутричка на Станишка-пишка, който след толкова много драпане и напъни най-накрая успя да заграби властта, с помощта на събратята си по крадете турците. Честито. Сега отново с вашите и моите, и данъците на целия народ ще се пълни черната дупка Белене, ще се краде от парите за земеделие, които ЕС отпускаше досега и в последствие отново ще бъдат спрени (както при предишното "управление" на тройната ламя). Отново ще се раздават концесии на килограм за важни държавни обекти, ще се подписват загробващи договори с руски и подобни компании и фирмички за енергетика...Ще се пуснат няколко жълти стотинки като майчински, които (а, каква изненада!!!!!) ще отидат не за българските майки, а за мангалките, чието разплождане комунистите активно поддържат вече 20 години. Срамота е! Срамота е, че народът български е толкова прост, толкова сляп, толкова дебилен даже, че за един миг не се замисли никой да гласува за собственото си оцеляване! А оцеляването няма да е при управление на комунисти, турци и мними националнисти.Хаоса и безумията след управлението на комунистите и турците преди 4 години няма да могат да се оправят нито за 10, нито за 20, нито за 50 години, а след сегашното им присъствие направо ще дойде краят на жалката държава! Вчера излезе информация от интервю на Станишев пред бтв, в което той ясно и недвусмислено заявява, че заплатите от 450 лв., които те самите обещаваха допреди 20 дена, нямало как да се случат. Че обещаните пак от БСП 250 000 работни места нямало как да се разкрият... Тоест...комунистите преебаха (извинявам се за грубата дума, но за случая е точна) всички малоумници, които гласуваха за тях. Извода - комунистите лъжат, лъжат както лъжат турците, че не са етническа партия, лъжат както циганите, които покровителстват, лъжат и крадат най-безочливо и нагло. В случая обаче, не са виновни те, че лапат от баницата, а народа безумен, който отново им я даде!

#5 boris 22.05.2013 в 12:23:26

Аз никога не съм го разбирал това и продължавам да не го разбирам – защо българските избиратели очакват депутати, министри и премиери да са хора по-високо образовани, по-културни и по-интелигентни от тях самите?!? Не ме разбирайте погрешно- нямам предвид някаква втръснала тирада от типа „народа си заслужава управниците” Имам пред вид друго-държавниците –народа ги назначава с цел да вършат някаква общополезна, държавна и обществена работа – ти когато заедно с комшиите ти си търсите техник да идва през месец да обслужва асансьора едва ли имаш критерии да е по-умен от теб. На теб ти трябва асансьора да върви. Умни, интелигентни, високообразовани и висококултурни хора трябва да бъдат водачите на нацията – интелектуалци, писатели, поети, университетски преподаватели – и дори простите школски учители, а не политиците. Политиците са за да бъдат изпълнители, а не генератори на идеите. Рядко интелектуалците са дейни и енергични в работата си хора. С това някой може да се шокира, но всичики мнения които съм чел, на хора от близкото обкръжение на Роналд Рейгън – го описван като доста ограничен и простоват човек. Това не му е пречело да изиграе роля в политиката (и икономиката) на САЩ – има си експерти, има си съветници – от него се иска политическата воля. Разбира се не твърдя, че държавници могат да се държат като гамени, но и не искам гражданите да се държат като стадо за което водача да трябва да е „най-съвършеният екземпляр” Именно това мислене - вярвам аз – прави народа - свободен народ. На нас всичко ни е на обратно – политиците сме ги вдигнали на пиедестал (пиедестал и на възхищение и на омраза) и се сърдим, че като са на него, от долу им се вижда задника, а учителя на децата ни- той е в килера. И затова аз се възмущавам и страхувам от това, че като бях студент – доста от преподавателите ми бяха доста простовати хора – за политици ми е през дедовия – ако смятам че някоя партия ще направи неща които смятам за хубави – то това е моята партия- лидера да си е колкото ще прост – аз няма да се женя за него.

#6 Прокопи 22.05.2013 в 12:28:29

Бай Вълчо, Едно две неща само... Първо работодателите няма как да сте повече от работниците. Второ - между другото откъде се взе това, че дясно мислещият човек е по-умен и образован?! Трето - мерси съм аз на селско стопанство и туризъм, индустрия и високи технологии е по-добре май, а?

#7 Оня Дето Го Трият 22.05.2013 в 12:46:18

"... между другото откъде се взе това, че дясно мислещият човек е по-умен и образован?!..." Ми от самата дефиниция на избирателите се взе. Очаква се десните да представители на средната класа - хора с малък бизнес или що годе добра професионална реализация, що годе реализирани добре в живота след като са средна класа и т.н. Просто няма логика такива да бъдат леви. Очаква се левите да са от малко по-долните слоеве, които претендират да са онеправдани, мачкани от едрия капитал, от банките, желаещи държавата да им осигури това и онова - неща за които средната класа разчита на себе си повече. Просто с такова битие, няма как такива да бъдат десни Естествено има и някой свръхбогати шоузвезди, които го играят леви, а има и глупави хора, като един тука дето обясняваше, че вземал 8 бона заплата с частен бизнес, ама бил ляв и десните били глупаци. Колкото и Румен Овчаров може да е ляв... Ама това са изключения. Та някак си от самосебе си идва извода, че десния избирател би следвало да е една идея по-умен или образован. Говориме най-най-най-обобщено разбира се.

#8 daysydogy 22.05.2013 в 14:37:49

Ако Кунева е десен политик, то аз съм трамвай - да се увърташ около мадридското мекере и да си десен !?!?! Това ли е критерия?

#9 daysydogy 22.05.2013 в 14:42:04

Мечкаров - второй раз в первый класс...

#10 Stormbringer 22.05.2013 в 17:08:31

Борис, моите адмирации за коментара!

#11 Драгойчо 22.05.2013 в 19:06:53

България няма да се промени. Изводът си вадя от произведениеята на класическите за нашата литература автори, писали в първите години след Освобождението. За 130 години, при напълно различни политически системи, манталитетът на българина не се е развил ни на йота! Просто пример - бай Ганьо ни е смешен и днес, защото качествата, които осмива Алеко са актуални и днес. Прочетете наново как Дочоолу и Гочоолу "правят избори" и ще видите днешната картинка, описана преди повече от 100 години! В нашата мила рОдина, всеки, който има акъл и образование или страдал цял живот, заобиколен от пещерняци, или си е събрал багажа и се е изнесъл в чужбина. Понеже статията е за синятя идея да кажа: тя няма шанс у нас. Тук се поддържа определено ниво на бедност, което прави хората лесно манипулируеми и лесни за купуване. Ако се появи някои алтруист със "сини идеи" той или ще бъде купен от червените пари, или ще бъде тотално омаскарен от машината за манипулация наречена "медии", която също се контролира от наследниците на бившата номенклатура или нови слуги на руски интереси. Надежда НЯ-МА!

#12 еднажена 22.05.2013 в 19:33:19

http://www.youtube.com/watch?v=ibWkLx3BaXQ

#14 Прокопи 23.05.2013 в 00:26:41

Ana, да добавя: "Противниците" знаят как се взима власт, знаят как се воюва, знаят тактиката още от партизанските времена

#15 koya sam? 23.05.2013 в 01:55:57

Борис, добре почна в началото. Ама накрая не завърши добре с "твоята партия". И да ти кажа, разсъжденията ти вървят в случай, че имаме една добре смазана работеща машина. В нашият случай с България, не е така. И тогава наистина трябва да дойдат тези, които имат най-много ум, че да дадат тласък да потръгнат нещата.

#16 ТИМ 23.05.2013 в 10:15:11

"Хората, които харесват Бойко Борисов са всички останали, десни избиратели, които имат малък бизнес и/или успяват да се справят с живота си и обичат дисциплината и реда." Не! Не познавам собственик на малък/среден бизнес, който да харесва Буда. Все пак за тях Буда е невърнато ДДС, постоянни проверки и увеличени глоби и такси, на фона на иначе постоянна ставка, за пред хората. Прав си за дисциплината и реда, но това са повече хора, които въздишат по реда и дисциплината по тоталитарно време, но са отхвърлили БСП и сега търсят нов Бащица, когото да следват в добро и лошо. За тях отношението не е проблем, те са свикнали да бъдат безгласни изпълнители в най-безумни начинания. Репликата, която характеризира тях е "Българите са като кучетата - трябва да се водят на къса каишка." Масовият електорат на Буда е по-скоро в средно интелигентните, средно образовани работници и служители от средно ниво, за които не е проблем да преглътнат реплики от типа "Пенсионерите ми изядоха резерва", "Аз ви построих училище". но за които примерно креативността, критичността, дори самокритичността, са чужди. Третата по-масова група са тези, които се впечатляват от грубостите и смятат че това е "говорене на неудобни истини". Тук електората се поделя м/у Болен и Буда, и макар да има много млади хора, това са тези, които образно казано "не знаят от коя страна изгрява слънцето" и не знаят че с агресия най-много да си изкараш пробация или ефективна присъда. Никой що-годе интелигентен човек не би подкрепял това недоразумение, най-малко заради "Ало, Танов", "Тука едно момче дето ритаме мач с него", "А неговите дела как ги виждаш". Не забравяйте че интелигентните са много по-чувствителни и никога не биха простили безобразия като тези. Нито празните обещания на НДСВ и Кунева.

#17 boris 23.05.2013 в 14:55:24

На България не и трябва ни десница ни левица - трябва и един голям среден-добре подаден за да може народа да се хване за него - модел.

#18 Conspirator 23.05.2013 в 17:33:06

До ТИМ. Ако се беше позаинтересувал малко за така нареченото досие Буда,нямаше да пригласяш така очевидно на социалисти/комунисти/,атакисти и ДПС,разбира се.Оказа се,че това е един изключително нескопосан компромат,от който остана само името.Буда. Извън всичко,което се наговори,никой не обърна внимание на факта,че да сътрудничиш на разузнаването на една държава/демократична/ е чест и не на всеки е дадено и позволено.Размиването между Тоталитарна и ПостТоталитарна държава позволи на неподготвени да правят генерални изводи. Слагането на равенство, пред действията на тайните служби от двата периода е най-малкото неуместно.Още повече,че след промените Тайните ни служби се занимаваха предимно с конфиденциална бизнес информация и съответно-шантажиране на неприлично и НЕзаконно забогатели сънародници.Също така и с окепазяване на неудобни политически противници. Що се отнася до тоталитарния глад на българина,припознал Борисов като бащица е смешно и унизително да се говори.За последните двадесет години,няма друго правителство в Европа,което да водило в продължение на близо четири години такава ДЯСНА икономическа политика.До тази на Дянков се приближаваше само правителството на Естония. И как се получава,че едно правителство,водейки отявлено дясна икономическа политика,едновременно с това е обвинявано в популизъм и неграмотност. И ако дисциплината и порядъчността са тоталитарни качества,то това значи,че Германия на Меркел е най-тоталитарната държава.Механичното смесване на понятия,предразсъдъци и готови клишета винаги води до елементаризиране на оценките. Това,което истински липсваше на ГЕРБ по време на неговото управление е,че остатъците от българската интелигенция не го припозна като дясно,не без помощта на мощния блок леви мислители и социолози,които упорито вулгаризираха управлението. Трагедията на българското дясно се видя ясно на последните избори.Можещите,мислещите,умеещи да се изразяват интелигенти се разпръснаха из малките десни партий,невиждащи ГЛАВНАТА опасност.Че не предстои обикновена предизборна кампания,дори не и окопна война,а ураганен преграден огън,който втвърди електората и не даде никакъв шанс на малките десни партий. Това,което истински ме смайва е, как дясномислещи хора с лекота повтарят като папагали щампите и измислиците на левицата.

Новините

Най-четените