Идеи преди отмяната на плоския данък и увеличението на здравните осигуровки

1. Изравняване на акцизите на горивата със средните нива в Европа за сметка на печалбата на производители и дистрибутори.

2. Деконцентрация на собствеността и либерализация на режима за лицензиране на данъчните складове за горива.

3. Електронно проследяване на цялата търговия с акцизни стоки.

4. Ликвидиране на ДДС схемите чрез недопускане на кухи дружества по веригата.

5. Електронизация на обществените поръчки и създаването на специализирана агенция за провеждане на търговете/конкурсите с управление от доказани експерти от скандинавските страни.

6. Забрана за участие в обществени поръчки и във всички форми на стопанска дейност на всички, които ползват пари на българските данъкоплатци, на офшорки без ясни крайни собственици и физически лица, които нямат доказан професионален опит и чисто криминално минало.

7. Всеобхватно електронно управление и съкращаване на 2/3 от държавната и общинската администрация.

8. За всички транзакции над 1 млн. евро - доказване произхода на доходите и на неиздържалите я  - конфискация на собствеността на всички лица, които притежават собственост или са получили кредити за над 1 млн. евро. Ликвидиране на статута "подставено лице".

9. Отнемане банковия лиценз на всички банки, които финансират "подставени лица".

10. Забрана/лустрация за публична дейност за всички лица, за които съществуват документи за извършени престъпления.

11. Пълна електронизация на дейността на здравната каса и смяна на модела на разплащанията.

12. Рязко увеличение на данъците за необработвана земя, за неподдържани сгради и замърсяващи автомобили.

Ако някои от тези мерки ви се виждат абсурдни, най-вероятно е абсурдна държавата, в която живеем.

#1 deaf 16.09.2018 в 08:06:26

Кънев лъже като отклонява погледът в друга посока и слага каруцата пред коня... Тоест той е мекере на Мафията. Първо и единствено е нужно въвеждане на прогресивен данък. Останалото ще си дойде само след това...Но за да стане е нужно свалянето на тази власт и заменянето и с друга ВЛАСТ. Най-добре е с вътрешен преврат. "Вътрешен" в българският елит.

#2 pixie 16.09.2018 в 08:45:28

Номер 10 много лесно ще го уредят. Просто бързо-бързо ще бъдат изчистени правилните досиета. Само да питам, защо се налага увеличение на здравните осигуровки? И докога ще наливаме в общата каца, пардон каса, без никакво индивидуално натрупване и осигуряване на средства? Нека да увеличат здравните осигуровки, но част от тях да се насочват към индивидуални партиди, като вид застраховка, а част да са за общото благо, щом трябва да сме толкоз социални. Иначе не виждам причина за увеличение. Или дай и тях да вдигнем, щото така и така всичко се вдига, а?

#3 twoflower 16.09.2018 в 11:34:32

И с какво прогресивния данък ще реши следните проблеми: 1. Корупция, корупция, корупция 2. Източване на ДДС 3. Източване на Здравната каса 4. Мафията с горивата (за справка уж липсата на картел) 5. Купуване на заводи без доказан произход на средствата (Ахмед Доган) 6. Укриване на данъци А ако има прогресивен данък: 1. На момента се връща СИВАТА икономика 2. Всички чужди фирми се изнасят от България 3. По-малко работни места, по-малко БВП, вървим надолу 4. БСП са на власт - да не изброявам колко пъти са били на власт и колко пъти е идвала политическа и икономическа криза

#4 Онуфрий 16.09.2018 в 12:53:45

Я кажи защо сега при тези най-ниски данъци не се наблюдава наплива от тълпи инвеститори към България, а си стоят примерно в Германия глупаците и нямат нищо против да плащат над 50% данъци?

#5 SamVaims 16.09.2018 в 14:24:52

"Я кажи защо сега при тези най-ниски данъци не се наблюдава наплива от тълпи инвеститори към България, а си стоят примерно в Германия глупаците и нямат нищо против да плащат над 50% данъци?" "Лидъл" и "Кауфланд" са немски.

#6 Онуфрий 16.09.2018 в 16:25:06

Те са немски, обаче не са се изнесли от Германия тук на ниските данъци, а просто имат мрежа. Надявам се правиш разликата. И разбира се не става дума за такива като Лидъл, а за тълпи нови инвеститори. Добре, че емигрантите внасят поне по 2-3 млрд евро годишно в страната (и по този начин години наред се явяват най-големия чуждестранен инвеститор), че иначе отдавна да сме я втасали.

#7 Илия 16.09.2018 в 18:43:24

До Онуфри: парите на емигрантите българи не са инвестиция. Те са просто пари на влог в банките ни и помагат на близките им. Но пари в нашите банки бол - наближават 70 млрд лв, те инвестиции ли са?

#8 Nenimir 16.09.2018 в 18:51:10

Само една добавка към списъка на авторът: Народното събрание и правителството трябва да бъдат заместени от Изкуствен Интелект, по възможност програмиран от млади и прогресивни българи. И изпълнителната власт в лицето на полицията трябва да бъде заменена от роботи, управлявани от същият този ИИ.

#9 deaf 16.09.2018 в 22:07:27

До двете цветя, цитат от Ницше: "Всъщност най-отдалечен от социализмът - като учение за промяна в придобиването на собственост - е народът. А щом веднъж грабне в ръцете си чрез голямото си мнозинство в парламента данъчният спирален винт,той ще атакува с прогресивният данък привилегированото съсловие на капиталисти,търговци и борсови магнати и постепенно ще създаде действително една средна класа,а тя може вече да ЗАБРАВИ,(к.а.),социализма като преодоляна болест." Край на цитата от "Човешко,твърде човешко",том 2,стр.256,изд."Христо Ботев".

#10 DonTsetsi 16.09.2018 в 23:40:54

"Те са немски, обаче не са се изнесли от Германия тук на ниските данъци, а просто имат мрежа." И двете компании са изнесли голяма част от софтуерната си разработка в България. Същото важи и за други фирми, включително най-голямата немска софтуерна компания. Защо основно софтуер? Защото този бизнес е най-слабо повлиян от местната корупция.

#11 explorer 17.09.2018 в 08:29:15

@Онуфри, плоският данък е едно от малкото ни конкурентни предимства, наред с местоположението. Това което липсва е качествен (квалифициран) човешки ресурс в количество, което да може да посрещне нуждата от растеж на съответното предприятие, инфраструктура и правосъдна система, която да разрешава евентуалните спорове. И сега доста фирми работещи в областта на високите технологии идват у нас. За тези в конвенционалните производства разходите по преместването, не си струват, а и времената се менят, производствата които бихме искали да видим у нас, вече се роботизират и не работят по модела от ХХ век, за който си мечтаят повечето "бачкатори". @Nenimir, дори в най-лошите си представи, не си пожелавай да те управлява изкуствен интелект. По-лошо е отколкото да се храниш само с пластмаса.

#12 opetkov 17.09.2018 в 11:55:18

Много добри идеи, Кънев, но неосъществими на практика в т.н. държава България. Сигурен съм, че дори и ти, ако веднага дойдеш на власт, ще се отметнеш от всичките си идеи.

#13 futureless 17.09.2018 в 12:51:16

Най-облагодетелствани от плоския данък са именно властващите у нас олигарси. Защо и как - можете да прочете тука (https://offnews.bg/analizi-i-komentari/ivan-kostov-poiska-otmiana-na-ploskia-danak-688110.html). Защо ли всички развити държави имат прогресивно доходно облагане, а плосък данък - предимно страни от бившия СССР, в които управляват сходни по произход криминални върхушки? Ако плоският данък действително беше полезен за държавата ни, мутро-десарската ни власт никога нямаше да го въведе. Тя променя законите само в неин интерес и облага. Друг е въпросът, че сега да върнем старото прогресивно облагане е безсмислено, без преди това да бъде направена адекватна съдебна реформа, при която съдебната власт наистина е независима.

#14 Specifier 17.09.2018 в 22:54:54

НЕ НАПАДАЙТЕ КЪНЧО, и по-големи тъпни сме чели по форумите. Вижте само коментарите по-долу за "плоския данък"! Умове, като море, с глави, като кофа...

#15 Онуфрий 18.09.2018 в 00:11:08

...парите на емигрантите българи не са инвестиция. ----------------------------------------------------------------------------- Да, не са в смисъл, че не строят заводи, но не отиват и на влогове (размерът на влоговете не расте ежегодно с размера на донесените и изпратени отчужбина пари), както предполагаш, а по-голямата част се харчат, което поддържа оборота и сътоветно увеличава прходите от данъци (плащането на ДДС в магазина е неизбежно). ...плоският данък е едно от малкото ни конкурентни предимства, наред с местоположението. Това което липсва е качествен (квалифициран) човешки ресурс в количество, което да може да посрещне нуждата от растеж на съответното предприятие, инфраструктура и правосъдна система, която да разрешава евентуалните спорове. _________________________________________________________________ Както казах вече това противоречи на фактите, а те са, че инвестициите прогресивно намаляват. По-скоро причината е в последното, както и в повсеместната корупция и мудна държавен апарат.

Новините

Най-четените