Плевнелиев видя риск за председателството на ЕС заради руските санкции

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че България може да загуби председателството на Европейския съюз през 2018 г., ако промени рязко външнополитическите си позиции по санкциите срещу Русия или кризата в Украйна.

"Това председателство се случва в толкова важен момент, че ако България започне да изпраща погрешни сигнали или да разделя ЕС - например по санкциите срещу Русия - това ще има последствия", каза Росен Плевнелиев в "Панорама" по БНТ.

По думите му - освен председателството на ЕС може да се стигне и до "спиране на еврофондовете, както при Тройната коалиция и кабинета Орешарски".

Плевнелиев отказа да отговори на многократно задавания въпрос "Кой ще ни отнеме председателството".

Той напомни, че в първата половина на следващата година вече ще текат преговорите по Brexit и по новата фискална рамка на Европейския съюз.

"Има риск противопоставянето между Европейския съюз и Русия да навлезе в нов етап. Притеснявам се искрено дали се разбира цялата сериозност на ситуацията", каза Росен Плевнелиев.

Той посочи, че очаква новите правителства да ускорят и надградят постигнатото досега, както и че през следващите месеци цялата отговорност ще пада върху наследника му - Румен Радев.

"Той ще е единственият, който ще носи отговорността. Пожелавам му успех - по всеки от проблемните казуси, моят телефон е на негово разположение. Най-искрено съм готов да помогна", каза президентът.

#2 Шамито 21.01.2017 в 14:04:27

Отива си но не престава да дава акъл.Българинът за такива има определението-гьон сурат.

#4 sim4o 21.01.2017 в 19:24:43

А може ли, въобще някой да отнема правото на определена държава да е председател на Съвета на Европа? Не е ли твърдението за такова нещо малоумна лъжа, на нещастен идиот? ЕТО как Европейския съюз разяснява своите правила и наредби с конкретни документи .. всеки може да се запознае: file:///C:/Users/Lenovo/Desktop/QC0415692BGN.pdf http://www.consilium.europa.eu/bg/documents-publications/publications/2014/sources-information-european-council-council/ Дали нямаме всяване на страхове сред по-незапознатите граждани? Ето и коментари във тази връзка .. любезно предоставям - с цитат и линк! Да се чете - да се знае! .. ей на вси соросоиди - книги да четат! Да се опитат и да мислят! flip.bg/cluster/6618647be7bcf541230c36ce32a9ce18 ..."Определени политически фракции си играят със страховете на хората.." .."Борисов: Бих посъветвал политиците да не си играят със страховете на хората.." .."16.09.2016 г. - Кметът на София Йорданка Фандъкова призова политическите сили да не се заиграват със страховете на хората..." .." https://www.24chasa.bg/novini/article/5864682 10.11.2016 г. - Д-р Михайлов: Всяването на страхове е мораториум на разума " .." Антонина Желязкова:Хората се страхуват и лесно влияят от политически мантри.." А кой ли е кукловодът, който стои зад тези опити на всяване на страх и манипулиране на обществото? Как мислите, приятели? И защо те решиха да ни плашат, точно с отнемане на председателството на съвета?

#5 sim4o 21.01.2017 в 19:31:58

И помощ от приятел .. ето : "КАК ДА СЕ СДОБИЕМ С ПУБЛИКАЦИИТЕ НА ЕC? Безплатни публикации: • един екземпляр: чрез EU Bookshop (http://bookshop.europa.eu); • повече от един екземпляр или постери/карти: от представителствата на Европейския съюз (http://ec.europa.eu/represent_bg.htm), от делегациите в страни извън Европейския съюз (http://eeas.europa.eu/delegations/index_bg.htm), като се свържете с услугата Europe Direct (http://europa.eu/europedirect/index_bg.htm) или като се обадите на 00 800 6 7 8 9 10 11 (безплатен номер в ЕС) (*). (*) Информацията, както и повечето обаждания са безплатни (възможно е обажданията от мрежата на някои оператори, от обществени телефони или от хотели да бъдат таксувани). • чрез EU Bookshop (http://bookshop.europa.eu). Conseil de l'Union européenne Secrétariat général Rue de la Loi/Wetstraat 175 1048 Bruxelles/Brussel BELGIQUE/BELGIË Tel. +32 (0)2 281 61 11 www.consilium.europa.eu

Новините

Най-четените