В различни посоки

Българският спорт през 2014 беше белязан от изявите на две звезди, които обаче се оказаха доста различни - естествено, че става въпрос за Григор Димитров и Кубрат Пулев. И тъй като в последно време поводите за национална гордост са доста малко и двамата се оказаха във фокуса на патриотарското тупане в гърдите и радостни крясъци. А родната публика пренесе в техните спортове шумната си подкрепа и невъздържания ентусиазъм от това, че сме сънародници с тях.

2014 обаче се оказа важна година за Григор и Курбат - тенисистът окончателно затвърди позицията си сред най-силните в света, а боксьорът се оказа на кръстопът след разгрома, който понесе в мача срещу Владимир Кличко.

И тъй като скоро отново ще се разрази вече почти академичния спор за това кой да е „Спортист на годината" у нас, нека да сравним представянето им по няколко показателя.

Популярност

Григор Димитров се нареди сред големите звезди в спорт със световна популярност, където най-големите са разпознаваеми в цял свят, при това за поколения напред. Турнирите, в които участва той се излъчват в цял свят - не само от Eurosport и подобните му канали. Българските и световните медии следят внимателно едва ли не всяка крачка на Григор с или без Мария Шарапова, а той и екипът му успяват да поддържат интереса с характерни кадри от интересни места, които винаги привличат внимание.

При Кубрат нещата не стоят точно така. Той все още е звезда от местен мащаб, при това е изгряваща звезда в една от няколкото версии на световната ранглиста за професионалисти. Само за пример - в последно време в социалните мрежи освен снимките, на които Кличко е променил физиономията на Пулев, се разпространява още една, на която е той е хванал за циците приятелката си/певица с едно име.

Успехи

През август тази година Григор стигна до най-високото си класиране в тениса - №8 в света, а завърши 2014 като №11. ATP услужливо ни подсказва за трите титли на Димитров през годината: на турнира „Куинс клуб" в Лондон на трева, в Букурещ на червени кортове и в Акапулко на твърда настилка. Отделно от това българинът игра и финал в Стокхолм, където взе титлата през миналата година. Феновете му все още не са доволни от представянето му на турнирите от Големия шлем, но статистиката не лъже: 50 победи за Григор през 2014 и 18 загуби. В турнирите от Големия шлем той има 12 победи и 4 загуби, а в турнирите „Мастърс 1000" е записал 15 победи и 9 загуби.

Пулев посвети по-голямата част от годината на подготовка за мача с Кличко и участва в спаринг мачове като този срещу Ивица Перкович - „правилно подбрани" съперници, срещу които е ясно, че фаворитът ще бие, за да набира сила и увереност.

Пари

Темата за парите на българските спортисти е твърде чувствителна от времето на сестри Малееви, но приходите на Григор от тениса ги има на сайта на ATP: почти 2,8 милиона долара от началото на годината и малко над 4,8 милиона долара за кариерата му досега. Спечеленото от реклами и други дейности на Григор е известно на мениджърите му и данъчните.

За мача с Кличко стана ясен и хонорарът на българина при загуба - 1,4 милиона долара, а що се отнася до това какви пари има боксьорът, жълтите медии у нас обявиха, че той е събрал 4 милиона лева, които държи във валута в чужбина.

Изяви пред медиите

Медиите обичат Григор - и това важи за репортерите от Хасково до Ню Йорк и обратно. Снимките и интервютата му се публикуват и препубликуват светкавично в нета, а авторитетни вестници като The New York Times и гиганти като ВВС никога не го пропускат в специализираните си тенис материали. Всяко едно идване на Григор у нас - поне официално обявените - е като посещение на кралска особа, а досега той не е разочаровал иначе капризните родни медии. Изказванията му са премерени, той демонстрира спортсменство, дава интересни факти и разказва истории - точно от това, от което имат нужда колегите, за да създават интересни материали.

През годината изявите на Пулев бяха основно пред родните медии и от време на време пред чужди тв канали и сайтове, отразяващи бокса. Темата беше основно една: как Пулев ще набие Кличко, а коментарите на знайни и незнайни специалисти се оказаха доста различни: Ленъкс Люис беше категоричен, че Кубрат няма шанс срещу украинеца, някои български спецове даваха равен шанс на двамата, а мнозинството беше убедено, че всъщност Кличко няма шанс срещу българина. Реалността се оказа доста по-различна, а след мача Пулев наруши една купчина строги правила в професионалния спорт, което най-вероятно ще му струва скъпо. На първо място, загубилият трябва да отдаде заслуженото на победилия го - спортсменството е изключително важно, без значение дали става въпрос за тенис или бокс. Когато то липсва, заедно с уважението към съперника, мнението за теб се променя. Също и когато покажеш, че не можеш да губиш. Това важи и за глупостите за мафията в бокса, организацията на Кличко и т.н. Мнозина са на мнение, че огромната част от мачовете в професионалния бокс са уредени, но срещу Пулев Кличко едва ли е имал нужда от подкрепата на мафията, за да го нокаутира.

Перспективи

Стигаме до най-трудния момент - какво ще се случи с Григор и Пулев в близко бъдеще. Ако развитието на Димитров продължи с това темпо, което видяхме през 2014, то през следващите един-два сезона ако всичко е наред и Димитров няма контузии, то най-малкото трябва да очакваме от него да се утвърди в Топ 10 и да продължи със силните си изяви в най-големите тенис турнири по света

При Пулев е по-сложно - след загубата срещу Кличко той отстъпва в ранглистата на WBC и ако иска отново да се боксира за световната титла ще трябва да се справи с трима-четирима кандидат-претенденти, за да се върне в изходна позиция. Но пък тогава няма гаранция, че Кличко (ако той все още е шампион), защото говорим за срок от поне две години, ще избере отново да се бие с него.

Много специалисти изразиха мнение, че мачът с Кличко е дошъл твърде рано за Кубрат и е поставил кариерата му на кръстопът, след който рискът нокаутът срещу украинеца да е бил началото на срива му, е неприятно голям. Да се надяваме, че Кубрат ще намери сили и воля, за да се върне сред най-силните в бокса, защото всеки може да загуби от Кличко, въпросът е как и накъде ще продължиш след това.

#2 Ben Dover 24.11.2014 в 14:30:43

Гришо най добриа български футболист! мачкай Гришо! А кобрата следващия път ше смачка германеца Клечко! Мачкай Кобра!

#3 todor 24.11.2014 в 14:54:13

Тоя григор какво ми го хвалят толкова... Все григор та григор па и гришо и мишо бем ви го и гришото... Въобще никой спортист не си заслужава парите.

#4 Отчаяна баба 24.11.2014 в 21:20:50

Solow Sports, LLC ‏@SolowSports · Oct 24 you can not find a bigger trick shot combination in the history of tennis #babyfed #backtoback... http://fb.me/1mYmluH8B Ще го преведа Не можете да намерите по-велика трик-шот комбинация в историята на тениса Ето - това е Григор Димитров!!!

#5 ABCD 26.11.2014 в 14:34:45

Григор като тенисист е доста по-интелигентен и мислещ от Пулев, но да не се лъжем - Гришата мина на задна скорост от лятото насам и не впечатлява, прави елементарни грешки и взима геройски победи от спортисти далеч след него в ранглистата.

Новините

Най-четените