Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

"И шкембето люто, горещо ми е най-любимото нещо"

В новия епизод на подкаста "Хедонисти" си говорим с основателя на Шкемб О'Guide Мартин Груев Снимка: iStock, Webcafe
В новия епизод на подкаста "Хедонисти" си говорим с основателя на Шкемб О'Guide Мартин Груев

Алоха, земляни!

След всичкото това хапване и пийване по празниците е време за разпускане или поне освобождаване от махмурлука. А какво по-добро средство за целта от древния магически лек на шкембе чорбата. Именно на нея посветихме и новия брой на подкаста "Хедонисти".

Възпята в песни, обожавана от мнозина и възхвалявана като почти магически лек - тази супа има около себе си цяла една култура.

Именно за това си говорим с госта на този брой - Мартин Груев, създател на специфичния гастрономически пътеводител за българския шкембеджия - Шкемб О'Guide. Там Мартин и колегите му събират наблюденията си от различни места в страната, където се предлага тази невероятна супа, оценявайки ги по строги критерии за качество и стандарт.

В самия епизод си говорим за произхода на тази интересна рецепта и за това как на Балканите тя има своите различни и специфични малки детайли, които ще отличат румънското от българското шкембе например.

Мартин обяснява и кои са задължителните елементи за една шкембе чорба, както и какви неща са неприемливи при приготвянето ѝ. Говорим и за ролята на подправките отстрани, които дават реалното изживяване.

Обсъждаме и културната страна на това "да те водят" на шкембе и как най-често се случва този своеобразен ритуал по съзряването в човешкия живот. Минаваме и през въпроса за това дали неделното шкембе може да се приеме за брънч с приятели.

Мартин Груев Снимка: Личен архив
Мартин Груев

"Вегетарианска/ веган шкембе чорба" - има ли такова нещо и заслужава ли си - една интересна гледна точка от създателя на Шкемб О'Guide.

"Говоря за неделя сутринта" - лековитите свойства на тази велика супа в борбата срещу древната болест махмурлук.

Мартин разказва повече и за дейността на Шкемб О'Guide - как се появява самата идея за този гастрономически пътеводител. Той обяснява още и по какви какви критерии там създават ревютата на шкембе чорба.

Чуват се и няколко интересни истории за това как собственици и мениджъри на заведения реагират на тези ревюта, като с Мартин обсъждаме, че май като цяло има сериозна липса на кулинарна критика у нас.

Още в епизода:

  • Полезни съвети при консумацията на шкембе чорба за оптимална наслада
  • Колко важна е атмосферата за цялостното усещане от това да идеш "на шкмебе"
  • Живи ли са още онези стари соц. шкембеджийници, или бяха изместени от лъскавите и модерни ресторанти.

Не пропускайте възможността и да се абонирате за подкаста "Хедонисти" и да го препоръчате на приятели. Нов епизод се появява веднъж на две седмици и винаги във вторник. Можете да ни потърсите тук и във всяко приложение за подкасти:

Apple Podcasts / iTunes

Google Podcasts

Spotify

Castbox

Можете да чуете и предишните ни епизоди, в който си говорим за различни теми - от дегустацията на уиски, през магията на българските народни танци и това как да изберем правилен хотел за почивката си, та до рецепти за греяно вино и много други зимни напитки. 

Най-четените