"По социализма го правехме по-добре". Дали?

Нова книга на американската антроположка от Университета в Пенсилвания Кристен Годси - "Защо жените правят по-хубав секс по време на социализъм" - излага смело и нестаднартно твърдение - в социалистическото минало жените са били по-удовлетворени от сексуалния си живот.

Годси винаги се е интересувала от живота и културата на Източна Европа и смята, че големите промени в края на 80-те години на миналия век са показателни за региона.

Тя дава пример с изследване от 1990-а година, според което преди падането на Берлинската стена жените от бившата Германска демократична република са изпитвали два пъти повече оргазми от жените на запад от Берлинската стена.

Според авторката драстичната разлика се дължи на социалната система от двете страни на Стената и как тя е структурирана. Ако обществото е изградено така, че да подкрепя жените, да не ги наказва за решението им да имат деца и не обезценява труда им, те са по-щастливи и правят по-хубав секс. Обясненията на Годси за връзката между интимния живот и социализма обаче са мъгляви и не толкова категорични, колкото е заглавието на книгата й.

В интервю за Vox писателката се чувства длъжна многократно да подчертава, че далеч не призовава за връщане на социалистическия строй и не иска да говори за борба между социализъм и капитализъм.

Идеята на антроположката тръгва от друга отправна точка - свободният пазар влияе непропорционално на хората, които са по-ангажирани с полагането на грижи за слабите членове на обществото (възрастните и най-вече децата). А и преди, и през 2018-а, казва Годси, това са най-вече жените.

Така те попадат в капан. От една страна жените са натоварени с отговорности, за които не получават трудово заплащане и стават зависими от партньорите си. Подобни връзки обикновено са неравностойни и не са в полза на жените, а дисбалансът няма как да не се отрази негативно и на сексуалния живот във връзката.

Междувременно според Годси обществото продължава да очаква от жените да са по-грижовни и отзивчиви и извън дома си заради патриархалните стереотипи. Клишетата за това каква по характер трябва да бъде една жена допълнително я затормозяват, влияят на психиката й и оттам - на сексуалността й.

Решението, по думите на авторката, не е да се върнем в Съветската ера.

Тя смята, че добрият секс не може да оправдае репресиите и авторитаризма.

Въпреки това е на мнение, че капиталистическото общество, в което липсват всякакви държавни регулации, води именно до описания по-горе затворен кръг от дискриминация над жените. С други думи, писателката мисли, че ако има повече регулации в полза на жените, в крайна сметка сексът в обществото ще бъде по-задоволителен.

Годси дава за пример държави със силна социална политика като Норвегия, Канада и Австралия, където се работи съзнателно в посока подобряване живота на жените и елиминиране на неравноправието. Според нея е напълно приемливо правителството да се намеси в частния бизнес като го задължи да изплаща отпуск по майчинство, да пази работното място на младата майка и други подобни политики.

Защо тогава заглавието на книгата е такова и дали не е, само за да привлече внимание и коменари?

Като основа Готсби използва няколко изследвания, проведени в Източна Германия в сравнение със Западна Германия, както и в Полша и Чехословакия. Информацията доколко сексуалният живот на жените в тези държави е можел да бъде наречен по-задоволителен, е субективна, но все пак дава някаква отправна точка на авторката.

В тези общества жената е имала зад гърба си социална система, която е насърчавала както раждаемостта, така и равната подялба на труда между мъжа и жената. Това кара Годси да смята, че спокойствието на жената, осигурено й от обществото, е водело до по-добър секс.

А в момента, твърди писателката, капитализмът моделира не само пазара на труда, но започва да моделира и човешките емоции. Оттам страда не само интимният живот, но и социалният. Мнението на Готсби е, че в страни, в които жената има финансова независимост, осигурена от държавата, ситуацията е различна.

Посланието е ясно - нерегулираният капитализъм е вреден за жените, а социализмът (в американското разбиране за тази идея) носи някои идеи, които да взаимстваме за тяхно добро.

Тя дава пример с Източна Германия преди 1989-а, където на майките са предоставяни дрехи, основни хранителни продукти и безплатни грижи за децата. След падането на Берлинската стена изведнъж раждаемостта спада със 60 на сто.

Колкото и примери обаче да дава Годси, идеята, че сексът по време на социализъм е бил по-добър, е много трудно доказуема. Върху сексуалността влияят много други фактори извън икономическите. Единственото наистина вярно нещо в твърденията й е, че в общества с по-високо полово равноправие, жените споделят, че се чувстват по-удовлетворени сексуално.

Нарочно или не, авторката избира много точен момент, в който да издаде книгата "Защо жените правят по-хубав секс по време на социализъм". Редица държави искат да повишат нивата на раждаемостта, но не уцелват правилната формула за целта.

Политики като осигурено от държавата образование и здравеопазване, социални придобивки и държавни регулации в полза на жените звучат като примамлив начин жените да бъдат стимулирани да правят повече секс и повече деца.

Само се чудим как 29 години след разпада на Източния блок никой не иска да пробва отново...

#1 vikki 18.12.2018 в 20:48:12

И след над четвърт век една моя позната пита, връщайки се от Калифорния: " И що ви трябваше да прекръствате бул. "Г. Димитров" на "Цар Симеон Велики"?"

#2 Dox 19.12.2018 в 01:44:37

"Само се чудим как 29 години след разпада на Източния блок никой не иска да пробва отново..." Няма защо да се чудите, защото това просто не е вярно. Не, че никой не иска, ами са взети крути мерки никой да не посмее да поиска. Ако се появи политическа сила, която да убеди хората, че ще върне отново повечето от придобивките на социализма, бъдете сигурни, че ще бъде терминатора за всички останали, явили се на поредните избори. Всъщност, тези, които биха пробвали отново са тези, които не гласуват. Последните 29 години са най-добрата реклама на социализма.

#3 Reality Liberation Front 19.12.2018 в 06:56:16

@ Dox Ей ти няколко партии дето искат да връщат социализма. Избери си някоя. Българска комунистическа партия - с лидер Владимир Спасов ( от 20 март 2010 г. БКП има нов председател на ЦК - Зонка Златкова Спасова – съпругата на Владимир Спасов) Комунистическа партия на България - с лидер Александър Паунов Партия на българските комунисти - с лидер проф. Минчо Петров Минчев ей ти линк към техния сайт http://bgcomparty.co.nf/ Съюз на комунистите в България - http://komunistibg.com/?page_id=258 Българска работническа партия (комунисти) - с лидер Иван Воденичарски Ако тия не ти харесват можеш и лично своя партия да си направиш. Ше избиеш рибата!

#5 Kenny McCоrmick 19.12.2018 в 09:21:29

Dox, като почнете с тия конспирации и си умирам от смях. "Взети са крути мерки..." - от кого? Поименно, колега! Кака Корни нали обещаваше майчинството да скочи от две на три години, да се дават някакви колосални бонуси за второ и трето дете, да валят мед и масло от небето за младите майки. Кой точно попречи на народа да гласува за всички тия хубавини? А американка да ми рекламира соц-секс - ахахахахаха!

#6 explorer 19.12.2018 в 10:00:47

тези изследвания от соц времената трябва да се четат през правилната призма. Например долният лозунг в соц болница: "Социалистическият болен - най-здравият болен!" ….та и с оная работа така

#7 скучко 19.12.2018 в 15:12:46

А, бе секса(ебаницата, чукането, клецането) , като сека друга човешка дейност е до време. Иде момент в който не можеш. И тук нема место за политизиране. Наскоро четох за едно племе, на некъв остров в Индийски океан, абсолютни диваци ,далеч от секакъв обществено политически строй, дето нон стоп се клецали директно на пясъка, на плажа. Видят ли в далечината лодка или кораб веднага почвали оргията. Ако се приближиш обаче на близко растояние, заебват ебаницата и почват да обстрелват воайорите на месо със стрели.

#8 Dox 19.12.2018 в 19:49:24

Много добър коментар на Барона. И ми е странно, как не е събрал повечето плюсове. А господин Фронта, направо ме изуми с детайлната си информираност. Честно, никога не съм знаел, че в момента у нас има цели 5 комунистически формации. Благодаря за информацията! Сега по-сериозно - в историята, другарки и другари, нищо не се повтаря. Аз, например, едва ли ще пробвам отново, тъй като от преди 7-8 години съм си харесал идеите на едно движение, дето се появи в САЩ веднага след кризата. Става дума за Цайтгайст и идеята за РБИ /Ресурсно Базирана Икономика/. Светът следва да се управлява и развива на базата на научните достижения и технологии, които да се използват по такъв начин, че да се запази хармонията и баланса на всички системи на планетата. Технологиите трябва да освобождават все повече време за човека, за да има той възможност за духовно усъвършенстване. Всякакви приказки за рогове на изобилието, рай на земята и пр. са илюзии, които следва да се изоставят, защото пред човека винаги ще има трудности за преодоляване. Основният въпрос е в името на какво. Това, което ни е известно като комунизъм, социализъм, капитализъм имат едно общо нещо и това са парите, монетарната система. Точно тази система следва да отиде в историята, защото е изживяла времето си и в момента пречи на развитието. Всъщност, тя винаги е пречела, но сега вече осезаемо. Човечеството е стигнало праг, след който трябва да реши - ще поема ли по качествено нов път на развитие или отново ще предизвика война, та капитализмът да бъде възпроизведен за пореден път. Да, той именно така се възпроизвежда. Тъй като ресурсите са ограничени, рано или късно стига до момент, в който капитализмът се нуждае от разрушения - на фабрики, жилища, инфраструктура и пр. След което идва кой - ами инвеститорите, разбира се, кой друг. За да се потвърди за пореден път тезата, че, видиш ли, тоя капитализъм уж все гние, гние, пък продължава да съществува. А на Кенчо, ако вече се е съвзел от смеха, ще му кажа следното: Абе, батковото, ти защо си мислиш, че крути мерки означава един или няколко чичковци /с изписани на гърбовете им имена/ да стоят на пусии със заредени пушки и да дебнат Докса, когато почне да пуска позиви или тръгне към урните да гласува за комунистите? Нищо подобно, батковото. Тия неща се правят далеч по-рафинирано. Я ще открият в джоба ми няколко пакетчета джойнт, я ще се окаже, че редовно у нас организирам оргии, че съм задигнал два телевизора от Технополис.... Ей такива неща.

#9 deowin 19.12.2018 в 22:04:53

>СоциализЪма не работи в дългосрочен план! КапитализЪма, тоже! Разбирам циничното ти желание да изкараш всички маскари - в случая, че всички политически и икономически устройства за еднакво нефункционални - но в реалността всъщност има съществени качествени разлики. Конкретно, докато човечеството никога не е виждало социализъм и капитализъм в идеалния им, стилизиран вариант като по книга, най-добрите опити за капитализъм дават като резултат доста сносни общества (във всички измерения, с които сме свикнали да мерим - свобода, благоденствие, равноправие, икономика, образование, здравеопазване, наука, изкуство, опазване на околната среда), докато най-добрите опити за социализъм дават като резултат доста кошмарни общества във всички тези измерения. Точно това е добрата причина социалистически общества днес практически да няма, а не тайният заговор за юдомасонските марсиански рептилоиди. >ограничена планета Предполагам под също толкова ограниченото виждане, че ограничената ни планета ни е единственото ограничение. А съвсем скоро може да не е. И докато галактиката ни и цялата вселена също са ограничени, мащабът им би ни дал повече от достатъчно време да помислим сериозно над този проблем. Все пак, не би било особено рационално да си толкова обсебен, например, от неминуемата си смърт, че всяко твое решение през целия ти живот да е съобразено с евентуалното ти погребение. А смъртта, апропо, е значително по-неизбежна и гарантирана, отколкото унищожаването на планетните ресурси в обозримо близко бъдеще.

#11 deowin 20.12.2018 в 19:51:35

>ако някъде бизнесът има печалба то някъде има загуба Това е една от най-честосрещаните заблуди, с която всевъзможни идиоти, неудовлетворени от това, че съвсем не просперират в условията на пазарна икономика и меритокрация, се опитват да компрометират идеологията, която не им дава нищо наготово. Не, капитализмът не е zero-sum. Много неща не са. Очевидно ако ти в момента ядеш, не е вярно че това е защото някой някъде задължително трябва да гладува; ако ти пиеш вода, то не е защото някой някъде трябва да е жаден; ако ти дишаш въздух, то не е защото някой някъде трябва да се задушава. >физиката се нарича закон за запазване на енергията Лекотата на теглене на безумни паралели между фундаментални физични закони и немислимо по-сложни феномени корелира силно с глупост. Например, едни от най-големите глупаци са тези, които хващат нещо като принципа на неопределеност на Хайзенберг и го екстраполират до някаква брутална метафизика, която обяснява как човек може да накара нещо да се случи като просто помисли за него много усърдно. >живеем в една затворена система Дори да живеем в затворена система (което взимаш за априори вярно, а то е абсолютно недоказано), очевидно не нашата планета е затворена система, а поне познатата вселена. Разликата е малка, около 20 порядъка. Предполагам когато човешкото население наближи 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 по численост, може и да почнем да се притесняваме за това, че живеем в затворена система с крайни ресурси.

#12 Harry 20.12.2018 в 21:05:02

Права е, без стресът и преработването при алчния душевадец- капиталист, наистина се прави повече и по-хубав секс. Индианците в Амазония правят секс всеки ден, защото с осигуряването на храната са заети само до обяд, после се излежават в хамаците, германците правят секс средно 1,5 пъти в седмицата, защото са съсипани от умора и напрежение, най-зле са американците, не случайно там измислиха виаграта.

#13 Spider 21.12.2018 в 01:26:06

Тая антроположка с откритието си ми напомня за британските учени, дето все откриваха нещо напълно ненужно, и понякога даже и невярно. Ама нали пари трябва да се цоцат, и да се пише в CV-то, че и книга имаме издадена. Тая велика антроположка леко махва с ръка на факта, че в много страни, като например Англия, и споменатите от нея Канада, Австралия и Норвегия, имат закони, който защитават трудовите права на майките. И имат доста развита социална политика, без да са народни републики. А съм останал с впечатлението, че и Нацистка Германия е имала доста добри социални програми, обаче що тъй западняците не дават Lebensborn и другите програми на немското правителство от онзи период за пример... А отделно, много ми е гнусно, когато някакви западняци поддържат тезата, че соца е бил голяма работа. Много пъти ми е идвало на произволен брадясал тип с тениски с Ленин, Че или сърпове и чукове, да му забия едно кроше в простата зурла.

#14 deaf 21.12.2018 в 07:12:51

Всъщност става дума за оргазма. Само че всеки човек преживява (подсъзнателно) дълбоко и напълно ЛИЧНО оргазма. Колкото хора по света,толкова оргазми. Така че няма как да знаем дали наистина авторката е правила по-добър секс през социалистическото минало. Едно е сигурно обаче,че през соц. режима думата "секс" беше мръсна. Омърсена от комунистите.

#15 dedo adji 21.12.2018 в 10:19:08

Изглежда великата антропологичка де изживяла единствения/те си оргазъм/и по време на изследователските си посещения в соц системата, та екстраполира за цял свят. И ние с жената имахме по-чести и по-пълни оргазми по време на социализъма, но не ни е минало перз ум да обвиняваме за което капитализъма. То по нашия край не е имало нито едното, нито другото, ама нейсе. Баснята, че социалните придо бивки, като отпуски, детски градини и кухни и т.н., не издържа критика. Първо, защото тия придобивки се появиха дълго след като жените бяха включени (натикани) на пълен работен ден в производствения процес, и второ, защото догонваха и никога не достигнаха женската заетост на работа. Така жената се оказа двойно натоварена, в идеалния случай, когато в домакинската работа се включваше и човекът, се получаваха двама преуморени за секс души. Не само това, уморен го вдига, кахърен не може. А кахъри по време на соца имаше достатъчно, да не ги изреждаме. Не случайно бейби бумът у нас трая до към средата на 60-те, точно, когато народът малко живна икономически. И се появиха други развлечения за бедния народ освен секса. За 20г война, лагери, колективизация и купонни системи станахме от 7 на 8млн. За 27г след това, при сравнително сит живот, не можахме да ги докараме до 9. През това време Африка, с редовен глад, епидемии и повсеместни кръвопролитни граждански войни, стана от 200 на 500млн. А мерки за повишаване на раждаемостта не, че нямаше, партията се грижеше. Първо, на лекарите беше забранено да правят аборти на жени без 2 деца. Знам лекар, който лежа в затвора за аборти. А, когато след Чернобил тръгна слухът, че са разрешени всички аборти, това докара паниката до небето. Второ, нямаше масово достъпни противозачатъчни. Пррез просветените 80 съм доставял за приятели спирали от запад. Хората там се чудеха и питаха защо са забранени. А те не бяха, просто ги нямаше, то какво ли имаше. Е, и социалните придобивки. Не знам как е сега, но едногодишният платен отпуск по майчинство и запазването на работното място до 3г беше наистина сериозна придобивка, която я им в много малко страни, аз не знам ни една. Но и тя не стигна да станем 9млн. Ама и аз я путкарах като някои колеги, тръгнах от weban и оргазми а къде стигнах. Сори.

#16 dedo adji 21.12.2018 в 10:52:07

деосвин: >живеем в една затворена система Дори да живеем в затворена система (което взимаш за априори вярно, а то е абсолютно недоказано), очевидно не нашата планета е затворена система, а поне познатата вселена. Разликата е малка, около 20 порядъка. Предполагам когато човешкото население наближи 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 по численост, може и да почнем да се притесняваме за това, че живеем в затворена система с крайни ресурси. Забавно е, когато един индивид с претенции за sophistication разсъждава в галактически, че и вселенски мащаби. Така разсъждавахме тийнейджърите в ранните 60 след полтите на Гагарин и Терешкова. Че и тогава разсъждавахме в отделни, макар и големи експедиции. По-късно открихме, че на запад темата за колонизация на космоса е разработена 20г по-рано. И досега чета с удоволствие Хайнлайн и Азимов, а прасчо се е увлякъл и възприема научната фантастика буквално. Прасчо, човешкото население няма да стигне 7 с всички нули, които си нацвъкал. Преди да стигне 2х7 000 000 000 ще изчезне, сценарии има разработени много, избери си. Все още и най-смелите проекти не виждат в обозримо бъдеще прехвърляне дори на 1млн колонисти на готова тераформ планета, не че такива се блъскат в съседство.

#17 dedo adji 21.12.2018 в 11:26:11

... 2 Dox | 19.12.201801:44 "Само се чудим как 29 години след разпада на Източния блок никой не иска да пробва отново..." Няма защо да се чудите, защото това просто не е вярно. Не, че никой не иска, ами са взети крути мерки никой да не посмее да поиска. Ако се появи политическа сила, която да убеди хората, че ще върне отново повечето от придобивките на социализма, бъдете сигурни, че ще бъде терминатора за всички останали, явили се на поредните избори. Всъщност, тези, които биха пробвали отново са тези, които не гласуват. Последните 29 години са най-добрата реклама на социализма. ... Доксе, последното ти изречение удря в десятката. За България и не за цялата. За другото, връщането на кои придобивки очакваш да ти обещаят? Аз си спомням, например, един въпросник, който попълвах 30г след 09.09. Съдържаше въпроси като: "Какво участие сте взел в борбата против капитализма и фашизма? А родителите Ви?" или "Имате ли роднини и близки, пострадали от мероприятията на народната власт?" Сигурно подобни си попълвал и ти. И тях ли искаш да върнат? Защото придобивките вървят в комплект. Още от комплекта: стрелба по границите, жителство, адресна регистрация в МВР, закрепостяване на работно място, оставям те да ги попълниш сам. И това бяха реални придобивки, докато някои, по които въздишаш бяха желателни. Понеже беше интересен събеседник, ще се заинтересувам за тоя твой Дух на времето (цайтгайст). Но само цитатът ти " светът следва да се управлява..." ме връща към първите часове по маркс-ленинска филисофия: "Досега философите само са обяснявали света. А той следва да бъде промемен." Понеже в кафенето не съм срещнал новина, че си хванат с джойнт в джоба, нито с телевизор от техномаркет, заключавам, че такава политическа сила, за каквато мечтаеш, няма. Ми що не пита, бе другарю, един с питане изчука на моя мъж жена му.

Новините

Най-четените