Не е 1999, Костов го няма, а бежанците идват

Не е 1999-а и премиерът на България не се казва Иван Костов, нито външният министър Надежда Михайлова, които отказват на САЩ и пратеникът на президента Бил Клинтън да приемем бежанци - косовски албанци, в операцията Sustain Hope.

По време на войната там близо 850 000 бягат от Косово, 350 000 от тях остават в бежанските лагери в Македония, други се пръскат в Албания, Босна и Херцеговина, Турция, Черна гора.

Един от доводите на тогавашната ни власт да откаже на Вашингтон е, че това би променило етническия състав на населението в България.

2013-а сме, България е член на НАТО вече девета година и има своите евроатлантически ангажименти. Същите, които я задължиха, макар и формално, да участва във военната намеса в Либия, изпращайки разнебитената си фрегата "Дръзки". Същите, които ни накараха да изпратим взвод и полева болница в Афганистан, а след изтеглянето - и военни, които да обучават тамошната армия.

Няма как да откажем прием на бежанци от Сирия, които така или иначе втора година прекосяват границата ни с Турция, където броят на сирийците в лагерите вече наближава половин милион.

По всичко личи, че каквато и да военната намеса в Сирия засега тя изключва сухопътна операция, така че същинският проблем за момента остава увеличаващият се брой бежанци.

Само преди ден Държавната агенция за бежанците обяви, че центровете са препълнени и места няма. В една стая се налага да живеят няколко десетки души и деца в това число.

Една по-силна бежанска вълна от Сирия ще свари властта неподготвена. Вместо да се действа отсега и да се постави въпросът пред институциите на ЕС, както и да се подготви логистиката по осигуряване на подслон, храна, медицинско обслужване, охрана на стотици бежанци, политиците ни се надпреварват в хаотични и безлични изявления относно ситуацията в Сирия.

Сега предстои на всички да изпитаме какво означава фразата "външна граница на Европейския съюз" и да осмислим значението на санитарния кордон.

Днес министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че сме готови да посрещнем евентуална бежанска вълна.

Изглежда, че само той знае къде ще ги настаним. Да не би да обмисля палатки пред Министерски съвет...

#1 pixie 29.08.2013 в 19:59:10

За да останете на власт, сте готови да обещаете и пълна интеграция на сирийците, включително и работни места. Готови били!

#2 Оня Дето Го Трият 29.08.2013 в 20:50:41

Нема проблем да прииждат сириици. Само да обещаят да гласуват за БСП-то като им дадем гражданство.... А иначе факт е, че през 99-та албанци не пуснахме. Но тогава имаше национално оотговорни политици, които патриотарите плюят днес

#3 Vankata_820 30.08.2013 в 00:45:55

При положение, че Костов е един от тези, които са били в челните редици на БКП, до тези които са осъществявали Възродителния процес, не виждам как е възможно да вярвате, че е можел и да си помисли да приеме етнически албанци в България?! Не знам дали знаете, но Костов е също отговорен за пропиляването на Българската армия! Не знам дали знаете, но без армия е много лошо да гневите съюзниците си, както и бившите си господари, също за краткост тогава наричани съюзници - най-добре е да сте по-ниски от тревата и по-тихи от вятъра, особено когато крадете на килограм и когато всички ви знаят кирливите ризи и мерзавите политически съглашения! Костов едно му признавам, знаеше си мястото, затова и се отказа от политиката, навреме - не остана място за него в нея и си подви опашката, без много шум, с малкото му останало достойнство! Извинявайте, ама не си направих труда да ви чета статията - нямаше нужда, бяхте я оплескали още в началото!

#4 Бобо 30.08.2013 в 06:25:45

За сичко са виновни комунистите и Костов! Бежанците от Косово са в Европа( и да и не) оти събитията се развия бързо там и емигрираха в Албания, Босна и Македония. Сирия е по друго, сите се ползват от възможноста да идат на помощи у Европата и произвеждат сирийчета за сметка на Европейскита данъкоплатци. Парсата че е у Америчка и Израел. Турция ако откаже интервиране ке падне така че требе да се меша! Друго нема след 2-3 години че се окаже че Асад е по добър от ребелите и че ги сменат като в Египет с некой проамерички брадясал демонократ.

#6 delight 30.08.2013 в 10:01:17

Днес министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че сме готови да посрещнем евентуална бежанска вълна. ------- Такааа, да си дойдем на думата. Сега всеки гласувал за бсп ще приеме в дома си 3 броя сирийски бежанци. Нали ви обещаха 200 000 нови работни места? Ето ви ги, започвайте! И няма не искам! Все пак като обещаваха работа, не са обещавали и заплати. И не се мотайте, прахосмукачката, мусаката в тавата, цветя във вазата..... Темпо, идват, евентуално

#7 Прокопи 30.08.2013 в 10:54:22

Доста тенденциозно написана статия. Сега ако Костов беше на власт щеше да откаже бежанци ли? Ще откаже друг път. Евросъюза си има политика за бежанците и и отделя пари за това. Мисля че Италия цака най-много кинти за бежанци. А иначе че Костов е обикновен мошенник съмнение няма, и освен поразиите които направи на родна земя, на съвестта му са едни бомбмардировки на Белград и един разрушен покрив в Горна Баня.

#8 Оня Дето Го Трият 30.08.2013 в 11:06:53

То тука въпроса не е дали харесваме или не харесваме Костов и какъв политик е Костов. Въпроса тука е, че черно на бяло едно правителство се е опълчило на великите сили и не е допуснало бежанска вълна в България. А сега имаме някакви патриотари в правителството и по форумите, които вместо да гледат да не допуснат новата вълна бежанци, плюят по форумите Костов-мостов и не знам си кой.... Прокопи, абе 99-та беше одавна, ама Костов ли е бомбардирал Белград, че не помня, той тогава беше премиер - да не сме водили война със Сърбия?

#10 Прокопи 30.08.2013 в 11:17:23

Оня, на всеки подкрепил тези бомбандировки, дал въздущен коридор за осъществяването им, убитите тежат на съвестта му.

#11 vickpayne 30.08.2013 в 11:31:50

Каква съвест ве баджо? Тук става дума за толкова милиарди, че ти е бедна фантазията. Съвест...хех.

#12 Оня Дето Го Трият 30.08.2013 в 11:33:56

Значи убитите тежат на съвестта му, ама недопускането на албански бежанци не се пише за плюс. А за днешните - ще населят България със сирийци и на съвестта няма да им тежи, такива като тебе даже и като плюс ще им го запишат. Дееба и лицемерите

#13 Роси 30.08.2013 в 12:29:03

Отказвам да се дърлям с прости комунета и ченгета, просто заявявам - нещастие за България е, че не я управляват държавници като Костов, а прости шумкарчета като Станишев, Вигенин, Найденов, Миков и прочие безличия, за които плащаме жестоко...

#15 mima 30.08.2013 в 12:36:48

Аз съм съгласна на размяна - сирийци срещу мангали. 100% съм сигурна, че първите са по-свестни.

#16 No name 30.08.2013 в 12:40:38

Минавайки от тук, само да попитам: През 1999 г. бяхме ли член на НАТО? (не.) И Костов можеше ли да откаже бежанците?(можеше) И въздушния коридор за Сърбия не беше ли част от сделката за да ни приемат в НАТО?(беше) И след като Костов така се трудеше да ни евроинтегрира и набута в НАТО и ни набута, можем ли да откажем с днешна дата? (май не) Дае.а лицемерите!

#17 Прокопи 30.08.2013 в 12:41:17

Основната причина поради която драгалевския негър не допусна бежанци е, че тогава нямаше пари от ЕС за тази цел, следователно няма далавера.

#18 vanko1 30.08.2013 в 13:35:35

прокопи, некви големи глупости плещиш, къв ЕС, кви пари, Костов не разреши, защото както се размножават и след някоя и друга година целият етнически баланс се променя, аре стига глупости и дивотии

Новините

Най-четените