Министър honoris causa

Кристиан Вигенин е министър по заслуги. Какви - знае вероятно най-добре неговият партиен началник, лидерът на БСП Сергей Станишев, който го е и предложил за този пост. Заслугите не са в областта на  външната политика и дипломацията обаче, където не-експертността на бившия евродепутат особено личи.

Дали да има "Южен поток" не е въпрос, който Европейският съюз (ЕС) решава - това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС, заяви министърът на външните работи Вигенин пред БНТ онзи ден. (Няколко дни по-късно същото, с други думи, каза и руският премиер Медведев - че "Южен поток" е над законите на ЕС. Да не би опорните точки на Вигенин да се пишат в Кремъл?)

Три дни след като ЕК заплаши, че ако споразуменията за "Южен поток" не бъдат предоговорени, страните-членки, през които преминава тръбата, са заплашени от наказателни процедури. Основната причина е, че проектът на "Газпром" не дава достъп до тръбата на други доставчици на газ, каквито са изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

Със сигурност

Със сигурност "Южен поток" е въпрос, който ЕС решава - стига, разбира се, България все още да не е напуснала общността. Само в този смисъл изказването на г-н министъра Вигенин би било адекватно.

Като член на ЕС България е длъжна да въвежда европейското законодателство в правната си система, както и да залага в енергетиката като цели количествените индикатори, определени за страната ни в рамките на общата енергийна политика на Общността.

И поради тези причини България, както и останалите-страни членки на Общността се стремят да постигнат така определените цели: до 2020 г. съкращаване на емисиите въглероден диоксид с 20% в сравнение с нивата от 1990 г., увеличаване дела на енергията от възобновяеми източници до 20% и намаляване на консумацията на енергия с 20%; и да (не) въведат директивите на Третия енергиен пакет на ЕС, както проличава от действията на второ правителство...

Впрочем, тези директиви са били одобрени - и допълнени, от Европарламента, именно по времето, когато министърът по заслуги е бил евродепутат. Нека му опресним паметта, че някои от изискванията в тях бяха въведени специално заради "Газпром" - и забраняват на компании от трети страни, и трети страни да придобиват контрол върху преносна система в Общността или оператор на преносна система. (Това може да стане само ако има споразумение между ЕС и третата страна.)

Наред с това ЕС изисква от компании от трети страни, които желаят да придобият част от собствеността или контрол върху газова или елекстропреносна мрежа в страна от ЕС, да отговарят на същите изисквания за отделяне на дейностите като европейските компании.

Но г-н министърът Вигенин не спира дотук. "Какви са притесненията на ЕК за "Южен поток" тепърва ще се уточнява. От наша страна изискванията на ЕК са спазени. България отдавна е заявила, че това, което се случва с "Южен поток", не противоречи на европейските изисквания", казва още той.

Какво е правил в Европарламента

Излиза, че освен дето не е слушал какво се върши в Европейския парламент, Вигенин не чете и документите, които трябва да чете, нито пък чува това, което трябва да чува. (Вероятно е твърде затрупан да редактира прессъобщенията за дейността си...)

Още преди три дни говорителката на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер - Марлене Холцнер, съобщи, че ЕК е получила двустранните споразумения на страните-членки на ЕС с Русия през февруари т.г., имала е нужда от време да ги анализира, и през август е била готова с оценката си, че те противоречат на европейското законодателство. Още тогава засегнатите страни са били писмено уведомени за това.

Макар че още преди 2 години Йотингер предупреди България да промени споразумението си с Русия от 2008-а. А България отговори на това, като забави максимално прилагането на Третия енергиен пакет, заради което я заплашва наказателна процедура. И се забърза, доколкото можа, да придвижи отчуждаването на земите по трасето на газопровода, да го снабди с ОВОС, да минат обществените обсъждания. Слава богу, договор още не е подписала... (Макар че така беше и при АЕЦ "Белене", което не попречи на Москва да ни даде на арбитраж, когато прекратихме проекта.)

"Най-важният резултат, който ЕП постигна в Третия енергиен пакет, е защитата на европейските потребители", беше казала Илияна Йотова, евродепутат от ПЕС-БСП, на дебатите преди гласуването на второ четене на докладите от Третия енергиен пакет в Европарламента. Излиза, че в крайна сметка властите у нас - ГЕРБ, БСП, все едно, действат срещу интересите на потребителите и в интерес на руските пантократори. Къде е бил при това гласуване г-н евродепутатът от ПЕС-БСП Вигенин? Сигурно е гласувал за, както и съпартийците си.

С тази "опорна точка" няма мърдане от мъртвата точка

Сега г-н Вигенин избира да излъже, че не е наясно какви са брюкселските "притеснения" за "Южен поток". Както се оказва - не са притеснения, споделени са с България и ако не е наясно с тях, Външно не е неговото местоназначение.

Вигенин е вторият министър след Стойнев, който дава неадекватен коментар по темата "Южен поток" и разпореждането на ЕС споразуменията с Русия за проекта да бъдат предоговорени. Добре, че Зинаида Златанова, министър на правосъдието и вицепремиер, натоварен с отношенията ни с Брюксел, заяви, че страната ни ще се съобрази с европейското законодателство по споровете между Русия и ЕК за изграждането на газопровода. Макар че подобно декларативно изявление едва ли има голяма стойност на фона на страховитите апетити на определени кръгове от България и Русия към проекта.

И макар че, според г-н министъра Вигенин, "Южен поток" не е въпрос от компетенциите на ЕС, той признава, че реакцията на ЕК може забави изграждането му. А може би все пак е внимавал какво се обсъжда в пленарната сесия на Европарламента.

Оказва се, че правителството ще прави анализ на проекта идната седмица. Вместо да се събере още тази. А може би се е събрало, но не в състав министри и не на "Дондуков" 1.

В изявлението си Вигенин повтаря "опорната точка", развита в прессъобщението на Министерството на икономиката и енергетиката - ЕК да се оправя с кашата, която сами са си забъркали. Нещо като - който има проблем, да си го оправя, ние нямаме, сиреч "Южен поток" ще си се строи, а Брюксел да си "комуникира ясно към страните-партньори,... и към Русия". Затова е и категоричен, че "Южен поток" ще се строи, почти в духа на каменарчето на Смирненски: " Път ще се прокара, друже, тука,/нов път в тези канари..."

Преди два месеца лидерът на "Атака" В.С. запита в обичайния си стил от парламентарната трибуна защо  се бави "Южен поток". Дали в евродепутатската им листа няма да се намери място и за Кристиан Вигенин? Бездруго социолозите установиха, че В.С. е станал по-мек. А Вигенин определено има  заслуги.

#1 John Smith 08.12.2013 в 10:57:02

Пак да питам де....някой знае ли кои са родителите на Вигенин?

#2 breaker 08.12.2013 в 13:03:35

Браво Петъо, браво Николов! Изкара си заплащането и тази седмица с писане срещу БСП, ДПС и др. Така се расте на журналистическото поприще. Добре че има кой да ти дава да публикуваш писанията си. А мене ме интересува - след като Южен поток е проект между Газпром и ЕНИ Италия, а ние сме само транзитираща страна - ще се съберат ли всички страни през които минава тръбата за крайния потребител и ще излязат ли с определена позиция? Дали пък не е по-хубаво да предоговорим проекта - тръбата да мине през Румъния и ние да си купуваме евтина газ от нея? Или да си взимаме газ от Сърбия, Гърция, Турция през интерконекторните връзки. Зер, навремето така обяснявахме как ще се замърси Черното ни море, ама не ни послушаха и си направиха Син поток и така останахме без транзитиране. Или направо да се откачим от Русия и да си взимаме течен газ от Катар през турския терминал?

#4 John Smith 08.12.2013 в 13:19:47

Уважаема Ани, ако няма значение кои са родителите на Вигенин, защо са филтрирани от всички търсачки?? Ни дума ... Нещо срамно ли е да се знае кое е семейството ти? Ъ?

#5 pixie 08.12.2013 в 13:27:02

Ани, ти сериозно ли? Какъв ескперт, какво чудо! И да, Джон Смит е абсолютно прав - важно е кои са родителите му. Едва ли е попаднал случайно на това място. Много е млад, за да има кой знае какви заслуги, че да го заслужава наистина. И да, отново е важно кои са родителите му, всички във властта имат подходящи родословни дървета, ако не си забелязала. Никой не е случаен. Направи си справка.

#6 John Smith 08.12.2013 в 14:08:14

Много скрит тоя бре..... Иван се казва баща му... Кристиян Иванов Вигенин 0888 43 44 30

#7 Жоро Петров 08.12.2013 в 14:34:03

Ани (Стоянова), ти тази теза от телевизия "алфа" ли я дочу или е плод на изчерпателен анализ от твоя страна. Освен това коментара ти показва, че най- вероятно си прочела статията, но въобще не си разбрала, какъв е смисъла на написаното.

#9 Ampeli Kuku 08.12.2013 в 16:11:38

Евреин може би?! Комунист без съмнение по секва линия!

#10 Borracho 08.12.2013 в 16:59:26

Вагинин е просто поредния нещастник в дълга редица от анти-български пионки на тоя пост.

#11 pepe 08.12.2013 в 19:23:09

Нали тук имаше преди време една статия, за едни млади надежди, представители на българската младеж в ООН /също бъдещи ръководни кадри от БСП - бас ловя /, дето като написахме в коментарите, че нямат нищо общо с проблемите на българската младеж, ПР-харпиите на комунистите ни оплюха, какви сме "негативисти", как сме готови да оплюем бсеки българин, издигнал се над безличната тълпа /нещо подобно, но по-лошо изразено/ - ей го сега и тоз - светла млада българска надежда /сигурно и чужбинска диплома си има/, а ние не сме готови да го приемем безрезервно като Спасител/-я/ и дори имаме наглостта да подлагаме на съмнение и проверка неговите действия и да ги обсъждаме от гледна точка на здравия разум или по-точно наличието на какъвто и да било открит и правдив смисъл. Ей, това българите все черногледи бе... Я веднага да слагате розовите очила /с червени рамки/ - пряко нареждане от Масква

#13 darkside565 09.12.2013 в 00:16:59

Нещата са чисти прости и ясни..Хората си го усложняват служейки на различни полит идеи..Украйна отказа да стане неконкурентен пазар на силната и вече лоша Европа чрез помощта от Русия. И сега Европа си играе картите срещу Русия..Точно сега се сетиха че газопровода е неизряден..Браво на Вигенин. Прав е..Да си гледат работата която е да плащат повече подкуп на украинците за да ги привлекат..

#15 John Smith 09.12.2013 в 13:07:06

Ок де Благо, а майка му как се казва???Или го е донесъл щъркела?? И трябва ли на една публична личност, министър да му е скрито цялото потекло? Трябва да ползваш Maltego та да разбереш нещо, се едно е някой бандит. А за кариерата си прав- тоя никъде не подавал молба за работа, изкован е още в ранна детска възраст и подготвен за нещо. Та затва питам, кой са родителите и какви са, та от малък вече е кадър.

#17 John Smith 10.12.2013 в 12:22:55

Между 1994–1995 г. Станишев работи като журналист на свободна практика. Политическата дейност на Вигенин започва през септември 1994 г., когато става един от учредителите на Българската социалистическа младеж (БСМ). През май 2000 г. е избран за член на ВС на БСП- Станишев От май 2000 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП,-Вигенин През 1995 г. е назначен за главен експерт в отдел „Външна политика и международна дейност“ -Станишев От декември 2005 г. ръководи Комисията по външна политика и международни връзки на Висшия съвет на БСП -Вигенин и т.н съвпадения много. Кадри изковани в КГБ и от малки подготвени да лансират чужди интереси и да се занимават с външната ни политика. Младенов е от същото котило. И стигаме до задкулисието и въпроса "КОЙ Назначи" и не само Пеевски..

Новините

Най-четените