Гепи

Озверели тълпи напират да влязат първи на откритите в четвъртък 14 хипермаркета "Лидъл" в цялата страна. Да изкупят евтиното олио и банани, да се докопат до всяка възможна по-сериозна промоция. Няма охрана и полиция, способна да удържи щурма.

Повече тъжно, отколкото смешно. Но да не бързаме със стереотипния плакат: "Леле, колко сме оскотели".

И в богатия и цивилизован Запад често има тълпи от опашки при големи намаления - вярно, повече на фешън дрешки, отколкото на храна. А и далеч не всички, щурмували в ранни зори 14-те български "Лидъл"-а, са оскотели от мизерия хора.

Едни са просто любопитни кибици, които и без това няма какво да правят вкъщи. Други от самота са готови да прегърнат всяка възможност за социализация - дори анонимната тълпа. А трети са отишли да гледат сеира на всички.

Но все пак основният мотив на тълпата е консумацията. За пенсионера "Лидъл" е коледната добавка, която правителството няма да му даде - от евтини олио, банани и кисело мляко ще спести поне 10-20 лв. За работещите дори с по-приличен доход пазаруването на промоция също води до повече разполагаем доход.

Големият въпрос е - къде е границата между рационалното консуматорско поведение и запазването на себеуважение. Кой може да си позволи да виси на опашка и да се блъска с лакти, за да спести няколко лева, и кой възмутено би загърбил консуматорския си интерес в името на личното си достойнство?

Ако човек работи, дори и срещу ниско възнаграждение, висенето на опашка и блъскането с лакти за него би било загуба на време - независимо работно или от почивка, и това отнема от рационалния иначе консуматорски мотив да спести разполагаем доход редом с тълпата.

Ако обаче времето не е рационална ценност - например човекът е пенсионер или неработеща домакиня, тогава висенето и блъскането в тълпата заради чувствително по-евтини продукти, рационалността на неговия консуматорски мотив си остава напълно ненакърнена.

Не стои ли по паралелен стъпаловиден начин - както рационалността на консуматорския мотив, и въпросът със себеуважението? Ако човек няма особен проблем да си купува мандарини за 2.50, за него ще е унизително да се блъска за някое кило от 0.77 лева в "Лидъл". Но ако това е артикул, който заради доходите му никога не е влизал в потребителската му кошница, въпрос на човешко достойнство е той да попадне там - включително с цената на блъскане в тълпа.

Прагът на човешко достойнство на най-бедните не може да е много по-висок от техния праг на физическо оцеляване. Но това достойнство не е само лично себеусещане, а и въпрос на общностно признание. Ако околните се отнасят уважително и към най-нищия като към човек, незагубил човешко достойнство, независимо че се намира на най-долните социални прагове на достойнството, то гледката пред Лидълите вероятно би изглеждала доста по-различно.

Може би така: Хората се тълпят на опашка, но не се блъскат, а влизат дисциплинирано, запазвайки себеуважение и уважение към останалите. Първите дни с големите промоции пропускат онези, които могат да минат спокойно и без тях.

Не само защото не е рационално да губят време, не само защото са на по-висока социална летва на достойнство, но и за да могат онези от най-ниските стъпала да имат достъп до своето си достойнство.

#1 Начко 26.11.2010 в 10:47:53

"Прагът на човешко достойнство на най-бедните не може да е много по-висок от техния праг на физическо оцеляване. Но това достойнство не е само лично себеусещане, а и въпрос на общностно признание. Ако околните се отнасят уважително и към най-нищия като към човек, незагубил човешко достойнство, независимо че се намира на най-долните социални прагове на достойнството, то гледката пред Лидълите вероятно би изглеждала доста по-различно." Красиви мечти...

#2 emo13 26.11.2010 в 14:20:24

Айде, оскотели. През 1986, 87 и 88-ма имах щастието да се редя цели 3 пъти на опашки за банани. Тактиката беше следната: около 18-ти декември в няколко плод-зеленчука тайно се пускаха банани или портокали. Когато мълвата се разнесеше, родителите изпращаха децата от гледна точка на факта, че може да им дадат повече от разрешените 4 кила наведнъж /което никога не ставаше. лелките продавачки бяха строги, но справедливи/. Ние малките си се редхме на опашката, големите се псуваха и се караха юнашки. Някои по-нахални се предреждаха. Лошото беше, че щастието "купуване на банани" огряваше два пъти годишно - декември и февруари. Поради тази причина съм се редил само три пъти.

#3 Падрето 27.11.2010 в 06:55:07

...Че не сте виждали американци да висят по цяла нощ преди "Черен Петък" пред всяка голяма верига магазини....жалка картинка..ако пак сте ги виждали,знаете за какво иде реч!Хора умират почти всяка година прегазени от тълпата...

#9 emo13 29.11.2010 в 17:43:07

Теа, в събота ще ти сваля статистиката на премазаните и ранените на "Черния петък" в щатите, та да се поупражним на тема "достойнство" още веднъж.

Новините

Най-четените