Революцията изяжда децата си

Иронията на протеста се повтаря с цялата си грозотия при окупацията на Ректората на Софийския университет. Приликите с #ДАНСwithme никак не са случайни, само лицата са различни.

След два дни и две нощи зад залостените врати на Алма Матер, окупаторите бяха обявени за метежници, платени от ГЕРБ - и узурпатори на една обществена сграда, призвана да създава характер и гражданска позиция.

Точно те най-малко могат да бъдат набедени в малодушие и липса на гръбнак. Действията им говорят точно обратното.

Както в началото на протестната серия #ДАНСwithme, прогнозите за окупацията до една бяха, че е предварително обречена на провал. И тогава, и сега обвинението е едно и също - липса на идеи и празнословие. Сякаш желанието да живееш в справедлива държава с нормални политици идва от друга галактика.

После дойде разделянето на студентската общност - появи се група във Facebook, която не подкрепя окупацията, както и запис с инструкции към младите хора в Ректората. Още е пресен споменът за подмолните соросоиди, които пращаха красиви софиянци на море.

Последва и опит за провокация - под формата на среднощно нахлуване в Ректората, за да бъде поставен плакат „Укупация". Целта е младежите вътре да бъдат изкарани неграмотни и невежи анархисти.

По подобен начин лидерът на „Атака" В.С. с гневно упорство тръбеше, че блокиращите Орлов мост били наркомани, гамени и потенциални терористи. След това премиерът Орешарски обяви финално, че няма да подава оставка, но би разговарял с недоволните млади хора.

Знаем с какви обществени организации преговоря властта, когато се опитва да бъде диалогична към гражданското общество. И си издейства контрапротест, насочен срещу президента.

Сега пак имаме контраудар - с викове „Курви на Бойко" група мъже отиде да се разправя с окупаторите, за да им каже, че университетът не е затвор и нямат право да го блокират. Сякаш Алма Матер никога не е била превземана от студенти. И сякаш същото не правят младежите в Испания, Франция и Гърция.

Окупаторите са изправени пред същия капан, който отказа много от подкрепящите #ДАНСwithme - самоизолация, втренчване в един въпрос, макар и доста важен - кой назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и загуба на доверие.

Първите надигнали глас по правило са първите жертви на собствените си действия. И в крайна сметка всички се обръщат срещу тях, ако не са убедителни в защитата на това, за което се борят. Революцията изяжда децата си, нали така.

Жалко е, че историята се повтаря, но още по-жалкото е, че сега се повтаря с будните млади хора. Ако промяната има смисъл, тя е точно заради тях. И те трябва да я извоюват.

#1 Bezpartien 27.10.2013 в 15:55:05

Тези отрепки с остра форма на шизофрения утре с всичкият си акъл на буци,ще вземат да окупират някоя болница,не дай си боже и другите трябвало да се съобразяват с тях!Ако тръгнат да окупират болница все пак,нека да е отделението на 4-ти километър.

#2 Bezpartien 27.10.2013 в 18:29:55

Кои са членовете на университетското настоятелство на СУ?: ИВО ПРОКОПИЕВ – собственик на пресгрупата “Капитал”, смята се за един от олигарсите, дърпащи конците на Плевнелиев, Борисов и т.н. Бивш председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН – изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“, както и председател на Асоциацията на банките в България (АББ), зам.-председател на КРИБ ПЕТЪР КЪНЕВ – депутат от БСП, зам.-председател на КРИБ Даниела Доковска – Адвокат на подсъдимите по делото Октопод, адв. на Стефан Софиянски ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ – собственик на “Лукойл”, един от главните спонсори на ГЕРБ, член на УС на КРИБ СВЕТОСЛАВ БОЖИЛОВ – съакционер в СИБанк с Цветелина Бориславова. Божилов съвместно с Иво Прокопиев е съдружник в медийния проект Re:TV в навечерието на изборите за 41 НС. Той е сред съучредителите на сдружението “Глобална България”, което според някои анализатори е в основата на българския политически проект ГЕРБ.

#4 Enigma 28.10.2013 в 07:17:13

Абе кой ви даде грамотност та да пишете по форумите бе! Жалки твари......

#5 k_koev 28.10.2013 в 09:02:46

Провокаторите (нарочно не ги наричам "контрапротестиращи", защото такова животно няма, а има платени поставени лица) явно не са разбрали, че комунизмът отдавна си отиде. Не може да става само това, което другарят Станишев или разните там цветенца заявят. Не може хора, които не са и помирисвали студентските пейки, да дават акъл на студентите, камо ли да говорят от тяхно име.

#7 Оня Дето Го Трият 28.10.2013 в 10:09:19

Нека окупират, ама да не пречат

#8 niemen 28.10.2013 в 14:30:58

Ако не пречат, защо тогава да окупират? Все едно да окупирам градския кенеф в парка Оборище и никой да не се насере в гащите. Окупацията губи смисъл.

#10 MacAllister 29.10.2013 в 13:06:45

Не ги знам колко са будни тия млади хора - въпросът със сигурност е персонален и статистически - нещо, чийто коректен отговор изисква повече време, отколкото мога да посветя. Друго обаче съм сигурен и то е заглавието - честно казано по-добре революцията да изяжда децата си, отколкото децата й да изяждат революцията. Това второто сме го гледали много пъти у нас и сега сърбаме попарите на едни революции, които независимо от лозунгите се оказаха най-вече вкусна хапка за своите създатели. Сори ама аз не виждам революция нито преди в №ДАНСwithme (грешката не е случайна), нито сега във водената предимно от хуманитарни студенти пародия на протест. Тия хора може цял живот да се занимават с въпросите за морала като някаква част от работата си, но точно работата им е онова, което трябва да поставят на много прецизен кантар преди да се надигат с лозунги. Един артист поне забавлява, но един философ или социолог е полезен само условно, в крайна сметка обаче всички от тях са в онзи краен сегмент на икономиката, който съществува активно само, ако другите й части, казано по нашенски, са синасмогнали достатъчно на масрафа. Та тия хора трябва да си зададат въпроса - като са толкова много как планират да се издържат? Защо са тръгнали да учат това, виждайки колко е претрупана България от маркетингови специалисти, социолози, психолози, прависти и други -исти и -ози след като считат морала за важно нещо? Те са направили житейски избор да се хранят по начин, който изисква другите да са достатъчно заможни, за да бъде тяхното препитание приемливо от морална гледна точка. Направили са обаче тоя избор в страна, която знаят, че не е богата и знаят, че е претрупана с подобни тям и знаят, че много от подобните тям са попаднали в кръговете на онова срещу, което протестират сега. Може би не са попаднали там от злоба и вродена лошотия, а поради съвсем прозаична стомашна причина, причина, която засяга бъдещетето и на преобладаващото мнозинство на т.нар. будни студенти тръгнали да протестират и окупират сега. Може би считате, че не съм прав, но не е ли умния и будния точно поради тия си качества способен да разсъждава стратегически и да разбира тези косвени и дългосрочни зависимости? Ако е така, будни или заспали са тия хора, или просто са лъжци?

Новините

Най-четените