За четвърта поредна година BILLA България* развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.
По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.
Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус ще можете да намерите апетитен български кромид лук, произведени с много грижа. А идея за по-нестандартното му приготвяне под формата на киш с карамелизиран лук можете да намерите тук.
В сезона на изобилието на всякакви зеленчуци все ще дойде ден, в който няма да искате повече домати, розови домати, краставици, тиквички и всякакви там зелении и току виж ви се прияде нещо пак сезонно, но малко по-различно. Тогава на помощ ще дойде един от най-традиционните ни зеленчуци, който учудващо може да стане и на конфитюр, а именно - кромид лук. Не се учудвайте, той има естествени захари и много добре "се разбира" с други сладки неща (захар, мед, масло, балсамов оцет).
Затова решихме да ви предложим и тази версия, с която със сигурност ще внесете свежест и различност на трапезата, а може и да впечатлите важни гости.
Необходимите продукти за масленото тесто вече ги знаете (или си ги припомнете от рецептата за лимонов пай с глазирани кайсии).
За плънката ще ви трябват:
- 500 гр лук, почистен и нарязан на полумесеци
- 200 мл животинска сметана (20 до 35% масленост)
- 300 грама краве сирене, натрошено
- 3 едри яйца
- 2 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици масло (около 30 грама)
- 1 супена лъжица балсамов оцет (може и редукция, а може и да го пропуснете)
Сложете в удобен тиган маслото и меда и загрейте на котлона. Сложете вътре лука и запържете колкото да омекне. Добавете балсамовия оцет и задушавайте докато се сгъсти, отнемете от котлона и оставете настрана да се охлади.
Направете тестото и разстелете в удобна форма с падащо дъно. Затоплете в малка тенджерка сметаната и отнемете от котлона, разбъркайте вътре яйцата и добавете сиренето. Подправете с малко сол и черен пипер и излейте върху масленото тесто.
Разпределете отгоре карамелизирания лук, като си оставите около една четвърт за по-нататък. Печете на 160 градуса за 35 минути. Извадете и сложете отгоре лука, който запазихте. Върнете във фурната и запечете за още 15 мин на 180 градуса.
Оставете някъде да се охлади малко преди да го разрежете, иначе ще се разтече и няма да успеете да отрежете хубави парчета. Става още по-хубав и на следващия ден, съхранявайте в хладилник до максимум 4 дни във форма с капак.