Телешко със зеленчуци в божоле нуво

Здравейте,

Тази рецепта е за уикенда, когато разполагате хем с достатъчно време за приготвянето й, хем за да се насладите после на чудесното печено с приятели и много бутилки хубаво вино.

Потърсете добро телешко месо. Това е трудна мисия в София, но не се отказвайте, хубавото месо е важно. Божоле нуво може да си купите от www.goodlife.bg.

Мариновайте месото за поне 12 часа и го печете минимум 3 часа на 160 градуса. Резултатът е невероятен.

Начин на приготвяне

Почистете и измийте месото и после го овържете с памучен конец, за да запази фирмата си. Нарежете обелените моркови на колелца, лука на полумесеци, целината на парчета, а чесъна - на 2-3 парчета.

Сложете месото в подходящ съд и добавете нарязаните зеленчуци, канелата, подправките и срязания на четири лимон.

Залейте с виното, покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 12 до 24 часа. Извадете месото от маринатата и го подсушете с чиста кърпа.

Поръсете с брашното добре от всички страни. В голям съд сгорещете зехтина и запържете месото от всички страни за по 4-5 минути.

Извадете в съда, в който ще печете. От марината извадете канелата и лимона и изсипете всичко при месото.

Посолете и подправете с черен пипер, покрийте с капак и сложете в предварително загрята фурна. Оставете соса да заври и намалете фурната до 160 градуса.

Печете 3-4 часа. Извадете месото на дъска и оставете да почине за малко преди да нарежете.

През това време пресипете соса в тенджера, пасирайте до гладкост и сложете на котлона за 10-15 минути да се редуцира, или докато получите желаната от вас гъстота.

Поднесете месото нарязано на тънки филийки, полято със соса и гарнитура от сварени картофи, намачкани и подправени с масло и пресен лук.

Добър апетит.

#2 Borracho 16.01.2013 в 17:44:47

Сериозен проект Но да, за уийкенда ще жертвам едни 25 евро за кило телешко и още 5-6 за бутилка Божоле (макар да не го обичам). Всъщност как мислите - дали мога да ползвам друго вино и ако да - какво?

#4 паяка 16.01.2013 в 18:41:05

Докато си пишеш много дългото канадско описание, Бичи, аз ще ви споделя супербългарското си свинско с кисело зеле. Само си вземете по салфетка да се забърсвате, за да не се удавите в слюноотделяне. Свинското е хубаво да е крехко, т.е. месо от джолана, от врата, в краен случай - от плешката. В голама тенджера, в голямо количество олио се запържват леко парчетата месо и се изваждат. В тази същата мазнина се слага нарязаното кисело зеле да се позадуши. В него аз слагам млян черен пипер, млян кимион , сладък червен пипер и ако обичате лют пипер, но може и без него от толерантност към нормалните хора. В тава се разстила пласт задушено зеле, върху него - запърженото леко месо и се завива със зеле. Може малко вода да се добави, а не зелева чорба, че ще изгорите от жажда после, или няма да насмогнете на вино. Завивам го с фолио и го забравям във фурната за час. Тогава трябва да се провери, евентуално да се поразбърка и да се запече малко открито според желанието. Е няма по-крехко месо от това. И носи всякакво вино. Ох, да преглътна...

#7 паяка 17.01.2013 в 15:21:33

Бичи, опитах се да сготвя по маймуницата, ама се получи компот от банани. Да ти кажа, щото си отдавна в чужбина, но ми се струва, както казваше Фонката, че си милееш за България, вече не се пише ползУвам, това вече е архаизъм. От години академиците казаха да се пропуска това русофилско У. И ние ставаме модерни, олекотяваме и опростяваме правописа - използвам е правилно.

#9 паяка 17.01.2013 в 16:28:51

Знам ти мнението за тази дума. Надявам се, не ми се разсърди за другарското обръщане на внимание. А пък и да не изглеждаме от далече на застинали в 1990 г. Искам да кажа - променяме се, усъвършенстваме се, нищо, че не личи много.

#10 паяка 17.01.2013 в 16:31:20

Ти можеш ли да гледаш в интернет български телевизии?

#12 паяка 17.01.2013 в 17:15:12

Аа, не, не на тая струна исках да ти посвиря. Исках да ти кажа, че ако ти е интересно и имаш желание и възможност в 18:30 наше време, т.е. след 1час и 15 мин. малкия ми син ще е на живо в ТВ България Он Ер.

#14 паяка 17.01.2013 в 17:56:02

Детето е на 23и половина години. Каза че ще ни говори за Фейсбук, гугъл, това -онова, обикновено говори за състоянието на фондовите борси. Той това работи - дилър на външни пазари и е често по телевизиите и в радиото.

#16 паяка 17.01.2013 в 18:04:06

Някои ги качват в ютубето.

#17 паяка 17.01.2013 в 18:09:23

Ей го тук преди няколко месеца. http://www.youtube.com/watch?v=J5ZKuKjed9Y

#20 паяка 18.01.2013 в 10:14:31

Мануелче, ти си се разминавала с него из СУ, може би..

#21 Borracho 18.01.2013 в 11:15:01

Е, вие освен че изместихте темата към свинското сега съвсем забатачихте. А иначе браво на малки икономист, да порастне голям банкер дано, големи годишни бонуси да си раздава Само син камък и права лопата ги вкарва в пътя!

Новините

Най-четените