Признаваме си - най-много обичаме да ядем, а някой друг да ни готви. Още по-добре, ако храната е италианска. С наближаващата пролет съзнанието ни се понася към топлите италиански брегове и тесните артистични улички на Сицилия, а небцето ни жадува за вкуса на Италия.
Наред с пицата и пастата, в италианското ни меню фигурира и нещо, което по-рядко приготвяме в България, но което е също толкова вкусно - Аранчини. Това е сицилиански специалитет с ориз и моцарела, подходящ както като допълнение към обяда или вечерята, така и като парти деликатес. Тайната на добрите аранчини е в моцарелата, затова е важно тя да е качествена. Рецептата откраднахме от Kaufland България, а някои от продуктите са от луксозната серия Exquisit на веригата.
В момента от собствената марка на компанията се предлагат премиум продукти на страхотни цени, произведени в редица европейски държави, сред които е и любимата ни Италия. Продуктите включват изискани предястия, висококачествени меса и сирена, фини сосове, ароматно кафе и различни десерти. Съветваме ви да побързате, защото предложенията ще са налични само две седмици* и до изчерпване на количествата.
Ето я рецептата:
Продукти (2 порции)
1 ч. ч. ориз Арборио
100 г сирене Пекорино (пармезан)
1 бр. биволска моцарела Exquisit
30 г грах
2 глави лук (малки)
2 скилидки чесън
500 мл пилешки бульон
4 яйца
20 г краве масло
2 с. л. зехтин
куркума на вкус
700 мл олио за пържене
брашно и галета за овалване
За соса
400 г домати от консерва
2 глави лук (малки)
3 скилидки чесън
2 стръка пресен босилек
зехтин за пържене
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Лукът и чесънът се почистват, нарязват се на ситно и се запържват в зехтина. Слага се оризът и се бърка, докато стане стъклен.
Налива се малко бульон и се разбърква. Когато оризът поеме течността, отново се налива бульон. Това се повтаря, докато оризът стане готов.
Овкусява се с куркума, разбърква се и се добавя маслото. Когато се разтопи, се прибавя настърганото сирене Пекорино. Отново се разбърква и съдът се дърпа от огъня. Оризът се оставя да изстине.
Моцарелата се нарязва на дребни кубчета. Яйцата се разбиват в купа.
Взима се малко от ориза, разстила се в дланта, вътре се слагат по малко моцарела и грах и се оформят топки. Овалват се последователно в брашно, яйца и галета. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.
Лукът и чесънът за соса се почистват, наситняват се и се запържват в зехтин. Доматите се пасират и се добавят в съда. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя сосът да се сгъсти. Накрая се подправя с наситнения босилек.
Сосът се слага в чинии и отгоре се поставят по две аранчини. Украсява се с листа пресен босилек.
*Специалните предложения от луксозната серия Exquisit на Kaufland България са валидни от 12 до 25 март 2018 г. във всички търговски обекти на веригата в страната. Богатата селекция от премиум продукти се произвежда под собствената луксозна марка на компанията и се произвежда под строг контрол и с гарантирано качество.