Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Бургер в азиатски стил: Гуа Бао ще ви съблазнява до последната хапка

И как да приготвите "Тигър захапва прасе" Снимка: iStock
И как да приготвите "Тигър захапва прасе"

Сандвичите са неизменна част от кулинарната култура на всяка страна по света. Може да ги срещнете във всякакви форми - студени, топли, с месо или без, съдържащи сосове с дълго пазени тайни съставки и безкомпрoмисен вкус...

Днес ще отпътуваме до далечен Тайван, за да видим отблизо какво представлява един от най-обичаните сандвичи, превърнал се в главен герой на уличната храна.

Гуа Бао, или известен още като азиатската версия на бургера, ще ви накара да слюноотделяте обилно само при вида му. В основата му стои нежното приготвено на пара хлебче Бао Бънс, допълнено от хрупкави свински гърди, мариновани зеленчуци, кориандър и натрошени фъстъци.

До този момент познат само в Азия, сандвичът става известен първо в Америка през 2004 г., когато корейският готвач Дейвид Чанг започва да предлага своя собствена версия в ресторант в Ню Йорк. Успехът му е толкова голям, че това се превръща в едно от най-известните ястия на Чанг, с което той се и прочува.

Но истинският фурор около Гуа Бао настъпва няколко години по-късно, щом се появява по градските улици, превръщайки се в любима на мнозина бърза за похапване храна.

Преди да стигне до САЩ обаче, историята на азиатският бургер започва от крайбрежните райони на провинция Фудзиен в Китай. Местните приготвяли и консумирали Гуа Бао за специални поводи, или по-точно щом дъщерята в семейството се омъжи.

В Тайван ястието е пренесено от китайски имигранти. В свободната реч то се среща под различни наименования, едно от които в превод означава "тигър захапва прасе" заради това, че хлебчето прилича на разтворената уста на хищника, а основна част от плънката е съставена от свинско месо.

Снимка: iStock

Тайванците пък правели Гуа Бао, за да отпразнуват края на лунната година, който по лунния календар се пада на 16 декември. Формата на хлебчето наподобявала тази на кюлчета злато, символизиращи богатството и късмета през новата година.

Макар екзотичен, Гуа Бао става любим на мнозина и се превръща в истинска класика в своята категория. Причината за това може би се дължи на идеята, че всяка нация има свой традиционен сандвич, което скъсява дистанцията между хората. Така се доверяваме по-лесно на новите вкусове и сме склонни да опитваме непознати комбинации.

За разлика от американските бургери обаче Гуа Бао има лека текстура на хлебчето, което освен вкусовите си качества, помага на плънката да остане в сандвича до самият край, а не в чинията (ако изобщо имате такава). Предимствата му съвсем не свършват дотук, защото след популяризацията си азиатското ястие започва да еволюира, а така то става достъпно и за най-капризното небце.

Пълнежът на сандвича днес се среща във всякакви вариации - от тънко нарязаното и неовкусено свинско месо с ивици прясна краставица до пилешко с хрупкави репички. Модерните експерименти стигат дотам, че в Гуа Бао вече може да откриете пилешки крилца в тайландски стил, говеждо месо с гъбен сос или пиле с италианско песто.

Тези странни комбинации със сигурност имат своите почитатели, но нищо не може да замени класическата рецепта. Затова, ако сте се вдъхновили и ви се експериментира в азиатски стил, опитайте да направите апетитните сандвичи Гуа Бао у дома.

Подробни насоки как да го постигнете ще намерите в следващите редове.

Снимка: iStock

Азиатски сандвич "Гуа Бао"

Нужните продукти са:

  • 450 гр. тънко нарязани свински гърди
  • 1 с.л. фъстъчено олио (може и друго растително)
  • 4 смачкани скилидки чесън
  • 2 стръка зелен лук
  • 3 резена джинджифил
  • 1 звезден анасон
  • 1 пръчка канела
  • 6 сухи китайски люти чушки
  • 3 супени лъжици Шоакинско китайско вино
  • 2 с.л. светъл соев сос
  • 1 с.л. тъмен соев сос
  • 1 с.л. кафява захар
  • ½ ч.л. бял пипер
  • 3 чаши вода
  • От 5 до 10 Бао Бънс (хлебчетата, в които се слага плънката)
  • Една глава лук шалот
  • ¼ чаша натрошени фъстъци
  • ¼ чаша накълцан кориандър

Начин на приготвяне:

Загрейте голям тиган на средна температура и прибавете олиото. Когато се сгорещи, добавете свинските гърди. Гответе от двете страни, докато придобият златист цвят и ги преместете в чиния.

Към мазнината прибавете чесъна, зеления лук и джинджифила. Разбъркайте около минута, след което прибавете звездния анасон, канелата и лютите чушки. Разбъркайте отново, но този път за 30 секунди. Налейте виното и повторете същото, но с дървена шпатула, с която да опирате добре дъното на тигана. Това е важно, за да се разтворят малките кафяви частички в него. Идва ред на светлия и тъмния сове сос, както и на захарта. Смесете всичко добре.

Върнете свинското в тигана и го обръщайте, за да поеме от соса равномерно. Добавете белия пипер и водата. След като заври, намалете котлона и оставете да къкри. Покрийте и задушете месото за около час-час и половина, докато стане сочно, но без да се разпада.

Когато е готово, отделете свинското в голяма чиния и го покрийте с фолио, за да не изсъхва. Прецедете соса и го върнете обратно в тигана. Гответе на средна температура, докато се сгъсти.

Нарежете месото на 6 см парчета, прибавете ги в редуцирания сос и ги обърнете отново за кратко в него. Махнете от огъня и отделете отново месото в чиния, а соса - в купичка.

Сглобете сандвича като в хлебчетата Бао Бънс сложите 2-3 парчета от месото и малко шалот. Поръсете с натрошените фъстъци и кориандъра, а за финал полейте 1-2 лъжици от редуцирания сос.

Най-четените