#BalCanDoit призовава: Да покажем, че балканската кухня е красива

Замисляли ли сте се защо балканската кухня е пренебрегвана на световната кулинарна сцена за сметка на ястията от Франция или Италия например? Абсурдно би било да твърдим, че проблемът е във вкуса на храната. Да смятаме, че Средизеноморската кухня e много по-вкусна от националните кухни на балканските народи би било глупаво, тъй като е добре известно, че майсторството няма националност.

Ако говорим за аранжиране обаче, трябва да се замислим: какъв е например външният вид на мусаката? А нима бобът, варен в гърне, изглежда примамливо?

Можем ли да сравним чиния с български гювеч с чиния, в която е аранжирано френското варено говеждо със зеленчуци „Пот-о-фу"? Всички си облизват пръстите още когато видят френското „Кок о-вен" (петел във вино), но как да аранжираме красиво чиния с кисело зеле със свинско?

Много национални кухни отдавна са установили, че „опаковката" е също толкова важна, колкото и съдържанието. А понякога и по-важна: когато става дума за реклама, за привлекателност, за атрактивност - и в крайна сметка за популярност.

Добрата новина е, че и „Балканите могат".

Ако го изпишем с хаштаг, вероятно ще стане по-ясно: #BalCanDoit - балканските народи могат да готвят не само вкусно, но и красиво.

Това е и посланието на новата инициатива на кулинарния канал 24Kitchen, който обяви началото на предаването с национален фокус „Новата балканска кухня с Божана".

Епизодите ще представят нови трактовки на класически балкански рецепти, пресъздадени на екрана от чаровната и гръмогласна победителка от трети сезон на „Мастър Шеф".

Анонсирането на „Новата балканска кухня с Божана" събра в столичния ресторант „Космос" професионалисти, кулинари по призвание, ресторантьори, фууд блогъри и кулинарни журналисти.

Чрез връзка с Любляна на живо се включи интересният Примож Долничар, който освен собственик на кулинарно студио и ресторантьор, е и дърводелец. Долничар е известен от предаването на 24 kitchen "От градината на масата" ("Z vrta na mizo").

За пример и вдъхновение, че балканската кухня може да бъде освен вкусна, но и красива, по време на представянето на „Новата балканска кухня с Божана" от ресторант „Космос" изненадаха гостите с изключително интересна трактовка на до болка познати родни ястия.

Така по принцип изглеждащият далеч не особено естетично миш-маш беше поднесен в гурме вариант с интересна презентация от яйце под формата на сфера.

Яйченият „скафандър" се чупи леко с лъжичка и се залива със сос от чушки:

Второто ястие, предложено на гостите, представляваше версия на апетитно кисело зеле с месо от Източнобалканска свиня. Тази рядка порода е с древен, чисто български произход, и се отглежда в районите на Източна Стара планина, Средна гора и Странджа. През втората половина на 20 век популацията на този вид е застрашена от изчезване, но сега интересът към месото й е много голям и това помага за възстановяването на отглеждането на породата.

Въпреки че е крехко, месото на Източнобалканската свиня има значително по-голямо количество сланина, отколкото свинското, отглеждано в комбинати. Интересното е, че това по никакъв начин не разваля превъзходните вкусови качества на местото, тъй като тази мазнина има по-високо съдържание на Омега-6 и Омега-3 есенциални мастни кислени дори от сьомгата.

Интересната (и красиво поднесена!) версия на „свинско с кисело зеле" е създадена специално от главния готвач на „Космос" Георги Бойковски. Напълно в стила на ресторанта, който се стреми да бъде най-доброто място за фюжън кухня в София, Бойковски намесва в традиционната версия на свинско със зеле и своя версия на пелмени, които донякъде балансират мазнината от месото.

За десерт поканените на презентацията на „Новата балканска кухня с Божана" трябваше сами да си сглобят тиквеник и да демонстрират способностите си за аранжирането му (плейтинг), като по този начин се опитат да преодолеят със собствени сили драматичната слабост на балканската кухня.

За перфектния „плейтинг" от голямо значение са използваните съдове.

В случая в помощ за поднасянето на тиквеника беше използвана бяла порцеланова чиния, ръчно изработена от дизайнера Рада Дичева, част от студио „Toчка и точка". Чинията е създадена специално за презентации и има изчистен дизайн, като е украсена единствено с няколко традиционни народни елемента, взаимствани от чипровските шевици.

Рада Дичева

Като символ на инициативата #BalCanDoit, тази чиния представлява призив за поднасянето на типични балкански ястия по визуално атрактивен начин.

Но независимо дали съдът, в който поднасяте своята версия на национално ястие ще е „народен" или не, нищо не пречи и вие да докажете, че „Балканите го могат".

Достатъчно е само да сготвите национално ястие, да го аранжирате по възможно най-примамлив начин, да го снимате внимателно и да пуснете снимката в социалните медии с хаштаг #BalCanDoit.

Това е модерният начин да покажем, че новата балканска кухня е не само разнообразна, но и може да изглежда много по-добре.

Новините

Най-четените