Шеф Емо и Гастронавтите, които готвят без рецепти

"Защо Емо се падна на теб, като ти не обичаш да ядеш?" - така се шегуват приятелите с Катрин, съпругата на шеф Емил Алфандари.

Добре, че е шегата, за да си кажем истината. Да си съпруга на един от най-големите експериментатори в кухнята си е голямо преимущество.

"Ние се познаваме от деца. Тогава той още не беше ориентиран към тази професия. Но винаги е бил човекът от компанията, който ядеше най-необичайните неща. Още оттогава носеше експериментаторското в себе си. Това е много важно за готвачите, защото който не прави експерименти, не постига нищо новаторско", раказва Катрин.

Емил готви и вкъщи, и в семейния ресторант "33 Гастронавта" - сбъдната мечта на двойката.

Дълго време искат да създадат нещо свое и общо, но двамата работят в съвсем различни сфери. Емил винаги е бил в кухнята, докато Катрин се занимава с маркетинг изследвания. Преди три години най-после дават живот на плановете си и започват да разработват ресторанта.

"Видяхме, че до преди няколко години имаше сериозен недостиг на приятни места в София, където човек може просто да се чувства спокойно и да хапва нещо вкусно без ангажимент, лъсаквина, лукс - това, което бе имиджът за ресторантите дълго време. Ние по-скоро искахме да направим едно уютно и достъпно място, където това, което се предлага да бъде вкусно и да отговаря на вкусовете на повечето хора. Същевременно да не е задължаващо и да е насочено повече към истински, свежи продукти, към широк кръг от хора", казва Катрин.

Заведението е създадено на мястото, където преди години се намираше един от първите частни ресторанти в София през 90-те - "33 стола".

"Решихме да запазим "33" в знак на уважение за създателите на това място, защото има клиенти, които още го помнят от онова време. Насочихме се към един по-съвременен прочит на кухнята и новите тенденции, за да привлечем и по-младата аудитория", споделя Катрин.

Откакто съществуват "Гастронавтите", тя отговаря предимно за винената листа, като това дава обратна връзка и в кухнята.

"За мен винаги е имало по-важни неща от храната. Сега нещата се промениха покрай ресторанта. Преди имах теоретична представа, но сега вече развих усета си за комбинация между вино и храна", разказва тя.

Гастронавт е дума, която се използва за първи път от британския готвач и ТВ водещ - Кийт Флойд. Така закачливо той нарича хората, които обичат да експериментират с комбинацията на различни вкусовете. Нещо като изследователи в сферата на гастрономията.

А Емил Алфандари е истински иноватор в кулинарното изкуство. Рецептите му са изцяло авторски, а дори при традиционните ястия поставя акцент, който е негова запазена марка.

"Например, ние имаме зелен фалафел - не само заради цвета, но и защото е вегански. Има хора, които идват специално при нас специално заради това ястие", разказва Катрин.

Тя отбелязва, че кулинарията е доста динамична, а здравословните и естетическите нужди на хората започват да се променят: "Клиентите започват да стават по-осъзнати за това, с какво се хранят. Започват да се ориентират към здравословния избор от продукти и техните съчетания. Вече все по-малко си позволяват да рискуват с качеството".

Емо и гастронавтите залагат все повече на акценти от близкоизточната кухня. Те са сред първите, които въвеждат хумуса в менюто.

Фаворитът на Катрин е пълненият кадаиф с козе сирене - препратка към кухнята на Близкия Изток, която обаче се различава от традиционното сладко-сиропираното ястие.

"Ние го предлагаме в солен вид - препечен и пълнен с френско меко козе сирене, с кълцан пушен патладжан, който се прави при нас. Всъщност и тук има интересна смесица от текстури и вкусове, които докосват всички сетива", казва Катрин.

"Наслада за сетивата" е най-големият комплимент, който гастронавтите на Емил и Катрин получават миналата седмица - по време на инициативата Sofiа Restaurant Week. Компания, посетила заведението, снима екстравагантното меню на Емил и го публикува във Фейсбук с комплименти, а то за броени минути събира десетки лайкове и коментари.

При шеф Емо няма рецепти, той готви на момента и неговите произведения се слагат много трудно в грамажи и рамки. След това трудно възпроизвежда. Той дори обучава своите готвачи в духа на креативността. Не е заложил нито една рецепта, в която да пише точен грамаж или да има снимки. Напротив, окуражава собствената инициатива във всеки един от готвачите в името на нещо вкусно.

Така например само в "33 гастронавти" могат да ви разкажат една друга приказка за граховите зърна, идваща от МЕТРО.

"Само тази верига предлага уникалано вкусния снежен грах, който ние ползваме в няколко ястия". Той е застъпен и в есенното меню на "Гастронавтите", което дебютира преди дни.

"Менюто ни вече е с нотката на идващата есен. Един е от основните специалитети е риба с бяла тиква. Бялата тиква е доста подценяване като продукт, който може да се съчетае със солено. Ние предлагаме комбинация с риба, лук, киноа"

Освен за хубавото вино, Катрин може да ни гарантира и за уникалния вкус на блюдата в "33 Гастронавта". И се надява, че българите вече не са толкова плахи експериментатори.

Според нея има 1% от активни, любопитни хора, заради които си заслужава тя и мъжът й да влагат всички усилия и да продължават да носят наслада за всички сетива с храната и виното. И дано гастронавтите стават все повече и повече.

Новините

Най-четените