Здравейте, дами и господа!
Нека заглавието не ви заблуждава - рецептите в днешната рубрика са подходящи и за нежната половинка от човечеството, но именно защото е нежна, предлагам този уикенд мъжете да вземат дейно участие в кухнята! Все пак нека не забравяме, че и любовта на жената минава през стомаха.
В този ред на мисли предлагам мъжете да следват инструкциите от лесните рецепти и да сразят половинките си през почивните дни. Със сигурност могат да акцентират не само върху факта, че са положили кулинарни усилия, но и че рецептите не са особено калорични. (Вторият факт винаги ни прави добро впечатление...)
А на дамите, които четат рубриката, предлагам деликатно да препратят линка към нея на своите хора - вярвам, че още щом видят заглавието, ще разберат накъде биете!
Зелена салата със синьо сирене, картофи и крутони
Продукти за 4 порции:
1 връзка зелена салата
40 г синьо сирене
250 г пресни картофи
2 с.л. кедрови ядки
4 с.л. зехтин
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. галета
сол
Да я направим:
Картофите се измиват старателно, разполовяват се и се сваряват във вряща подсолена вода, докато омекнат. След това се изваждат, отцеждат и запържват в сгорещения зехтин. Към тях се добавят галетата, червеният пипер и солта, и всичко се разбърква много добре.
Зелената салата се измива и нарязва на средни по дебелина ивици. Поставя се в купа и се овкусява със сол и зехтин. Върху нея се поставят картофите, кедровите ядки и кубчетата синьо сирене.
Почти всички Рецепти на салати се правят изключително лесно и ви носят две преимущества пред половинката - впечатляващи са и са нискокалорични!
А основното ястие, което предлагам, е част от любимите ми Рибни рецепти):
Бяла риба с крутони и пармезан
Продукти за 4 порции:
1 кг бяла риба
200 г крутони
4 с.л. пармезан
100 г магданоз
8 с.л. лимонов сок
сол
Да я направим:
Крутоните се натрошават и към тях се добавят настърганият пармезан и ситно нарязаният магданоз. Рибата се потапя в прясно изцедения лимонов сок и се овалва в сместа от крутони, пармезан и магданоз. Запича се при 200 градуса до получаването на златиста коричка.
Ако се чудите каква бяла риба да изберете, можете да се доверите на използваната от мен в тази рецепта риба хек.
И за десерт предлагам да впечатлите половинката си с божествени кексчета, които изглеждат много специално, но се правят лесничко - в онази странна тава с кръгли вдлъбнатини, която жена ви прибира в шкафа...
Плодови кексчета
Продукти:
За тестото
200 г масло
200 г захар
4 яйца
300 мл. портокалов сок
250 г брашно
125 г нишесте
1 опак. бакпулвер
1 щип. сол
За украсата
200 г извара
200 г сметана
8 с.л. захар
300 г ягоди
Да ги направим:
Маслото и захарта се разбиват с миксер в продължение на няколко минути, след което се добавят портокаловият сок и яйцата. Предварително смесените и пресяти брашно, бакпулвер, нишесте и сол се добавят към яйчената смес и се разбива до получаването на гладко тесто. Тя се разпределя в намаслена тава с форми за мъфини. Изсипва се съвсем малко от тестото, за да се получат малки плоски кексчета. Те се пекат около 20 минути при температура от 180 градуса, или докато получат златист загар. Намазват се обилно с крем, получен от разбитите извара, сметана и захар, и се декорират с нарязани пресни ягоди. Сервират се веднага.
А ако прецените, че искате тотално да впечатлите жената до себе си с кулинарни умения, използвайте тавата по предназначение и направете Рецепти за мъфини!
Желая ви уикенд, пълен с позитивни емоции и нека всички следваме твърдението, че Еротиката пламва от трапезата!
Рибата ще я пробвам, но салатата ми изглежда дълга за правене с това пържене. Поздравления за рубриката, много ми харесва.
изглеждат вкусно, ама не ми се струват много лесни... ;)