Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да сбъднеш мечти за няколко живота напред: Кулинарният свят на Джон Тород

И неговата лесна рецепта за Пад Тай със скариди Снимка: Getty Images
И неговата лесна рецепта за Пад Тай със скариди

Той е един от най-популярните австралийски готвачи в света, успял да сбъдне само за един живот мечтите на мнозина в бранша. И тук не говорим единствено за съвършена техника и порядъчна прецизност в кухнята.

Джон Тород създава храната за някои от най-престижните ресторанти в Лондон, пише десетки кулинарни книги, участва като жури в едно от най-известните кулинарни състезания, притежава няколко собствени заведения и снима поредици от предавания за готвене, където има възможността да обиколи голяма част от света.

Да, малцина влюбени в храната ентусиасти са имали шанса да осъществят дори една от тези мечти, камо ли всичките наведнъж и то за един живот.

Но австралиецът сякаш е роден под щастлива звезда, въпреки че ранните му години са белязани от трагедия, оставила дълбока следа в житейския му път.

Джон Тород се ражда в Мелбърн. На четиригодишна възраст губи майка си, а грижата за него и двамата му по-големи братя поема баба му по майчина линия. Така Джон се озовава в провинциална къща в град Мейтланд, където прекарва следващите няколко години.

Снимка: Getty Images

По това време държавата не отпуска парични помощи на самотните бащи, затова неговият решава да остане и да работи в Мелбърн, за да може да осигури нормален живот за синовете си.

Джон признава, че често си представя какъв би бил животът му, ако майка му не е починала толкова рано. Въпреки липсата ѝ, той все пак пази топли спомени от детството си.

Именно там, в кухнята на неговата баба, Тород за първи път се докосва до магията на домашно приготвената храна - "Прекарвах страхотно времето си. Научих се как да пека правилно пиле и да приготвям страхотно грейви (сос за месо - бел. авт.). Но на баба никак не ѝ беше лесно с три момчета, затова, когато навърших десет, се върнах да живея при баща ми в Мелбърн и то не къде да е, а в невероятна къща на плажа".

Бащата на Тород е от хората, които не могат да правят само едно нещо, затова той се занимава с няколко професии едновременно. Има фабрика за портокалов сок, развива търговска дейност, както и бизнес с недвижими имоти. Кулинарът го описва като човек с приключенски дух и винаги, когато има възможност, не изпуска да изрази възхищението си към неговата дисциплина и умението да изпипва работата до съвършенство.

"Той бе много спретнат. Спалнята му беше безупречна, а всички дрехи закачаше по определен начин. Аз също съм педантичен и съм сигурен, че съм го наследил от баща си", разказва Джон.

Може да се каже, че кулинарната кариера на Тород започва още на 16, когато напуска училище и започва да учи в колеж за професионални кулинари.

Десет години по-късно заминава за Обединеното кралство и година след това вече е част от кухнята на един от емблематичните френски ресторанти в Лондон - Le Pont De La Tour, както и от тази на изисканата бирария в сърцето на града - Quaglino's. Там се запознава и с бъдещия си колега Грег Уолъс, който по това време доставя зеленчуци за ресторанта.

По-късно двамата ще бъдат поканени за жури на кулинарното предаване Master Chef, което ще се превърне в едно от най-гледаните предавания в Европа, след като се връща на екран с нова визия през 2005 г.

Кариерата на Тород се развива светкавично. Отваря няколко собствени ресторанта, пише десетки кулинарни книги и снима поредици от готварски предавания за телевизията. В едно от тях, носещо името John Torode's Australia, той запознава зрителите с вкусовете от детството си, които запалват страстта му към готвенето. Шоуто бързо привлича интерес и не след дълго застава на първо място по рейтинг в BBC Good Food.

Междувременно личният живот на Джон Тород също не остава на заден план.

Той има две деца от първия си брак и още две от предишни връзки. Не след дълго, след като се развежда със съпругата си, се запознава с Лиса Фокнър, известна като победител в Master Chef през 2010 г. Няколко години по-късно двамата създават семейство, споделяйки най-голямата си страст - готвенето.

Тород с Лиса Фокнър Снимка: Getty Images
Тород с Лиса Фокнър

Рецептите на Тород са изискани, но не дотолкова претенциозни, че да не могат да бъдат приготвени у дома.

Пример за това е тайландското ястие Пад Тай, което впечатлява с интензивен вкус и нотка екзотичност. Времето за приготвяне е не повече от 30 мин., така че с него лесно може да разнообразите менюто си през натоварените делнични дни.

А ето и рецептата.

Пад Тай със скариди

Снимка: iStock

Нужните продукти за 4 порции са:

  • 250 гр. оризови нудли
  • 3 накълцани скилидки чесън
  • Няколко стръка пресен кориандър
  • 1 накълцана чили чушка
  • 2 лайма (кората и сока)
  • 2 с.л. слънчогледово олио
  • 20 сурови и почистени тигрови скариди
  • 6 стръка нарязан на ситно пресен лук
  • 100 гр. бобови кълнове
  • 3 с.л. рибен сос
  • 1 с.л. кафява захар
  • 2 яйца (разбъркани)
  • 4 с.л. запечен на сух тиган и накълцан сусам

Начин на приготвяне:

Сварете нудлите според инструкциите на опаковката. В хаванче направете паста от чесъна, стръковете кориандър, чилито и кората от лайм.

Загрейте на висока степен олиото в уок или дълбок тиган с незалепващо покритие. Малко преди мазнината да започне да пуши сложете пастата и гответе около минута. Прибавете скаридите, половината от пресния лук и половината от бобените кълнове и ги запържете за 2 минути. Сложете и нудлите и разбъркайте всичко добре.

Изсипете сока от лайм, рибния сос и поръсете кафявата захар. След тях идва ред и на яйцата. Бъркайте ястието, докато се сготвят.

Сервирайте нудлите в затоплени чинии и гарнирайте с листа от кориандър, парченца лайм, останалата част от пресния лук и бобените кълнове и завършете със сусама.

Приятен апетит!

Най-четените