Замразените продукти имат лоша слава.
Намираме ги за по-безвкусни и нискокачествени от пресните им еквиваленти. Това най-често е вярно и по-хубаво от прясното няма, но правилото си има и някои ярки изключения.
Легендата на кулинарията Марта Стюарт има кратък и стегнат списък с продукти, които е по-разумно да купуваме замразени.
Ето пет от тях:
Плодове
Ако плодовете не са в сезона си, най-добре е да ги купуваме замразени, убедена е Стюарт.
Любими наши плодове за десерти и смутита като ягоди, боровинки, къпини и малини са с много кратък сезон, но ако ги купуваме замразени, няма да се лишаваме от вкуса им и през останалото време на годината.
В блога си водещата посочва и друг важен фактор - дори и на пазара да има пресни плодове целогодишно, често цените им са неразумно високи заради оранжерийното отглеждане.
Няма смисъл да товарим портфейла си, вместо да пазаруваме разумно.
Грах
Пресният грах е много вкусен, но е и много краткотраен.
С други думи, ако не сме сигурни, че на рафтовете или щанда пред нас грахът не е току-що набран или на максимум ден-два, няма смисъл да рискуваме. Грахът във фризера е шоково замразен и ще ни е под ръка, когато ни е необходим.
Освен това се продава в практични големи пакети и стига за поне две ястия.
Пресният грах със сигурност трябва да бъде готвен веднага, защото в противен случай ще се развали.
Именно по тази причина Стюарт и колегата ѝ - шеф-готвач Нейтън Лайън - по-често залагат на замразен грах за рецептите си.
Спанак
Лайън обяснява пред Марта Стюарт, че аргументът му е същият като при граха.
Спанакът е с фини и нежни листа, които бързо омекват и губят апетитния си вкус, затова ако имаме рецепта със спанак и искаме да е с пресен такъв - длъжни сме да я приготвим веднага или най-късно след няколко часа.
Със замразения спанак няма подобни проблеми.
Той кротко чака в камерата до момента, в който ни се прияде нещо със зеленолистни. Можем да се снабдим както с готов, шоково замразен спанак, така и да бланшираме пресен спанак и да го замразим във форми за лед.
Лайън съветва и в никакъв случай да не пренебрегваме спанака, защото е пълен с желязо и витамини.
Царевица
През годините Марта Стюарт се опитва да помогне на много любители-готвачи.
През това време тя забелязва, че малцина умеят да ронят царевица, без да похабят прекалено много от нея. Често по кочана остават големи количества зърна, а изронените не са с най-красивата си и апетитна форма.
От друга страна Стюарт е категорична, че в замразената царевица няма нищо лошо.
Заради високото си съдържание на нишесте тя съхранява вкусовете си и ги разгръща отново при топлинна обработка.
Освен това замразената царевица голяма трайност в камерата.
Морски дарове
Ако не живеем близо до море или водоем, замразените риби и морски дарове са по-сигурно и евтино решение от пресните.
Не всеки може да познае кога тези продукти не са съвсем прясно уловени и да се окаже с храна, която не само не е вкусна, а е и опасна. Да не говорим, че морските дарове са скъпи и има опасност да сме платили много за застояла стока.
Замразените морски дарове не крият тези рискове.
Стюарт посочва и още едно тяхно предимство - често се продават готово изчистени, което спестява време и нерви в кухнята.
А само който е чистил дребни скариди една по една може да потвърди колко по-приятно е някой да е свършил тази работа вместо него.