Китай може да загуби много повече

Технологичните гиганти Panasonic и Canon са били принудени да затворят свои заводи в Китай заради избухналите в страната антияпонски протести, съобщи BBC. Атаките, засегнали и Toyota, дойдоха след решението на Япония да откупи няколко спорни острова в Източнокитайско море от техния частен собственик. Анализатори смятат, че напрежението може да се отрази на японските инвестиции в Китай.

Спорните острови са известни в Китай като Дяоюй, а в Япония - под името Сенкаку. От години съществува напрежение между двете страни по отношение на тях, като последният дипломатически скандал беше през 2010 г. Островите са необитаеми, но са богати на ресурси. Китай, Япония и Тайван имат претенции към тях. През тази година Токио реши да ги откупи от собственика им, което отприщи вълна от протести в Китай.

Въпреки напрежението, имат нужда една от друга

Каквото и напрежение да възникне, двете икономики имат нужда една от друга, коментира британският "Гардиън". Китай е най-големият търговски партньор на Япония и м.г. стокообменът достигна рекордните $345 млрд. Но нещата в Източнокитайско море рядко са оставяни да се наредят от само себе си.

Решението на японското правителство да осуети опита на националисти да купят спорни острови в богатите на риба и газ води, като ги купи самото то, доведоха до продължаващи вече седмица демонстрации в Китай.

Нападани са японски коли и автокъщи, горени са японски знамена, опожаряват се или се разбиват фабрики. Стотици японски компании и представителства са принудени временно да спрат работа. А най-голямата вълна от протести, откакто двете страни нормализираха отношенията помежду си през 1972 г., още не е отминала - демонстрации имаше в 70 китайски града. И представителство на Toyota е пострадало.

По-късно днес китайските власти поеха ангажимент  да пазят японските граждани и имущество и призоваха участниците в антияпонските протести да изразяват възгледите си "по нормален, разумен и законен начин". ИТАР-ТАСС предаде, че към спорните острови в момента плава флотилия от хиляда китайски риболовни кораба. Очаква се по-късно тя да достигне Сенкаку (Дяоюй) и да потвърди претенциите на Пекин към архипелага, отбелязва агенцията.

Говорителят на китайското външно министерство Хун Лей заяви, че от Япония зависи дали ще промени подхода си, както и по-нататъшната посока на развитие на събитията.

Анализатори коментират, че протестите идват в изключително неприятен за Китай момент. Страната, която традиционно е привличала инвеститори с евтината си работна ръка, вече не е толкова примамлива и е възможно нестабилността да тласне някои от големите компании към другите страни от региона (напр. Тайланд). Това неминуемо ще се отрази и на растежа на китайската икономика.

От Canon отказаха коментар, а представител на Panasonic посочи, че фабриката в Киндао ще остане затворена поне до 18 септември, като от компанията ще наблюдават внимателно ситуацията в близките дни.

#1 Оня Дето Го Трият 17.09.2012 в 13:12:39

"...Демонстрантите гориха японски знамена и атакуваха японски автомобили..." Айде и на тия са им били засегнати чувствата, както на ония с брадите. Изобщо странна работа наблюдаваме по света тези дни - бунт на простолюдието (талибани и жълтуковци) срещу цивилизования свят (Америка, Европа, Япония)....

#3 Оня Дето Го Трият 17.09.2012 в 20:07:57

"Цивилизация" не е задължително да се използва винаги в смисъла на "древна цивилизация" Цивилизация може да означава и "там, където болшинството хора живеят добре", а такова място Китай не е! Нито местообитанията на брадатковците..... Така че дали е имало древни цивилизации в днешен Китай, Египет и незнам си къде, едва ли много го грее днешния тамошен мизерник със засегнати чувства зяещ с пълно гърло срещу цивил.....така де, срещу по-богатата част на света (Америка, Япония и т.н.)

#5 Baby 18.09.2012 в 08:17:56

Така се говореше и по време на Олимпиадата в Китай - френската делегация каза че няма да присъства на Олимпиадата, заради проблемите на Китай с Тибет. Тогава замря целия френски бизнес в Китай, напр. Карфур и др. Питах персонала от офиса - защо не пазарувате в Карфур - кой Ви го каза...Отговора беше: Те са против нас, тогава и ние няма да пазаруваме нищо френско и да ги поддържаме, и никой не ни го е казал! Веригата загуби милиони за няколко дни. И какво стана - френската делегация дойде за олимпиадата. А относно това, че фабриките може да се изнесат от Китай и да отидат в Индия или Тайланд - за мен това е абсурдно. Който е бил или живее в Китай или района знае за какво става дума. За разлика от другите азиатци , китайците са много работлива, изпълнителна нация, много добри търговци. Много големи националисти и страхотно уважение към семейството. Индия например са невероятно мързеливи, Тайланд е известен с туризма си - секс, пиене.... Затова съм сигурна, че Китай ще спечели за пореден път. Например магазините Jusco ( японска верига хранителни стоки в Китай ) беше затворена в събота, но от днес работи. Наистина имаше протести по улиците, което тук е голяма рядкост.

#6 Оня Дето Го Трият 18.09.2012 в 08:30:44

Baby Сигурно си там и ги поназнайваш нещата повече от нас, но някои неща не е нужно да си на място за да се виждат и от тук. Оня ден даваха някакво филмче за заводите в Китай, където се сглобяват Айфони. Ми те живееха и работеха, както в нашите Строителни воиски навремето. НЕма такава мизерия.... Та тия милиард китайци (по-голямата част от милиарда и половина общо) колкото и да са кротки и изпълнителни, ще се сетят някой де, че тая работа не може все така да продължава и тогава.....ще им се види Тянанмън като приятен летен спомен на другарите от новия световен лидер...

#11 John Smith 18.09.2012 в 10:02:11

Ся , Другари...ситуацията е следната. Спора не е за самите острови , а за шелфа около тях- има газ.Островите са открити от китайците, завзети от японците, обаче след 1945 ги губят, но са им върнати от САЩ през 1970. Територията им е на частни лица и правителството на Япония иска да ги национализира. Проблема е в териториалните води, нещо като нашия спор с Румъния, който нещо се потули и кво стана никои не знае. Та кат моабета-кой , квото и да ти говори, става въпрос за газ.

#13 Оня Дето Го Трият 18.09.2012 в 10:15:41

Точно така - тука става въпрос за газ, оттатък при брадатите е за нефт. Лошото е само, че Китай и Япония са от една раса, та не може едните да кажат, че се бунтуват, щото са им засегнати чувствата

#14 Оня Дето Го Трият 18.09.2012 в 10:17:32

Бойка Ми така е, в харема на някой шейх-милиардер от Катар е много по-цивилизовано отколкото у вас. Можеш ли да го отречеш?

#20 Бобо 18.09.2012 в 12:48:34

Оная, аре вe стига с това ядене и сране. Не ви ли омръзна. Има и по интересни дейности от това психодилично разбиране за живота.

#22 fALLEN 18.09.2012 в 16:39:10

тия лумпени за какво точно протестират? заради островите ли? или по партийна/синдикална повеля?

#26 Оня Дето Го Трият 18.09.2012 в 20:30:51

Костурица да си седи зад оградата на дядо му тогава. Големите имена в тоя занаят се борят за признание в страната с кратката история, а не в зад старовремески огради. Бахти и аргумента То и пирамидите в Египет имат по-древна история от на хан Аспарух туристите, но средния египтянин живее с по 2$ на ден, а средния трудоспособен българин си сменя Ай-фоня всяка година....... така че едва ли древността на произхода е факт, който грее много в днешно време... Но думата ни беше за Китай....бах тоя световен лидер, дето споменаването за нов Тянанмън го кара нервно да потрепва...

Новините

Най-четените