Шеф Божана Кацарова претвори 10 аматьорски рецепти в професионални

Знаете ли, че в главния град на остров Менорка - Майон, е създаден божественият сос, известен днес като майонеза?

Менорка е част от Балеарските острови и когато племенникът на кардинал Ришельо - херцог Ришельо, поема контрола над града от англичаните през 1756 г., той устройва пиршество. На него, в резултат на кулинарна грешка, за първи път се открива чарът на тази божествена комбинация от два много трудни за съчетаване продукта - яйца и растително масло.

По името на града – Майон – сосът бил наречен Майонски или майонеза. Всъщност легендите за произхода ма майонезата са толкова много, че ако горната не ви харесва спокойно можете да си изберете и друга.

10-ото издание на кулинарния конкурс на майонеза "Краси" събра на едно място всички победители през годините, а техните рецепти бяха приготвени от последния и най-чаровен Мастър шеф на България-Божана Кацарова .

Жури от кулинари трябваше да избере една рецепта, чийто автор да получи награда почивка на остров Менорка. В него влизаха италианецът с много таланти - Лео Бианки, Георги Бойковски - шеф-готовач  на ресторант "Космос" и Даниела Авджиева, мениджър на Фабрика за майонеза "Краси".

Те отсъдиха голямата награда да отиде при Весела Стоицев за Парфе от тиквен мус и "Краси", победител в състезанието на "Краси" преди 5 години.

Божана Кацарова освен че сготви рецептите-финалисти, беше и рефер в игра, в която гостите на събитието трябва да разпознаят съставките на произволно ястие. Сара Сюзет Намба, филипинката от "Гласът на България", допълваше приятната атмосфера с музикалния си талант

Фабрика за майонеза „Краси” е вече повече от 20 години е лидер на пазара у нас, а 3-та година подред е "Любима марка" на българския потребител според организацията Superbrands.

Ето и рецептата за "Парфе от тиквен мус и майонеза Краси":

- 200 гр почистена, сварена и пасирана тиква,
- 200 гр захар,
- 400 гр заквасена сметана,
- 100 гр майонеза "Краси"
- лека, настъргана портокалова кора от 1 портокал и сокът му,
- канела,
- 20 мл. рок
- 1 пакетче желатин
- готов какаов блат за торта,
- правоъгълна форма за кекс и прозрачно фолио.

Приготвяне: Разбивате в купа захарта, сметаната, майонезата "Краси", портокаловата кора, канелата. Отделяте една чаша от сместа. В останалата част прибавяте тиквения мус. Смесвате портокаловият сок и рома, делите го на две части.

В едната част разтваряте желатина, както е описано на опаковката и след като го подготвите за употреба, го смесвате с тиквения крем.

Облицовате формата с прозрачно фолио, така че да излиза извън нея . На дъното поставяте един пласт от блата, наръсвате със сместа от ром и портокал. Намазвате със сметановата смес, която сте отделили в чаша, отгоре полагате втори пласт от блата и също наръсвате с ром-портокал.

Изсипвате тиквения крем, стръсквате няколко пъти формата и покривате леко с висящото отстрани фолио. Оставяте да престои в хладилника до стягане.

При сервиране изваждате от формата посредством фолиото цялото парфе, за да ви е удобно да отрежете и извадите парчетата.

Новините

Най-четените