Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Четири рецепти, с които да поканите свежата пролет у дома

Приготвени с продукти с гарантирано качество от Kaufland Снимка: iStock
Приготвени с продукти с гарантирано качество от Kaufland

Кокетно слънце свети през прозореца, обещавайки, че се сбогуваме с последните студове на тази зима. Пролетта, макар все още да не личи, е тук и сякаш няма нищо по-хубаво от това. Не е като да нямаме нужда от малко свежест след цялата изпълнена с напрежение зима.

Всеки си има своята рецепта как да освежи ежедневието, но от опит знаем, че в 99,9% от случаите има един гарантирано успешен начин - хубавата храна.

Наистина, много неща могат да ви накарат да се почувствате изпълнени с чувство за нов, разцъфнал живот, но именно хубавата храна, приготвена със свежи, пресни и качествени продукти е нещото, което добавя "малко отгоре", онази допълнителна крачка, която ще раздели "добре" от "евала!".

Останалото, което ви трябва, са добри рецепти, които да са ви по силите. Именно това ви даваме тук - няколко идеи за вкусно посрещане на пролетта.

За целта сме подбрали салата с домати, сирене и слънчоглед, селска зеленчукова супа, която да ви стопли и стомаха, и душата, апетитно пилешко кордон бльо с гъбен сос, което е колкото лесно за правене, толкова и впечатляващо като резултат, както и един безкрайно прост, но изключително вкусен и здравословен млечен десерт с мед и боровинки.

Хубавото на живота днес е, че не ни се налага да чакаме пролетта и лятото за свежи и качествени продукти. Ако искаш да знаеш какво точно ядеш, откъде идва то и дали е минало всички строги стандарти за качество, Kaufland е правилният избор. Освен че налице е богат асортимент от всякакви плодове, зеленчуци, меса, млечни продукти и т.н., за които човек може да се сети, там действително държат на качеството и на свежестта на храната.

Kaufland си партнира с български производители, налагайки им стриктни стандарти за качество. Те обхващат както подбирането на сортовете плодове и зеленчуци и проверки за нивата на пестициди, така и контрола на температурата във всеки един момент от откъсването на съответното плодче до попадането му в пазарската количка, за да получи клиентът оптимален резултат откъм вкус и свежест.

Така че една малка разходка до някой от техните хипермаркети ще ви даде гаранция, че продуктите, с които ще готвите, са точно това, което ви трябва - качествени, пресни и свежи.

Това е важно, особено за салатата, която планираме в случая - зелена, с домати, сирене и слънчоглед.

В нея имаме няколко основни елемента (грамажът за всички рецепти е планиран за 4 души):

  • 1 бр. зелена салата (може и айсберг, но с типичната салата се получава по-завършен краен резултат);
  • 400 гр домати;
  • 200 гр бяло краве сирене;
  • 70 гр белен слънчоглед;
  • зехтин;
  • сол.

Разбира се, тук доматите са най-важни. Kaufland има своя марка биохрани K-Bio, която ви гарантира, че въпросните домати са отгледани при най-строги критерии за качество и органичен произход (на разумна цена). С други думи знаете, че те няма да имат вкус на пластмаса, минала през микровълнова печка, а на истински български домати.

Доматите се режат на по-големи кубчета, така че когато ги сдъвчете да можете да усетите въпросния вкус.

Сиренето можете да натрошите с ръце. Истинското хубаво зряло сирене ще се разрони без проблем, смесвайки богатия си млечен вкус с този на доматите и накъсаната зелена салата. В случая препоръчваме сиренето от марката "Брей!". За нея просто се знае, че всички нейни продукти преминават през редовни и щателни проверки за качество, включително и няколко дегустации, преди да стигнат до рафтовете. Така че когато си купувате от сиренето "Брей!", знаете, че това е истинско българско бяло сирене с вкус.

Последен пиниз, преди да смесите всички продукти, е слънчогледът. Преди да го добавите и да сложите солта и зехтина, запечете го за 3 до 5 минути на сух, горещ тиган. Ароматът на малките семена ще се засили и всичко ще стане по-вкусно. Останалото е разбъркване и сервиране.

В едно добро 4-степенно меню второто ястие е супата, а нашият избор за вас е селска зеленчукова - проста, лека и лесна, но същевременно с това питателна и вкусна.

Какво ни е необходимо за нея:

  • 1 по-голяма тиквичка;
  • 2 червени чушки;
  • 4 картофа;
  • 2 моркова;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 с. л. червен пипер;
  • 1 с. л. брашно;
  • черен пипер;
  • олио;
  • сол;

Тук отново разчитаме на био зеленчуците K-Bio. Едно, че е по-вкусно с тях, органични са и не трябва да се притеснявате излишно за пестициди, второ, че те са пресни и идват от истински български оранжерии, а не от другия край на света.

Колкото до рецептата, в нея няма кой знае каква сложна философия. Понякога истинското изящество е в простотата, така че просто нарежете продуктите на едри кубчета, за да се усещат, докато плуват в супата, смачкайте двете скилидки чесън (или ги нарежете много на ситно) и метнете всичко във водата.

Лекият трик в случая е да смесите брашното, червения пипер и олиото, докато станат на хомогенна каша и да я запържите за около 2 минути - просто да придобие малко по-наситен вкус, след което да изсипете сместа във врящата вече супа. Oсолявате, добавяте малко черен пипер и готово! При сервиране по желание можете да добавите и една едра лъжица кисело мляко, ако ви е по вкуса.

Няма как да минем без основното ястие - пилешко кордон бльо със сос от гъби.

Самата идея за кордон бльо звучи сложно и засукано, но всъщност ястието се приготвя изключително лесно, поне в този си вариант. Какво ни трябва:

  • 600 грама пилешки гърди (2 чифта пилешки гърди);
  • 4 парчета пушен осолен бекон нарязан;
  • кисели краставички;
  • топено сирене ементал;
  • 2 яйца;
  • 100 гр галета (за овалване);
  • сол;
  • зехтин;

За соса:

  • 300 гр пресни гъби;
  • 3 с. л. заквасена сметана;
  • 50 гр масло;
  • индийско орехче;
  • черен пипер;
  • сол.

Това, което е най-важно в случая, е месото - то да е прясно, сочно и качествено. За това се грижи марката "Шеф месар" - тя предлага свежо месо с проверено качество, разделено на практични порции и прясно опаковано. А на нас точно това ни трябва - идеалните пилешки гърди. А още повече, че за качеството на месото отблизо следят и агентите на добрата храна - шеф Владимир Тодоров и Александър Сано.

Общо взето трябва да получите 4 хубави отделни филета, които да начукани на дървената дъска, така че да се отпуснат и да ни дадат достатъчно място за "пълнене". Разбира се, не трябва да се начукват и твърде много, тъй като така ще стане просто пържола от пилешко филе, която в случая не би ни свършила работа. Идеята е всяко филе да е запазило малко от дебелината си, за да можем да го разрежем по ширина така, че да се образува своеобразен "джоб" в него.

В този джоб поставяте по един слайс бекон, едно парче топено сирене и разрязана на ленти кисела краставичка.

Тъй като пилешките гърди по принцип са по-сухи, при печене ще трябва да бъдат "запечатани". Така че след като и четирите филета са напълнени, разбивате двете яйца в една купичка, потапяте всяко от филетата вътре и после хубаво го овалвате с галета. След това нареждате филетата в огнеупорна тава, предварително намаслена със зехтин и ги заливате с още малко от зехтина.

Пъхате ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 25-30 минути до появяването на златиста коричка.

Докато месото се запича във фурната, можете да приготвите гъбения сос към него. За целта нарязвате на ситно гъбите, а след това ги слагате в тиган с разтопеното вече масло. Гъбите имат нужда от малко време да омекнат, но не трябва да ги оставяте да се пържат много. Щом маслото се нагорещи достатъчно, че да се получи процесът на пържене, добавете сметаната и поръсете с индийско орехче, черен пипер и сол. В някои случаи може да се добави и малко бяло вино за вкус, но това вече е наистина в ръцете на всеки индивидуален готвач.

Около 20-25 минути са нужни всичко това да постои на огъня, за да се сготвят гъбите и да се получи подходящата консистенция на соса.

Накрая сервирате месото, заливате с малко от гъбения сос и добавяте лъжица сметана отстрани.

Черешката на тортата е десертът. В случая сме подбрали изключително лесен за приготвяне млечен десерт, който е сладък, вкусен и полезен, особено за децата, които имат нужда от калций.

Като продукти ни трябват:

- 2 кофички кисело мляко ;

- 300 гр извара;

- 3-4 супени лъжици мед (на вкус);

- 200 гр боровинки.

Тук отново прибягваме до свежите български продукти от марката "Брей!". Колкото до меда - пчеларите, с които Kaufland работи за своята марка, могат да гарантират неотменното качество на своята продукция. За конкретната рецепта (а и по принцип) препоръчваме липовият им мед, защото има наистина великолепен аромат.

Ако имате блендер, тази рецепта ще е детска игра за вас. Смесвате в него киселото мляко, изварата и меда и с 2-3 натискания на копчето вече имате подходящата кремообразна, хомогенна смес, която има прекрасен сладък вкус. Ако не, можете да използвате миксер, или да направите малко фитнес, бъркайки ентусиазирано сместа. Идеята е от нея да стане приятен крем, който да гарнирате със свежите био боровинки от K-Bio. Крайният резултат е гарантирано вкусен.

И с това се завършва 4-степенното меню за един перфектен семеен обяд в неделя, след който да пиете едно кафе заедно - по възможност на слънце. Или да отбележите някой друг повод. Защото именно оттам тръгнахме - от храната, като начин да усетиш свежестта на пролетта, на новия живот. Това е важното.

А ако искате да имате винаги информация за всякакви новини и промоции относно свежите предложения на Kaufland, можете да се абонирате за техния бюлетин или да си свалите тяхното приложение - удобен помощник в пазаруването за всеки ден.

 

Най-четените