Първите хубави тиквички вече са по пазарите.
Те изкушават със свежия си зелен цвят, a и знаем, че са податливи на импровизации, след като има дори салати със сурови тиквички и сладки торти и кексове от тиквички. Повечето рецепти с този зеленчук обаче са по-калорични, отколкото би ни се искало.
Тиквичките обичат олио, брашно, пържене, пък и си подхождат с мазни сосове...
Е, не и тези диетични кюфтета от тиквички, които освен това са и много лесни за приготвяне.
Подходящи за са обяд в кутия за офиса, тъй като могат да се направят и в по-малък размер. Страхотни са и за лек обяд или вечеря, както и за вегетарианци и хора с непоносимост към глутен, защото в тях няма бяло брашно.
Ако спазвате веган режим, можете да заместите кашкавала с веган алтернатива на млечните продукти, каквато вече има в по-големите супермаркети и онлайн платформи за хранителни стоки.
Какво да кажем за диетичните качества на тези кюфтенца?
В две кюфтета има около 200 калории и само около 3 грама мазнини и 3 грама въглехидрати, което ги прави идеален избор и за онези, които са на кето режим. Към тях може да се приготви и лек чеснов сос от кисело мляко с много малко качествена майонеза в него.
Не на последно място, кюфтетата могат да се приготвят по няколко начина - на сух тиган, на електрически грил, във фурна или в еър фрайър.
Най-досадната част тук е стъргането и отцеждането на тиквичките, които традиционно са доста воднист зеленчук.
Затова ако искате кюфтетата да са съвсем топли и пресни, когато ги слагате в кутията за обяд, настържете и отцедете тиквичките от предната вечер, запазете сместа в хладилник и пригответе рецептата на сутринта.
Същият трик можете да приложите в началото на деня, за да ги имате за вечеря.
И още един съвет - тъмнозелените тиквички са по-скъпи, но по-малко воднисти от светлозелените.
е предизвикателство. Пример. Вдъхновение. В поредица от материали с примера на Керана и трима служители на различни компании ще ти докажем, че в работното ежедневие има място и за активен живот, спорт и здравословно хранене.
За около 15 до 20 броя диетични кюфтенца са необходими:
- 2 средни тиквички
- 2 яйца
- 200 грама бадемово брашно (или друго ядково брашно по избор и според режима)
- 100 грама кашкавал (или друго жълто сирене - пармезан, гауда, ементал)
- 2-4 смлени скилидки чесън
- Щипка сода за хляб
- Сол, пипер и копър (или друга подправка по избор)
Начин на приготвяне:
Започваме с най-досадната част - настъргваме измитите и необелени тиквички на едро ренде и ги слагаме в цедка или тензух с щедра щипка сол, докато си пуснат водата.
Това може да отнеме 10-15 минути, но ако тиквичките са по-воднисти - може да отнеме и 30 минути.
След това идва лесната част, а именно приготвянето на сместа за кюфтетата и печенето им.
В голяма купа смесваме тиквичките с яйцата, настъргания кашкавал, бадемовото брашно и всички останали продукти. Месим енергично до получаването на хомогенна смес.
Междувременно загряваме а) тиган с незалепващо покритие на силен котлон, б) електрически грил на 210 градуса, в) еър фрайър на 190 градуса, или г) фурна на 180 градуса.
От сместа правим кръгли и плоски кюфтета и печем до златист загар от двете страни. За да не си цапате ръцете и за да оформите еднакви кюфтенца, можете да използвате лъжица за сладолед, с която да загребвате и след това сплесквате кюфтетата.
Подхождат си с млечен сос от кисело мляко, чаена лъжичка майонеза, 1-2 скилидки чесън и копър.
---
Повече за Get in Shape 5 можеш да научиш в специалната платформа, където ще откриеш на едно място историите на нашите участници, съвети за фитнес и хранене. Проектът се осъществява с подкрепата на: Next Level Fitness Club, Asics, Novo Nordisk, Entain, Experian, Flutter International.