Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво се случва с тялото ни, ако ядем една и съща храна всеки ден

Да ядеш еднообразно, дори и да е здравословно, не е никак добра идея Снимка: iStock
Да ядеш еднообразно, дори и да е здравословно, не е никак добра идея

Какво е общото между Виктория Бекъм и Дженифър Лопес?

И двете са красиви, успешни, свръхпопулярни и поддържат перфектна фигура, въпреки че Бекъм ще навърши 48 години през 2022 г., а Лопес ще стане на 53, колкото и да не ни се вярва.

Приликите не свършват дотук - и двете наскоро признаха, че за да са във форма, ядат буквално едно и също ден след ден.

Менюто на Бекъм се състои само от риба на скара и зеленчуци, докато Лопес си позволява леки отклонения с пилешко, ориз и бобови култури.

Дженифър Лопес поддържа перфектна фигура, но на цената на еднообразно и скучно хранене Снимка: Getty Images
Дженифър Лопес поддържа перфектна фигура, но на цената на еднообразно и скучно хранене

Само че да ядеш едно и също всеки ден, дори и да е здравословно като зеленолистни зеленчуци и риба, не е никак добра идея.

Ясно е, че в един момент монотонното меню доскучава.

Децата може и да не се уморяват да ядат любимия си сандвич, пържени пилешки хапки или пък плодово кисело мляко ден след ден, но вкусът на възрастните е и важен начин те да изследват света около себе си и да се предизвикват с нови вкусове.

По тази причина хора, които са били принудени да ядат еднообразна храна години наред, впоследствие не искат да чуят за нея.

Това важи например за руснаците от полуостров Камчатка, които растат с такова изобилие от червен хайвер, че след това не желаят да хапнат от него, макар че в други краища на планетата той се приема за истински деликатес на солена цена. Китайците и японците на свой ред вече предпочитат хляб за гарнитура, а не традиционния за тях ориз.

След отегчението обаче започват физическите щети, които монотонната диета би могла да донесе със себе си.

Скуката и отегчението от монотонната диета са само част от минусите на подобен начин на хранене Снимка: Getty Images
Скуката и отегчението от монотонната диета са само част от минусите на подобен начин на хранене

Виктория Бекъм може и да се чувства чудесно, докато яде само два вида продукти, но навикът ѝ лишава тялото ѝ от ценни микронутриенти.

Както посочва изданието Healthline, тялото ни се нуждае от определен набор от вещества, който обаче не е един и същи през целия ни живот. Храненето и необходимостта от калории, витамини, протеини, въглехидрати и микронутриенти зависи от пол, възраст, тегло, начин на живот и сезонност.

Сами усещаме, че през лятото лека диета от зеленчуци, плодове и немазни меса ни понася най-добре, а с наближаването на зимата апетитът ни за по-тежки храни с повече протеини, мазнини и въглехидрати се изостря. Това е ценен цикъл, който е разумно да контролираме, но не и да пренебрегваме напълно.

Затова и специалистите от Healthline препоръчват по-скоро да се придържаме към "храна в цветовете на дъгата", в която са включени както разнообразни плодове и зеленчуци, така и вариации в източника на протеини - пилешко, свинско, червено месо, риба, морски дарове, растителни източници на протеин.

Думите на експертите напълно изключват като здравословна диетата, посочена от Бекъм или Лопес, в които се срещат почти само зелени зеленчуци, а рибата обикновено е сьомга.

Друг проблем, който може да възникне при консумирането на еднообразни продукти, е хранителната непоносимост.

За това напомня нутриционистката проф. Кимбърли Джейкъбсън пред EatThis.com. Тя обяснява, че когато за дълъг период от време се храним само с едно и също нещо, микробиомът в стомаха и чревния тракт се променя и то не задължително към по-добро.

Нарушенията в микробиома водят след себе си неприятни последици, една от които е непоносимостта към определени групи продукти - такива с глутен, с лактоза или с казеин, трите най-често срещани хранителни непоносимости.

Много често тази нетолерантност не е вродена, а придобита, тъй като организмът много време е бил лишаван от даден продукт, микробиомът се е изменил почти необратимо и стомахът не може да преработи въпросния продукт или го прави с големи усилия, което създава дискомфорт, тежест, задържане на вода и позиви за повръщане.

Затова Джейкъбсън съветва преди всяко хранене да изчисляваме какво количество протеини, мазнини, въглехидрати и витамини има в чинията ни, и да "пренареждаме пъзела" от продукти, ако това е необходимо.

Професорът посочва още, че нарушенията в микробиома и чревната флора дори могат да водят след себе си депресия, Алцхаймер и някои видове рак.

Във влога Well and Good колега на проф. Кимбърли на име д-р Тим Спектър от Кралския колеж в Лондон потвърждава тези думи.

Неговият съвет е в диетата ни да бъдат включени 30 продукта седмично, които са с растителен произход, и призовава да не се плашим от това число, а само да се замислим за разнообразието, до което имаме достъп.

В това число д-р Спектър не включва само плодовете и зеленчуците, но и зърнените храни, семената, ядките и бобовите култури.

Той припомня, че в 100 грама кейл има точно толкова калории, колкото в 100 грама моркови, броколи или спанак, така че няма никаква нужда човек да консумира само зелена салата.

Сред другите нискокалорични зеленчуци са краставиците, тиквичките, зелето и аспержите, които имат по-малко от 50 калории за 100 грама.

"Всички обичаме салата, но ако ме накарат да ям марули всеки ден, ще бъде кошмарно", допълва д-р Спектър.

 

Най-четените