Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Обяснено: Емилиано Мартинес получи два жълти картона, но не бе изгонен. Защо?

Обяснено: Емилиано Мартинес получи два жълти картона, но не бе изгонен. Защо? Снимка: Getty Images

Екзекуторът на Франция. Завръщането на аржентинския кошмар.

Така изглеждаха заглавията във френската преса, след като Астън Вила отстрани Лил от Лигата на конференциите след изпълнения на дузпи.

Големият герой за бирмингамци бе вратарят Емилиано Мартинес, който спаси две дузпи при наказателните удари.

Преди реванша в Лил едно от местните издания нарече аржентинския страж "обществен враг номер едно", припомняйки героичните му изяви във финала на Мондиал 2022 срещу Франция.

Освен с блестящите си изяви на вратата Мартинес се прояви и в обичайната си светлина. Аржентинецът често дразнеше домакинската публика, която му отвърна с мощни освирквания през целия мач.

Накрая обаче стражът отново излезе победител и заслужено можеше да триумфира.

Мартинес стана участник и в интересен епизод от срещата. При дузпите вратарят получи жълт картон, който бе втори за него в срещата, тъй като вече му бе показан такъв още през първото полувреме.

Съдията обаче не изгони аржентинеца и бе прав да не го направи. Защото, колкото и да е изненадващо, това гласи футболният правилник.

Според правилата на УЕФА всякакви официални предупреждения, получени в редовното време или продълженията, се чистят за дузпите. Затова и когато Мартинес получи жълт картон по време на дузпите, не последва червен.

Самият Мартинес не бе доволен и от двата картона, които получи. Първият от тях бе за бавене на времето при изпълнение на аут.

Снимка: Getty Images

"Всичко е въпрос на лошо име и репутация, защото техният вратар правеше абсолютно същото нещо и губеше време - каза след мача самият Мартинес. - Получих жълт картон след 30 минути игра, а ние губехме мача, така че не знам какво иска съдията от мен. След това нямаше топка на наказателното поле по време на дузпата. Помолих за топка момчето край линията и получих картон. Просто не разбирам правилата."

Въпреки че не бе изгонен, британският таблоид "Мирър" и други медии съобщават, че Емилиано Мартинес в крайна сметка ще бъде наказан за полуфинала в Лигата на конференциите срещу Олимпиакос и няма да може да играе в първата среща с гърците.

Първият полуфинал е в Бирмингам на 2 май, а реваншът - точно седмица по-късно.

 

Най-четените