Вече сте ви представяли Дарин Стойков - Даро, който заряза корпоративния свят, за да стане готвач. Предишната му рецепта за солени къпкейкове представляваше чудесна празнична хрумка за този последен месец от 2016-та година, изпълнен с празници и партита.
Сега Даро ни представя своята рецепта за вкусен коледен щолен, с който ще можете да зарадвате вашите гости, както при поводи, така и без поводи.
Щоленът е традиционен празничен сладкиш, характерен за кухнята на някои западноевропейски народи. С това име сладкият десерт е разпространен в Германия. Подобен на щолена е италианският сладкиш панетоне и датският кейк керстщол. Традиционно сладкишът се приготвя за коледните празници. Наподобява традиционен кекс, но е по-плътен, съдържа сушени плодове и ядки и се поднася посипан с пудра захар.
А ето и рецептата на Даро:
Щолен
Необходимите продукти:
500 г бяло брашно
3 големи яйца
100 г стафиди (смес светли и тъмни)
100 г сурови ядки (бадеми, орехи, лешници - по избор)
300 г заквасена сметана
100 г захар
30 г канела
5 г мляно индийско орехче
30 г бакпулвер
75 г разтопено масло
100 г марципан
разтопено масло и пудра захар за декориране
Начин на проготвяне:
В голяма купа смесете сухите съставки (брашно, бакпулвер, канела, индийско орехче). Разбийте яйцата леко, без да ги биете на пяна, просто колкото да се разбият.
Разтопете маслото и го охладете леко, смесете го с яйцата и разбийте вътре и заквасената сметана. Ако нямате или по някаква причина не искате да ползвате, може да я замените с течна животинска сметана 35% масленост.
Нарежете марципана на ситни кубчета и го омесете добре със стафидите. Може (по желание) да добавите и захаросани портокалови корички, някакви други сушени плодове (боровинки например) и да настържете малко кора от лимон.
Сипете течните съставки при сухите и объркайте с лъжица или с ръка до лепкаво и гъсто тесто.
Добавете плодовете и ядките, марципана и объркайте добре да се разнесат равномерно. С мокри или набрашнени ръце разделете тестото на 3 еднакви топки, застелете тава с хартия за печене и оформете три хляба. Оставете място между тях, защото по време на печене ще се надуят.
Печете в предварително загрята до 170 градуса (160 с обдухване) за 35 мин, извадете и направете теста със сухата клечка - ако няма влажно тесто по клечката, значи е опечено.
Намажете обилно отгоре с разтопено масло и напудрете обилно с пудра захар докато е още топъл.
Оставете да изстине добре и прехвърлете в кутия с капак или увийте във фолио. Ще издържи поне седмица и може да си режете парчета за следобедното кафе или неканени гости.