Какво му трябва на всеки истински козунак? Яйца, но не просто яйца, а много яйца. Мая, но задължително "жива", а не на прах. Масло. Мляко. Захар. И търпение, защото всеки детайл е от особено значение.
За да се получи хубав козунак, всички продукти трябва да са на стайна температура. Изключително важно е помещението да е много добре затоплено, иначе няма да постигнете ефектът да се къса "на конци" и ще приготвите просто сладък хляб.
Следва истински ритуал по приготвянето, който след смесването на съставките включва три втасвания и три премесвания на тестото, преди то да отиде за бавно изпичане в добре загрятата фурна.
Не е случайно, че този сладък обреден хляб изисква толкова усилия. Козунакът е важен елемент от традиционната великденска трапеза, защото символизира тялото на Исус Христос. Приготвя се още от XVII-ти век и води началото си от Франция, откъдето се пренася и в цяла християнска Европа.
С годините за обогатяване на вкуса му започват да се прибавят различни продукти като стафиди, ядки, мармалад. В момента можете да откриете козунаци с добавки като белгийски шоколад, филирани бадеми, разнообразни сушени плодове.
А ако предпочитате да си изберете от пекарна, ето седем места в София, от които да си купите истински козунак.
"Даро"
Тази година Дарин Стойков - Даро и неговото местенце за похапване на ул. "Ангел Кънчев" 20 ще ви предложат класически козунак със стафиди и ванилов аромат. Вкусът му е обогатен от лимонови и портокалови корички, киснати във ванилов екстракт. Козунакът е с грамаж от 500 грама и е на цена от 10,50 лв.
Хубавото е, че "Даро" приема заявки до края на деня в петък и ще работят и в събота преди празника. Козунаците се правят след предварителна поръчка на имейл daro@fkusno.bg
Orsetti
В Orsetti няма да намерите козунак или поне не в българския му прочит. Собствениците Деси и Жоро са живели дълги години в Италия и са пренесли в София традицията на "коломба" - италианският сладък обреден хляб.
Пастичерията ще ви го поднесе опакован в елегантна бледозелена кутия, която е подходяща дори и за поднасяне като подарък. Хлябът е в два варианта - със стафиди или с шоколад. Грамажът му е 750 грама на цена от 22,50 лв. Пастичерия Orsetti се намира на бул. "Княз Александър Дондуков" 19.
Ma Baker
Пекарна Ma Baker също залага на класическия козунак с изчистен вкус, в който се усещат яйцата, млякото, маслото и стафидите.
Плитките на сладкия хляб втасват бавно - от 12 до 24 часа, и са сплетени на ръка, а отгоре са поръсени с кафява захар и филирани бадеми. В пекарните на ул. "Шейново" 8А и на ул. "Г. С. Раковски" 163 козунаците не са сезонно предложение - те присъстват през цялата година.
По Великден, разбира се, партидите са в по-големи количества като Ma Baker ще работи и в неделя и понеделник. Козунаците се предлагат в разфасовка от 360 грама, цената е 5,90 лв.
ХлеБар
В ХлеБар подхождат сериозно към печивата и великденският козунак не прави изключение. Тук освен познатия козунак с ванилов вкус, ще намерите още два варианта - със стафиди и бадеми и още по-интересно звучащата комбинация с черен шоколад.
Плюс това за разлика от много други пекарни, в ХлеБар приготвят козунака предимно с квас и с минимално количество мая. Можете да поръчате своя сладък хляб предварително, но до съботния следобед имате възможност да купите и на място на ул. "Оборище" 16 или на ул. "Цар Иван Шишман" 27.
Всички козунаци са с грамаж от 900 грама и са на цена 18 лева.
Гръцка сладкопекарна Kostas
Гръцките сладкопекарни Kostas на бул. "Дондуков" 15 и на ул. "Оборище" 109 ви пренасят в южната ни съседка с вкуса на печивата си. Козунакът им за Великден също се приготвя по гръцка, а не по традиционна българска рецепта. Той е малко по-малко сладък от този, с който може би сте свикнали.
За тазгодишния празник те предлагат два варианта - по-класически, поръсен със захар и филирани бадеми и такъв с шоколад. Първият е с грамаж 400 грама на цена 7,90 лв., а вторият е 500 грама и е на цена 9,90 лв.
И в Kostas можете както да заявите предварително своя козунак, така и да си купите на място. Сладкопекарните няма да работят единствено в неделя.
"Щастливата пекарна"
"Щастливата пекарна" на бул. "Княз Александър Дондуков" 24А е мястото, на което ще откриете точно пет предложения за козунаци.
Пекарната предлага класически козунак без добавки, както и такъв със стафиди, с белгийски шоколад, с локум и орехи. Освен това можете да си вземете и козуначено руло с ябълков мармалад.
Всички продукти са без изкуствени подобрители и консерванти и са с грамаж от 500 грама. Цената на най-обикновения козунак е 6 лева, а другите варират от 7 до 9 лева. "Щастливата пекарна" ще работи без почивен ден по време на великденските празници.
Турската пекарна на ул. "Екзарх Йосиф" и "Сердика"
Почти в самия център на София можете да намерите по-бюджетен, но не по-малко вкусен козунак. Предлага се в грамаж от 900 грама и е на цена от 10 лева. Пълнежът е от стафиди и захаросани сухи плодове.