Руснаците знаят как да лекуват махмурлука. И те, както и ние и още редица нации, предпочитат да го правят със супа, за да наваксат дехидратацията, но и да заситят глада и стоплят стомаха.
Всъщност, точно както и нашата шкембе чорба, и супата им против махмурлук - солянка - може спокойно да се превърне и в основно ястие. Тя е наситена с вкусове, силно солена, но и също толкова силно кисела, гъста и с изобилие от месо, в случая колбас или наденица.
Супата най-вероятно е с произход от Централна Европа и по-точно от Полша.
"Открих чара на тази супа в Полша, но московския ѝ вариант е пародия на оригинала", пише писателят Константин Скалковски.
Той описва полския вариант като супа, дълго готвена на котлона, докато зелето в нея се размекне и наденицата придаде своя вкус на бульона.

Освен това ястието, за което Скалковски разказва, е гъсто, по-скоро като яхния, отколкото като супа, и често се сервира с щедра лъжица каймак или заквасена сметана.
Руската солянка е с повече бульон и се поднася само с хляб и лук, но не и със заквасена сметана.
Полският вариант съдържа и по-богат набор от съставки - често в него са влагани и риба, скариди, раци, гъби, свинско и пилешко месо. В Русия продуктите са по-скромни и се свеждат до зеле, кисели краставички, маслини и наденица (в някои случаи дори салам тип "Камчия").
Важно е в супата да се комбинират изразено соленият вкус от наденицата и от посоляването и киселия вкус на маслините и краставичките и от сока им, от който се сипва в ястието.
Традиционно солянка се прави със силно опушени колбаси и наденици, макар че има и вегетариански вариант с гъби.
Някои руснаци, особено в провинцията, я наричат и "сватбена супа", защото се е консумирала на сутринта след сватбените тържества. Плътната гореща супа е оказвала благотворен ефект след препиването на празника и е връщала силите на сватбарите, за да продължат с пиршеството.
Маринованите краставички и маслини пък подобряват храносмилането и облекчават стомаха.
В ерата на Съветския съюз солянка остава все така предпочитана, най-малкото защото рецептата ѝ може да търпи импровизации и може да се направи и с остатъци. Поради честата липса на качествени колбаси, в супата се слагали по-евтини варианти като например "докторския салам" или кайма.
Голямата тенджера със супа обаче гарантирала, че поне няколко дена ще има топло и питателно ястие на трапезата.
Ето и как да си приготвим солянка, като започваме с необходимите съставки:
- 300 грама месо за готвене - свинско или говеждо
- 2 пушени наденици
- 1 литър хубав месен бульон
- 4-5 кисели краставици
- 200 грама кисело зеле
- 100 грама маслини
- 1 чаша саламура - от краставичките, от зелето или от маслините
- 1 голяма глава лук
- 2 чаени лъжици доматена паста
- Сол, пипер, магданоз, дафинов лист

Начин на приготвяне:
Киселите краставички, маслините и киселото зеле се режат на кубчета. Лукът се реже на ситно. В дълбока тенджера с малко олио първо се запържва лукът, а след това се добавят и зелето, краставичките и маслините.
Добавя се доматената паста, саламурата и се готви се до омекване.
Добавят се бульонът и един дафинов лист и се оставя да заври. Месото и наденицата се режат на грубо и се добавят към супата. Готви се, докато месото омекне и наденицата си пусне вкуса. Подправя се със сол, пипер и накълцан магданоз.
Солянката се оставя да заври отново и се сервира гореща, гарнирана с още магданоз и резен лимон, както и с хляб. Руснаците добавят като гарнитура и пресни глави лук, накълцани на полумесеци.
В солянка може да се сложат и пресни домати, картофи, прясно зеле, копър и други подправки.