Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Солянка - крадената от поляците супа, с която руснаците лекуват махмурлука

Някои руснаци, особено в провинцията, я наричат и "сватбена супа" Снимка: iStock
Някои руснаци, особено в провинцията, я наричат и "сватбена супа"

Руснаците знаят как да лекуват махмурлука. И те, както и ние и още редица нации, предпочитат да го правят със супа, за да наваксат дехидратацията, но и да заситят глада и стоплят стомаха.

Всъщност, точно както и нашата шкембе чорба, и супата им против махмурлук - солянка - може спокойно да се превърне и в основно ястие. Тя е наситена с вкусове, силно солена, но и също толкова силно кисела, гъста и с изобилие от месо, в случая колбас или наденица.

Супата най-вероятно е с произход от Централна Европа и по-точно от Полша.

"Открих чара на тази супа в Полша, но московския ѝ вариант е пародия на оригинала", пише писателят Константин Скалковски.

Той описва полския вариант като супа, дълго готвена на котлона, докато зелето в нея се размекне и наденицата придаде своя вкус на бульона.

Снимка: iStock

Освен това ястието, за което Скалковски разказва, е гъсто, по-скоро като яхния, отколкото като супа, и често се сервира с щедра лъжица каймак или заквасена сметана.

Руската солянка е с повече бульон и се поднася само с хляб и лук, но не и със заквасена сметана.

Полският вариант съдържа и по-богат набор от съставки - често в него са влагани и риба, скариди, раци, гъби, свинско и пилешко месо. В Русия продуктите са по-скромни и се свеждат до зеле, кисели краставички, маслини и наденица (в някои случаи дори салам тип "Камчия").

Важно е в супата да се комбинират изразено соленият вкус от наденицата и от посоляването и киселия вкус на маслините и краставичките и от сока им, от който се сипва в ястието.

Традиционно солянка се прави със силно опушени колбаси и наденици, макар че има и вегетариански вариант с гъби.

Някои руснаци, особено в провинцията, я наричат и "сватбена супа", защото се е консумирала на сутринта след сватбените тържества. Плътната гореща супа е оказвала благотворен ефект след препиването на празника и е връщала силите на сватбарите, за да продължат с пиршеството.

Маринованите краставички и маслини пък подобряват храносмилането и облекчават стомаха.

В ерата на Съветския съюз солянка остава все така предпочитана, най-малкото защото рецептата ѝ може да търпи импровизации и може да се направи и с остатъци. Поради честата липса на качествени колбаси, в супата се слагали по-евтини варианти като например "докторския салам" или кайма.

Голямата тенджера със супа обаче гарантирала, че поне няколко дена ще има топло и питателно ястие на трапезата.

Ето и как да си приготвим солянка, като започваме с необходимите съставки:

  • 300 грама месо за готвене - свинско или говеждо
  • 2 пушени наденици
  • 1 литър хубав месен бульон
  • 4-5 кисели краставици
  • 200 грама кисело зеле
  • 100 грама маслини
  • 1 чаша саламура - от краставичките, от зелето или от маслините
  • 1 голяма глава лук
  • 2 чаени лъжици доматена паста
  • Сол, пипер, магданоз, дафинов лист
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Киселите краставички, маслините и киселото зеле се режат на кубчета. Лукът се реже на ситно. В дълбока тенджера с малко олио първо се запържва лукът, а след това се добавят и зелето, краставичките и маслините.

Добавя се доматената паста, саламурата и се готви се до омекване.

Добавят се бульонът и един дафинов лист и се оставя да заври. Месото и наденицата се режат на грубо и се добавят към супата. Готви се, докато месото омекне и наденицата си пусне вкуса. Подправя се със сол, пипер и накълцан магданоз.

Солянката се оставя да заври отново и се сервира гореща, гарнирана с още магданоз и резен лимон, както и с хляб. Руснаците добавят като гарнитура и пресни глави лук, накълцани на полумесеци.

В солянка може да се сложат и пресни домати, картофи, прясно зеле, копър и други подправки.

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
 

Най-четените