Напоследък често срещаме новините, че българските салати заемат челните места в кулинарните класации, и чак се зачудихме кога и как сме успели да научим светът да ги яде с апетит.
Истината, разбира се, е малко по-различна - тези ястия попадат на първите места в класацията на сайта TasteAtlas, a гласовете идват изцяло от потребителите на платформата.
И невинаги са изглеждали така, както ги познаваме сега.
В момента овчарската салата получава най-много гласове, въпреки че за най-популярна е посочена американската колсло.
Българската салата е описана като вариация на шопската салата и според TasteAtlas съдържа домати, краставици, чушки, сирене и лук с добавка от яйце, шунка и гъби.
Посочва се още, че е изключително подходяща за лятото заради освежаващия си вкус и употребата на сезонни зеленчуци. Коментарите са предимно от потребители с български имена, които обаче обявяват, че това е най-добрата салата въобще.
"Най-добрата салата", "Най-добре е с ракия" и "Всичко, от което имате нужда" преобладават сред мненията.
Всъщност в този си вид овчарската салата е измислица на "Балкантурист" от 60-те години на миналия век.
Оригиналната овчарска салата е съдържала зеленчуци, парчета сушено месо (овче или козе) и забулени яйца, както и бульонът от варенето на яйцата. Овчарите са приготвяли салатата със сушеното месо, което са носили в торбата си, някой и друг домат, краставица и чушка, много лук и забулените яйца.
Често това е било основното им хранене за деня.
Невинаги се е слагало сирене, за кашкавал и маслини в салатата пък никой не е чувал.
Овчарската салата тръгва от Родопите, преминава през съответните промени и стига до чиниите на клиентите на българските ресторанти около 70-те. През 90-те вече търпи редица импровизации, сред които дресинг от майонеза, настърган кашкавал, дори добавка от дребни макарони.
Място в Топ 10 на TasteAtlas засега намира и друго хрумване на "Балкантурист" - шопската салата.
Можем да добавим още щипка българска гордост, защото в много заведения в Румъния тя се сервира под името "Българска салата". Шопска салата биха могли да ви сервират и в Чехия, Словения и Словакия. Внимавайте обаче, защото в Словакия я сервират подсладена!
И въпреки че за първи път шопската салата с това си име и вид се появя в края на 50-те в курорта "Свети Константин и Елена" (тогава "Дружба"), но всъщност ястието не е пълна импровизация.
В миналото по българските земи то е известна като "чобан салатасъ" - салата от грубо нарязани зеленчуци, лук и подправки. Появява се първо в големите градове и в по-богатите домове, защото доматите и краставиците до началото на XX век са по-скоро лукс и на почит са най-вече туршиите.
Постепенно обаче салатите от нарязани зеленчуци стават все по-популярни, а с развитието на българския туризъм започват да са и все по-предпочитани от чужденците като мезе за аперитивите.
Въпреки това сиренето в шопската салата се появява още по-късно - около 70-те години.
4,6 от общо 5 звезди - толкова през юли месец има и салата "Снежанка", което я поставя веднага след овчарската.
TasteAtlas я наричат още таратор салата и млечна салата и допълват, че се казва "Снежанка" заради преобладаващо белия ѝ цвят. Според сайта ястието се приготвя от краставици, чесън, копър, олио, сол и българско кисело мляко, обикновено цедено за по-плътна консистенция.
Явно потребителите на платформата са срещали и странни модификации на салатата, защото пишат, че може да съдържа и печени чушки. Един потребител пък пише, че както българското кисело мляко, така и салатата "Снежанка" са доста популярни и обичани в Япония.
"Снежанка" е наследник на българския сух таратор и близък братовчед на гръцкото дзадзики и турския джаджък. Настоящия си вид дължи, без изненади, на "Балкантурист".
Преди това сухият таратор е бил далеч по-беден и често е представлявал само намачкан хляб, оцет и краставици. За празници обаче салатата се е приготвяла с цедено кисело мляко и с осолени кисели краставички и се е поднасяла на трапезата за цикъла от зимни празници.
Постепенно под влиянието на "Балкантурист" се оформя съвременната салата "Снежанка".
В рецептурника за заведения за обществено хранене се посочва, че млечната салата се приготвя само и единствено с пресни краставици, докато при "Снежанка" могат да се използват както пресни, така и кисели краставички.
Често се следва и сезонност - през лятото се използват пресни краставици, а през зимата - мариновани/ консервирани. Въпреки това всеки българин си има собствени предпочитания за тази салата и краставиците в нея.
В "Снежанка" обаче задължително има чесън, копър и орехи, макар и във все повече заведения да ги добавят в менюто като "екстри".