Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Какво яде кралското семейство на Коледа

"Те всъщност са доста скучни по празниците" и всяка година те похапват едно и също Снимка: Getty Images
"Те всъщност са доста скучни по празниците" и всяка година те похапват едно и също

Всички си представяме Коледата на британското кралско семейство като оживели кадри от "Имението Даунтън".

В ума ни изникват кадри с разточителни трапези, отрупани с екзотични специалитети и ястия, чиито имена трудно произнасяме, а какво остава да приготвим.

Но всъщност Коледа в двореца Сандрингам, където традиционно фамилията отбелязва Рождество, и ястията, които я съпътстват, се подчиняват на строги традиции от десетилетия.

"Те всъщност са доста скучни, когато стане въпрос за храната по празниците", шегува се шеф-готвач Дарън МакГрейди.

В продължение на над 30 години МакГрейди отговаря за коледната трапеза на кралското семейство и пред списание Hello! разказва, че година след година се приготвя абсолютно един и същи списък с ястия.

Снимка: Getty Images

"Година след година е едно и също, толкова е традиционно", обяснява готвачът.

Все пак са позволени леки импровизации в рецептите и подправките, които обаче се одобряват седмици, преди да започне подготовката на коледното меню.

Кралската фамилия може и да не си позволява сериозни промени в храната на Коледа и смели експерименти в кухнята, но, както разкрива МакГрейди, никак не пести калории точно на Рождество.

Напротив, целият ден е изпълнен с калорични ястия и дори дамите си позволяват да похапнат повече, отколкото по принцип си позволяват.

Коледният ден в Сандрингам започва с пълна английска закуска.

Това означава, че в чинията на всеки има по две яйца на очи, 2-3 наденички, няколко парчета черен пудинг (подобен е на българската кървавица), няколко парчета запържен бекон, запечени домати и гъби и запечен боб в доматен сос.

Снимка: iStock

МакГрейди следи внимателно не само самото приготвяне на английската закуска, което не е трудно, но е пипкаво заради многото съставки.

Той внимава и чиниите да останат затоплени до сервирането на закуската, за да е тя топла за събралите се около масата, като уточнява, че това се прави в почти всеки ресторант на Острова, който приема английската закуска като въпрос на чест.

Шеф-готвачът допълва, че понякога жените в кралското семейство все пак изяждат само част от калоричната закуска или поръчват пресни плодове вместо нея, защото следят за фигурата си. "Някои избираха само варени яйца и плодове", казва МакГрейди.

След закуска цялото семейство без нито едно изключение отива на литургия в църквата "Света Мария Магдалена".

Обядът на Рождество за кралското семейство МакГрейди оприличава на "военна операция, подготвяна със седмици".

Снимка: iStock

На обяд на Коледа задължително се яде пълнена пуйка, като огромната въпросителна винаги е пълнежът ѝ. МакГрейди редува няколко варианта, одобрени предварително - със салвия и лук, с кестени, с орехи и подправки.

Към пуйката има и съвсем традиционни гарнитури - запечени картофи, картофено пюре и брюкселско зеле.

За десерт се сервира класическия коледен британски пудинг, който се прави от брашно, хлебни трохи, захар, яйца и масло. Към това тесто се прибавя невероятно изобилие от ядки, пресни и сушени плодове, както и "зимни" подправки като канела, индийско орехче и карамфил.

Снимка: iStock

Всичко това се опакова във фолио или в подходяща форма и се готви на пара или на горещ въздух във фурната. Сервира се със сос от масло и бренди и добавки като джинджифил и портокал.

След обилния обяд задължително следва разходка из имението в Сандрингам.

А следобедът е време са чай.

Към него се сервират разнообразни сандвичи, солени и сладки мъфини, мини пайове, дребни соленки.

Всяка година към чая се сервира шоколадово пънче. В зависимост от настроението на кралските особи са поръчани предварително и плодови торти и сладкиши с различни глазури.

Вечерята е на бюфет и позволява всеки да опита от възможно най-много от деликатесите на масата.

Пред Hello! МакГрейди показва няколко от менютата от изминали години. Това от 1989 г. например включва викторианска грахова супа, филета от калкан, телешки котлети, аспержи, пайове с кайма, пуешко в сос, телешки език и сливов пай.

Друго меню, този път от 1991 г., предлага на краската фамилия микс от зелени салати, пресни запечени картофи, месни пайове, разнообразни студени меса, масло с чесън и масло с бренди за хляба и ванилов сладолед.

Преди всяка година на кралската коледна трапеза има и пастет от гъши дроб или цял, запечен в портокалов сос, гъши дроб, но още докато е принц, крал Чарлз забранява това ястие.

Той намира за крайно нехуманен начина, по който се отглеждат и угояват птиците за този деликатес.

За десерт в коледната вечер отново се сервира коледен пудинг и/ или суфле с палачинки.

 

Най-четените