Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Наденица с леща - в Италия това ястие носи късмет на Нова година

Котекино от Емилия-Романя Снимка: iStock
Котекино от Емилия-Романя

Едно време това е било поредното бедняшко ястие в Италия.

Сега то се смята за късметлийско и присъства на много от новогодишните трапези на Ботуша.

Това е котекино - поредната италианска рецепта, събрала в себе си толкова много история и символика и превърнала се в легенда.

Най-общо казано котекино представлява свинска наденица с леща.

Произхожда от региона на Емилия-Романя, откъдето произхождат и пармезанът, балсамовият оцет, рагуто "Болонезе", талиателите и още редица кулинарни изкушения. За наденицата едно време са се използвали остатъците след клането на прасето и малко от дреболиите на животното.

Снимка: iStock

Докато скъпите стекове са отивали на трапезата на аристократите, бедните италианци са приготвяли наденици от обрезките и вътрешностите.

След това, за да е още по-засищащо, са комбинирали месото с гарнитура от картофи или леща, но впоследствие лещата се е наложила и се е превърнала в символ на изобилието.

Започнало да се приема, че скромната леща всъщност носи късмет и богатство и колкото са много зрънцата ѝ, толкова ще са и парите в дома.

На котекино обръща внимание писателят Пелегрино Артузи в средата на XVIII век.

Тогава ястието се споменава и в няколко кулинарни книги в района на Модена и Ферара. В друга кулинарна книга се уточнява, че дори и високата аристокрация на Милано и Флоренция започва да намира котекино за вкусно и питателно ястие.

С напредване на времето свинското месо поевтинява и рецептата за наденицата леко се изменя.

Снимка: iStock

Тя започва да се приготвя от една трета чисто червено месо, една трета прошарено месо и една трета сланина. Това прави надениците по-плътни и още по-вкусни, макар че се появяват и някои спорове какви точно подправки се използват в рецептата.

В град Венето например слагат малко канела и индийско орехче, докато в съседни градове намират подобни аромати за кощунство спрямо котекино.

А ето и рецептата за Новогодишно котекино според La Cucina Italiana:

Необходими продукти:

  • 3-4 качествени свински наденици
  • Половин чаша леща, за предпочитане - зелен сорт
  • Един стрък целина - нарязан на ситно
  • Един среден морков - нарязан на ситно
  • 2 средни домата - нарязани на ситно
  • 2 чаши зеленчуков бульон
  • Чесън, зехтин, сол, пипер, риган и/ или босилек
Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Лещата се накисва в студена вода за поне осем часа.

След това в много дълбок тиган или тенджера с огнеупорно дъно се загрява малко зехтин и се запържват няколко скилидки чесън, скълцани на ситно. Прибавят се морковът и целината и се разбърква.

След като зеленчуците се запържат добре, се добавят и лещата, доматите и зеленчуковият бульон. Подправя се на вкус със сол, пипер и свежи подправки.

Котлонът се намалява и лещата се готви около 40 минути. След като лещата е готова, се изсипва в дълбока чиния, в която ястието ще се сервира.

Надениците се дупчат на няколко места с вилица, за да не се пръснат, и се запичат във фурна или на скара. Оригинално са се приготвяли на жар или варени в казан, но в домашни условия се налагат импровизации.

След като се запекат, се поставят върху лещата и котекино се сервира топло.

 

Най-четените