Ако искаш да ядосаш италианец, обясни му как се прави паста. Или пък го накарай да плаща повече за нея.
Вълненията на Ботуша, където средно на глава от населението се ядат по 23 килограма паста годишно, не спират от есента.
Първо нобеловият лауреат по физика Джорджо Паризи предложи метод за варене на паста, при който котлонът се спира или намалява до минимум, още преди тестеното изделие да е напълно готово. Така спагетите се досготвят в горещата вода, без да пречат за сметката за ток или газ.
Това доведе до разгорещен дебат. Доста професионални готвачи приеха предложението на нож и посъветваха Паризи да се придържа към това, от което разбира, защото така накиснатите макарони са "бедствие".
Настоящата криза обаче е още по-сериозна. Цената на пастата скочи до степен, че правителството да формира кризисен щаб, който да се заеме с въпроса.
Данните сочат, че за година - от март 2022 г. до март 2023 г., ръстът е със 17,5%. Общата инфлация обаче е 8,1%., освен това цените на пшеницата падат трайно - с 30% от май 2022 г.
За да направиш паста, трябва само да добавиш вода към пшеницата и тези цени са неоправдани, смятат от Assoutenti - организация, която представлява потребителите. Те смятат, че става дума за спекула от страна на производителите и поискаха институциите официално да разследват въпроса.
Средно цената на пастата е надскочила 2 евро за килограм, а на места като Тоскана и Модена ръстът е с близо 60 на сто.
В Сиена например килограм паста струва 2,18 евро, или с 58% повече, отколкото преди година, сочат данните на Assoutenti.
"Няма друго оправдание за ръста, освен чиста спекула на част от големите производители, които искат да попълнят бюджетите си с допълнителни печалби", сподели пред "Вашингтон поуст" президентът на организацията Фурио Труци.
В отговор министърът на индустрията Адолфо Урсо свика кризисна среща и сформира комисия с представители на институциите, производителите, търговците и потребителите, която да се заеме с въпроса.
И съвсем според очакванията като за работна група, тя излезе със заключение, че цените вече започват да падат, макар и малко засега, но има знаци, че може да има значително намаление в следващите месеци.
Ръстът на цените се дължи на това, че в момента се продава паста, която е произведена по време, когато суровините и енергията са били по-скъпи, обясни министърът на индустрията. Постепенно заради намаляващите стойности на суровини и енергия пазарът ще се регулира сам, поясни Урсо.
Това изобщо не се хареса на организациите на потребителите. Те нарекоха срещата провал и заплашиха със спагети-стачка.
"Очакваме рязко намаление в цените на пастата в скоро време. Ако това не стане, клиентите ще я оставят по лавиците на магазините. Няма да купуваме паста 15 дни", заплаши Фурио Труци от Assoutenti.
Министърът на индустрията Урсо пък обеща правителството да продължи да наблюдава ситуацията и пазара, както и "всички възможни мерки за предотвратяване на спекула". Властите ще се постараят намалението в цените на пшеницата и електроенергията да бъдат отразени и в продажните цени на пастата, увери той.
"Наблюдението на цените няма с какво толкова да помогне, ако открием тези, които са отговорни за проблема, но не можем да ги накажем. Цената на пшеницата пада от година, тази на електричеството - от ноември. Няма извинение", обяви обаче президентът на Националния потребителски съюз на Италия Масимилиано Дона, цитиран от "Кориере дела Сера".
От кабинета на министъра обявиха, че много производители са уверили, че ръстът в цената на пастата е временен - докато на пазара е произведената по времето, когато стойността на суровините е била висока.
Увеличените продажни цени не са се трансформирали в по-високи печалби за фермерите и производителите на пшеница, обявиха пък от асоциацията на фермерите. Те също имат по-високи разходи, които трудно покриват, допълват оттам.
Цената на пшеницата в цяла Италия е почти еднаква - около 36 евроцента на килограм, но има сериозни разлики в цената на пастата в магазините в различните региони, припомнят фермерите.
Звучи ви познато до болка, нали? Само сайт за сравнение на цените на фузилите и спагетите още си нямат в Италия.