Шеф-готвач Уил Колман може и да е от Ню Йорк, но ястията и съветите му за спестяване няма как да не допаднат на българския вкус.
Той има великолепни рецепти като сочно печено пиле с коричка от подправки, дип от крема сирене с повече червен лук и сандвичи с кюфтенца.
Колман не е от онези шеф-готвачи, които залагат на сложни гурме ястия и предпочита простички неща като супа, в която фидето е заместено от нарязани кори за лазаня.
Готвачът се отличава и по още едно нещо от колегите си - доста е пестелив в пазаруването си.
Той е горд изобретател на уникален метод за пестене в супермаркета, наречен накратко "От 6 до 1".
@chefwillco Attention shoppers! We’re headed to @traderjoes this week to use my viral 6 to 1 method for grocery shopping. This method helps me stay focused (hello ADHD!), saving money, and prevent food waste. For around $80, we got groceries to last for 5 days. For breakfast, I made a few variations of omelet and scrambled eggs, hashbrowns, avocado toast, and cucumber salad. For lunch, I made Chicken Shawarma bowls and pitas. For dinner, I made Sausage and Kale Pasta and Kale Salad. #fyp #traderjoes #howto #adulting #mealinspo #recipes #viral #cooking #shopping #haul #6to1method ♬ original sound - Chef Will Coleman
Уил споделя метода си в TikTok, където вече е популярен с "От 6 до 1". Този начин на пазаруване може да се приложени както в пазаруването за седмица напред, така и в бързия пазар за ден-два напред.
Най-разумно е обаче да се прилага при седмичното пазаруване, което е и най-изгодно и ни пази от изкушения.
"От 6 до 1" означава да купим - шест вида зеленчуци, пет вида плодове, четири източника на протеин, три източника на въглехидрати, два вида сосове/ дипове/ неща за мазане и една глезотия (десерт, чипс, снакс, замразена пица и други).
Колман е наясно, че инфлацията и пандемията от коронавирус ни накараха да пазаруваме по-осъзнато и е категоричен, че с неговия метод можем хем да си приготвяме достатъчно богати ястия, хем да се храним здравословно, хем да щадим портфейла.
"Някои от най-скъпите стоки в магазина са предварително пакетираните и предварително сготвени храни. Плодовете и зеленчуците обаче са по-евтини и могат да се използват за повече от едно ястие", обяснява за People Уил.
Шеф-готвачът обяснява, че методът "От 6 до 1" е подходящ както за малки домакинства, така и за големи семейства.
Крайната цел е храната на масата да е вкусна, евтина и да събере всички, за да си общуват, докато похапват. Лично Уил показва във видеата си как пазарува според метода и вече дава и някои конкретни рецепти, приготвени след обиколката на супермаркета.
При зеленчуците (6) и плодовете (5) той залага на сезонни стоки или замразени шоково зеленчуци и плодове.
@chefwillco Shooping for proteins can be overwhelming when you’re trying to switch things up while using the 6 to 1 method. Let me know in the comments your favorite proteins to shop for 🍗🥓🥩🥚🐟 #fyp #6to1method #howto #adulting #protein #wholefoods #groceryshoppingtips #tips #budgeting #chefwillcoleman ♬ original sound - Chef Will Coleman
Любими източници на протеин (4) са сьомгата, бекона, различните видове наденици и яйцата. Ако има финансова възможност, готвачът купува телешко, а ако бюджетът му е по-ограничен - си взима цяло пиле.
Пилето обикновено разфасова и с отделните части приготвя няколко различни ястия. При въглехидратите (3) попадат хляб, паста и бобови храни, които съобразява с останалите продукти в количката си и какво иска да приготви с тях.
Накрая Колман купува готов сос или дип и си позволява да си вземе една глезотия като например чипс.
Той уточнява, че в шкафовете си винаги има богат набор от подправки, някои дори гледа в саксии.
В списъка му не влизат и продукти като брашно, галета, олио, зехтин и оцет.
Уил не крие, че понякога се поддава на изкушения, вместо да готви у дома. Във видеата му виждаме, че има случаи, в които се отбива в McDonald's за закуска или си поръчва сандвич с пиле и гарнитура от пържени картофки за вечеря.
В същото време шеф-готвачът може да приготви от едно пиле поне няколко ястия - сандвич с дърпано пилешко, пай с пиле, печени бутчета, пържени крилца и супа от остатъците.
"Искам хората да готвят и да обичат храната, това е", откровен е Колман.