Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Стига с този таратор! Пет нестандартни студени супи, с които да се разхладим през лятото

Спокойно, рецепти за студени супи - колкото ви душа поиска Снимка: iStock
Спокойно, рецепти за студени супи - колкото ви душа поиска

Тараторът има специално място в сърцето на всеки от нас и се нарежда редом до други летни класики като сочните розови домати и ледената бира.

Колкото и вкусен да ни е обаче тараторът, той ни омръзва. И по законите на Мърфи ни омръзва точно в момент, в който ни се яде някаква студена супа, с която да разхладим и тялото, и душата.

Спокойно, рецепти за студени супи - колкото ви душа поиска!

Интересни, различни, нестандартни, те са всичко, за което копнеете в жежкото време, което не е за тежки ястия и твърде много суетене в кухнята.

Ето пет неустоими летни супи за по-прохладен делник или уикенд:

Студена крем супа от авокадо

Снимка: iStock

Авокадото се превръща не само в прекрасни разядки, мезета и десерти, но и в копринена крем супа, която освен всичко друго е подходяща за тези, които се хранят високомазнинно и нисковъглехидратно.

Необходими са ви:

  • 2 добре омекнали авокадо
  • Кофичка пълномаслено кисело мляко
  • 1 краставица - обелена и грубо нарязана
  • 1 зелена чушка - изчистена и грубо нарязана
  • Няколко скилидки чесън, сол, пипер и мента или джоджен

Начин на приготвяне:

Повече от елементарен - слагате всичко в купата на блендера или кухненския робот и пасирате до пълна гладкост. Опитайте на вкус и прибавете още подправки, ако е необходимо, защото само по себе си авокадото е безвкусно.

Ако супата е много гъста, разредете я малко с ледена вода. Можете да сервирате с кубчета краставица, крутони, репички или зелени подправки.

Динено гаспачо

Снимка: iStock

Да, да, знаем, че звучи странно, но тази супа не е нито сладникава, нито блудкава, както може би очаквате.

За нея са ви необходими:

  • Половин голяма и добре узряла диня, почистена от семките
  • 3 месести, добре узрели домата
  • 1 чушка по ваш избор - зелена или червена
  • 1 глава червен лук, накълцана на ситно
  • 3-4 скилидки чесън
  • Сол, пипер, зехтин, оцет и лют пипер по избор

Начин на приготвяне:

За тази студена супа отделяте малко домати и лук за украса, а оттам нататък имате два варианта, като по-мързеливият е да пасирате всичко в блендер до пълна хомогенност.

При втория начин можете да смачкате всичко в голяма купа и така ще получите малко по-отчетлива текстура.

И в двата случая е добре да оставите супата за една нощ в хладилника, за да се смесят добре вкусовете. Сервирайте с накълцаните лук и домати за украса. На супата ѝ подхожда и малко сок от лайм, както и зелени подправки като босилек и розмарин.

Студена розова супа

Снимка: iStock

Това е лека и съблазнителна с блестящия си цвят супа, която можете да прилъжете дори и децата да хапнат с думите, че ще им сервирате "розова супа".

Необходими са ви:

  • Средно голяма глава червено цвекло
  • 1 кофичка пълномаслено кисело мляко
  • 1 краставица
  • Сол, пипер, оцет, зехтин, няколко стръкчета магданоз

Начин на приготвяне:

Сварявате обелената и нарязана на едри парчета глава червено цвекло с малко сол и оцет. След като цвеклото омекне добре, отцедете го и запазете малко от водата.

Пасирайте първо цвеклото, след това прибавете киселото мляко, а после и краставицата и подправките, като запазите малко цвекло и краставица за украса. Разредете супата с водата от варенето до желаната гъстота.

Охладете добре преди консумация.

Студена супа от моркови и джинджифил

Снимка: iStock

Често се оказва, че в хладилника имаме повече моркови, изостанали от някое готвене, и се чудим какво да ги направим. А защо да не изпробваме студена супа с моркови и джинджифил?

Трябват ни:

  • 500 грама моркови
  • Половин кофичка кисело мляко
  • Парче джинджифил колко палеца
  • Чаена лъжичка куркума
  • 2-3 скилидки чесън
  • Сол, пипер, зехтин и магданоз

Начин на приготвяне:

В дълбок съд загрейте малко зехтин и в него запържете чесъна и настъргания джинджифил. Прибавете морковите на кубчета, подправките и 800 милилитра вода, след което оставете да заври до омекване на морковите.

Пасирайте супата до пълна гладкост и оставете да се охлади много добре в хладилник. Сервирайте с лъжица-две кисело мляко във всяка купа.

Вишисоаз

Снимка: iStock

Френското име на тази супа сигурно ви навява асоциации за часове висене около печката и за засукани рецепти от френската кухня, но всъщност Вишисоаз е лесна, вкусна, свежа и много лятна на вкус, защото се сервира задължително студена.

Необходимите продукти са:

  • Бялата част на 5 стръка праз
  • 500 грама картофи
  • Половин чаена чаша пълномаслена сметана
  • 1,5 литра зеленчуков бульон
  • 3 супени лъжици масло

Начин на приготвяне:

Нарязваме праза на колелца и го запържваме в дълбок съд, в който вече сме прибавили маслото. Разбъркваме добре и похлупваме, докато празът се задуши, омекне и много леко започне да се карамелизира (около 4-5 минути).

След това прибавяме картофите, обелени и нарязани на кубчета, и бульона, който по възможност е домашен.

Оставяме супата да къкри на слаб до среден огън, докато картофите омекнат. Сваляме я от котлона, чакаме да изстине малко и пасираме със сметаната до пълна гладкост.

Супата, както казахме, се сервира много добре изстудена.

 

Най-четените