Храната е много важна част от посрещането на китайската Нова година.
Въпреки че тя идва чак на 10 февруари, в много домакинства подготовките текат още от края на януари, защото се смята, че ястията, които ще се сервират, имат сериозна символика.
В чиниите трябва да има онези храни и продукти, за които се приема, че носят късмет, благополучие и омилостивяват дракона - знака, под който ще премине следващата година.
А ето и най-късметлийсктие ястия за Годината на дракона:
Цели печени пилета
Витрините в китайските магазини и ресторанти вече са изпълнени със сочно изглеждащи печени пилета със златист загар.
Важно е пилетата да са опечени цели, включително с шийката, тъй като рязането им на порции предварително, преди сервиране, носи лош късмет. Освен това пилето задължително се консумира с кожата, отново според същите суеверия.
Печените пилета са още по-важни в Годината на дракона, защото той обича месо и особено крехко пилешко.
А апетитният кафеникав цвят идва от маринатата на основа на соев сос, джинджифил и подправки, с която пилетата се мажат преди печене и по време на въртенето им на грила.
Дим сум и гьоза
Пълнените тестени изделия са от изключително значение за китайската празнична трапеза.
Първо, защото при приготвянето им обикновено в кухнята се събира почти цялото семейство - един прави тестото, друг реже подправките, трети готви плънката... така гьоза и дим сум се превръщат в ценен символ на единството и семейния уют.
Второ, пълнените тестени изделия символизират богатството и изобилието.
Приема се, че както пастата е богата на плънка и аромати, така домът ще стане богат.
Най-популярните плънки са от мляно свинско месо със зеленчуци, скариди със зеленчуци или само много ситно накълцани гъби и подправки. Тестото най-често се приготвя само от вода, брашно и вода.
Рамен
Рамен, подобно на дим сум и гьоза, се приготвя пипкаво.
Това означава, че точно както и пълнените тестени изделия, така и тази супа събира всички в кухнята. За рамен трябва да се приготви идеален на вкус бульон, да се обработят термично другите продукти - месо, зеленчуци, яйца, и, не на последно място, да се сготвят и нудълите.
След това всичко трябва да се обедини още топло в дълбоки купи и да се поднесе красиво аранжирано.
Рамен и по-точно нудълите са и символ на дълголетие. Колкото и дълги и неудобни за сърбане да са нудълите, те никога не се режат заради суеверията около тях.
И, да, рамен задължително се сърба шумно, за да покажат хората на масата, че им е вкусно.
Кюфтета "Лъвска глава"
Наричат се така заради формата и размера.
Докато в много държави кюфтенцата са малки и се хапват на една хапка, в Китай е важно те да са големи и неравномерно оформени. Кюфтетата "Лъвска глава" се приготвят от свинска кайма, като преди пържене се овалват в галета.
Още горещи, те се овалват в марината от соев сос, оризово вино, джинджифил, чесън, зелен лук и подправки.
Приема се, че богатото на свинско месо ястие дава сили и привлича благополучието и кариерните успехи в дома.
Най-вероятно ястието е изобретено в Шанхай.
Сладки оризови топки
Правят се от оризово брашно, смесено с вода, и понякога имат и пълнеж от сладка сусамова паста.
Заедно с плодовете, те са идеалният сладък завършек на новогодишното пиршество, а името им на китайски е много близко като произношение на думата "единство/ сплотеност".
В някои краища на Китай се ядат целогодишно, в други са характерни за пролетните фестивали.