Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Въздушен пандишпан и сметана: Тортата "Виктория" - кралицата на следобедния английски чай

Как това неустоимо лакомство успява да пътува през вековете Снимка: iStock
Как това неустоимо лакомство успява да пътува през вековете

Тя е пухкава пандишпанова класика, носеща името на кралска особа. Непретенциозният ѝ външен вид би заблудил мнозина, но когато заговорим за вкуса - там няма място за компромиси.

Торта "Виктория" е преминала стоически през вековете със своя неустоим въздушен блат, лекия сметанов крем и плътния слой конфитюр от ягоди, и до днес продължава да бъде любимо лакомство на мнозина.

Както може би вече става ясно, тортата е кръстена на самата кралица Виктория, защото била сред любимите ѝ десерти. Обичала да я похапва в следобедните часове, в компанията на традиционния английски чай, чиято лека горчивина се съчетавала перфектно със сладостта на тортата.

Рецептата за пандишпана обаче, която стои в основата ѝ, ни връща още по-назад във времето - отвежда ни в Испания или по-точно в епохата на Ренесанса. Хората тогава приготвяли торта с пандишпанови блатове, овкусена с портокалова или лимонена кора.

Но ако трябва да бъдем честни, сладкиши с подобна еластична структура са известни по целия свят, като разлики могат да се наблюдават в цвета, формата и някои от съставките в тях.

Снимка: iStock

Един от първите официални източници например, където се споменава за предшественика на пандишпана, е готварската книга The English Huswife на английския автор Гървес Маркъм от 1615 г. В двора на италианската кралица Катерина Медичи пък се приготвя десерт с името Savioardi, смятан за прароднина на бишкотите, а във Филипините пекат пандишпана във форма за кекс и оцветяват тестото в различни цветове.

В миналото въздушността, с която познаваме днес този десерт, не е можела да се постигне толкова лесно, затова сладкишите са били повече с консистенцията на бисквити. Причината за промяната се крие в една елементарна съставка, която в наши дни можем да открием с лекота във всеки хранителен магазин.

Бакпулверът преобръща сладкарството и отваря невиждани възможности. Чудотворният прах е дело на Алфред Бърд, който го създава през 1843 г. Преди това повечето сладкиши се правят основно с равно количество захар, брашно, масло и яйца, което се оказва недостатъчно, за да се получи ефектът на бухването след печене.

Ето защо бакпулверът навлиза бързо в кулинарния свят и позволява на сладките изделия да придобият по-привлекателен вид и въздушност, характерни и за блатовете на торта "Виктория".

В наши дни историкът Алиса Лавини потвърждава в книгата си Cake: A Slice of History, че английската кралица наистина е имала особен афинитет към този десерт и обичала да му се наслаждава с чаша следобеден чай. Разбира се, на масата на ежедневното традиционно събиране присъстват и всякакви други изкушения, като няколко вида гофрети, бисквити, дребни сладки, солени сандвичи и пралина.

Въпреки това, простата на пръв поглед торта "Виктория" успява да заеме водещо място на кралската трапеза.

До наши дни рецептата претърпява доста промени и подобрения, но запазва и своя оригинал, който представлява два пандишпанови блата, между които лекият сметанов крем поделя място със свежия ягодов конфитюр. За финал тортата се поръсва с щедро количество пудра захар.

Ако и вие искате да опитате един от любимите десерти на кралица Виктория, може да го направите сами у дома, като следвате няколко прости правила. И да, бакпулверът се превръща в неизменен елемент от рецептата, така че не забравяйте да си го набавите.

Снимка: iStock

Торта "Виктория"

Нужните продукти са:

  • 175 гр. брашно
  • 175 гр. захар
  • 175 гр. масло
  • 3 яйца
  • 1 с.л. прясно мляко
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • Пудра захар за поръсване
  • 125 мл. течна сметана
  • Конфитюр от ягоди

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса. С помощта на дървена лъжица разбийте маслото в купа, докато придобие консистенцията на крем. Към него прибавете захарта и отново разбъркайте добре. Едно по едно добавете яйцата, след това пресейте брашното и бакпулвера в купа и ги сложете при останалата смес. Накрая сипете млякото и разбъркайте отново.

Разпределете тестото равномерно в две еднакви форми за печене (намаслени и поръсени с малко брашно), с диаметър 18 см. и изпечете блатовете за около 20-25 мин. След като са готови, ги оставете да изстинат добре.

С миксер разбийте сметаната и я оставете да се охлади в хладилника.

За да сглобите тортата, поставете единия блат върху поднос и го намажете обилно с конфитюра, а след това и със сметаната. Добре е пълнежът да е с дебелината на единия блат. Поставете отгоре втория и притиснете леко. Завършете като поръсите обилно с пудра захар.

За декорация може да използвате пресни ягоди, които ще са и идеално свежо допълнение към сладостта на тортата.

 

Най-четените