Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Зимнина, но не на баба ти

Няколко идеи от Webcafe.bg и Generali Снимка: iStock
Няколко идеи от Webcafe.bg и Generali

Вече дойде есента с нейните златисто-червени тонове. Вървим си из града, под краката ни е истински огнен килим от окапали листа, а изведнъж долавяме и онази миризма на печени чушки.

Това е много повече от сладък аромат на опечени зеленчуци и пушек, това е аромат, който прониква сякаш в душата ни и ни навява мили спомени за зимнината, която баба така грижливо приготвяше и подреждаше в буркани.

Постепенно в главата ни започват да се редят образи от миналото - било то мазето, където старателно са подредени всякакви мариновани и консервирани чудесии, било то шкафа или килера, които също приютяваха вкусотиите за зимата.

Ех, каква зимнина спретваше баба, сякаш никой друг не може да направи същата.

Ако обаче запретнем ръкави и поровим старите тефтери, ще си приготвим зимнина, не по-малко апетитна, а и наша си - домашна, което ще я направи още по-вкусна.

Ние заедно с Generali ще ви отведем на едно кулинарно пътешествие из рецепти, подходящи за нас, градските чеда.

Ще направим така, че собствената ви кухня, независимо от размерите ѝ, да ухае на чудни лакомства, които ще приберете по бурканите, ще сложите красиво надписани етикети кое какво е, ще подредите с много любов по рафтовете, а после ще хапнете с нескрито удоволствие и апетит със семейството и приятелите си.

Ще ви предложим четири рецепти за зимнина - класически печени чушки, царицата на зимата царската туршия, едни слънчеви кисели краставички и един нестандартен конфитюр, който да приготвите от... люти чушлета.

Как да сте сигурни, че всичко ще завърши добре, докато приготвяте зимнината? Дори в хода на работата нещо да се обърка...

И ние, както и всеки любител кулинар, се вихрим в кухнята най-пълноценно, ако сме напълно спокойни за покъщината си. Да, около котлоните може да стане някой неприятен гаф, а същото се отнася и за останалата част от дома ви, който сте обзавели с толкова много любов.

Застраховането на дома е нещо, което ви дава спокойствие, че накрая нещата ще завършат добре. Дори по пътя да бъдете изправени пред някоя малка или по-голяма авария. Generali предлага пакетна застраховка "Дом", която ви дава защита за всякакви непредвидени ситуации, като пожар, късо съединение и токов удар. Също така тя покрива разходи, ако съседът ви наводни или пък ако вие наводните неговия апартамент. Застраховката важи и в случай на кражба и грабеж.

И ако се чудите какво точно имущество влиза в пакета, то можем да ви кажем, че той покрива не само жилището ви, но и обзавеждането в него, заедно с черната и бялата техника. Към тях могат да бъде добавена защита и за гаража, мазето, тавана ви, за ограда, както и за различни инсталации.

А какво се случва, ако сте си купили нова готварска печка или хладилник, след като вече имате сключена застраховка? Те автоматично се прибавят към нейното покритие, без да е необходимо да доплащате нещо. И това е възможно до максималния размер на обезщетението, което можете да получите по договора си.

Ако все пак след някоя авария ви се наложи да смените същата техника, застраховката дава възможност да получите обезщетение за подмяна на засегнатите уреди с нови от същия вид, като това включва и разходи за доставка и монтаж.

И така вече може да влезете в кухнята с необходимите продукти, широка усмивка на лицето и пълно спокойствие за дома си, за да се захванете със зимнината. Ще приготвим заедно:

Снимка: iStock

Класически печени чушки в буркани, за които са необходими:

  • 2 килограма сочни, месести червени чушки
  • 2 средни моркова
  • 2 малки глави чесън
  • 20 грама сол
  • 30 грама захар
  • 100 милилитра олио
  • 50 милилитра оцет

Ще ни трябват още чисти и сухи буркани и капачки, за които сме сигурни, че пасват перфектно на бурканите, за да няма неприятни инциденти.

Започваме, като почистваме чушките от дръжките и семената и ги подреждаме на дъното на широка и много плитка тава. Печем ги в добре загрята фурна до омекване, след което слагаме в дълбока тенджера и ги задушаваме. За два килограма чушки обикновено процедурата се повтаря на два пъти.

Обелваме чушките и ги оставяме настрани, за да си пуснат водата. През това време на среден котлон приготвяме маринатата от солта, захарта, олиото и оцета. Маринатата трябва да е топла, но не и гореща.

Отцедените печени чушки редим внимателно в буркани заедно с колелца морков и разполовени скилидки чесън. Заливаме с маринатата, затваряме и стерилизираме бурканите за около 10 минути. От тези чушки става както идеално мезе за аперитив, така и гарнитура за месо или пък основа за миш-маш.

Снимка: iStock

Царска туршия за царски кулинарен пир, за която си набавяме:

  • 2 килограма карфиол
  • 1 килограм зеле
  • 1 килограм камби
  • 1 килограм зелени доматчета
  • 800 грама моркови

За един буркан от 800 грама трябват още - зрънца черен пипер, 60 милилитра оцет, 2 супени лъжици сол, 2 супени лъжици хубав пчелен мед, олио и скилидки чесън на вкус.

Рецептата е направо елементарна и сякаш се изпълнява от само себе си. Измиваме много добре зеленчуците. Карфиола разделяме на малки розички, зелето режем на ивици, камбите - и тях така, доматчетата - на четвъртинки, морковите - на колелца.

Пълним бурканите до гърлото със зеленчуците и притискаме силно. Добавяме подправките и меда, наливаме хладка вода, отново до гърлото и затваряме. Стерилизираме бурканите за около пет минути и съхраняваме на тъмно и хладно място.

Тази туршия издържа цяла зима, че и повече, макар че е толкова вкусна, че едва ли ще се задържи толкова по шкафовете.

Снимка: iStock

Слънчеви кисели краставички за слънчево настроение и през зимата. Необходими са ни:

  • 2 краставици
  • 3 супени лъжици оцет
  • 3-4 скилидки чесън
  • 3 супени лъжици сол
  • Зрънца черен пипер и копър

Измиваме старателно краставиците и ги режем на колелца, без да ги белим. Подреждаме ги в приготвените за целта буркани и прибавяме нарязаните на филийки скилидки чесън, солта, накълцания копър и оцета. Доливаме вода до гърлото и запечатваме бурканите.

Оставяме ги на силно слънце за поне 3-4 дена. През това време краставичките ще ферментират и ще се превърнат в страхотно мезе. Когато неизбежно краставичките свършат, веднага си приготвяме нови по същата технология.

Снимка: iStock

И за разкош - сладко от люти чушки, което се приготвя от:

  • 300 грама люти чушлета
  • 600 грама червени чушки
  • 500 грама захар
  • 100 милилитра оцет
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица сол

Двата вида чушки почистваме от дръжките и семките и режем на много, ама много ситно. Поставяме в тенджера с дебело дъно и добавяме захарта, след което бъркаме до сгъстяване. После подправяме със солта, оцета и скълцания чесън.

Изчакваме сместа да поизстине и пълним бурканчета за сладко с нея. Запечатваме бурканите и сме готови. Това пикантно сладко си върви с месо, колбаси и най-вече със сирена.

А каквото и да решим да приготвим, знаем, че домът ни е защитен от Generali и със спокойствие и удоволствие можем да се отдадем на кулинарни експерименти и тяхното консумиране, без да мислим за нищо друго. И знаем, че можем да приготвим зимнина, но не като на баба, а лично наша.

Така е най-вкусно!

 

Най-четените