Ребалканизират ли се Балканите

Особената "шизофрения" на Балканите се изразява в това, че всички в региона са с двойници: Гърция си има Кипър, Турция - Сев. Кипър, Румъния - Молдова, Албания - Косово, Сърбия - сръбска Босна. А България и Македония?

За първи път терминът "балканизация" е използван преди 95 години от германския дипломат Вилхелм Ратенау като нарицателно за подялбата на един регион между множество малки и враждебни една спрямо друга държави по подобие на случилото се след двете балкански войни през 1912-1913 година. Постепенно отрицателните значения на балканизацията се разширяват и днес терминът е символ не само за разделение, подозрения и враждебност спрямо съседите, но и на корупция и изостаналост.

Два са принципите, залегнали в основата на това, което наричаме балканизация - всеки е срещу всеки, и че за да спечелиш, някой друг трябва да загуби, твърдят изследователите на феномена.

В последния вагон на Европа

Според професор Али Паязити от университета на Югоизточна Европа в Тетово, най-ярките проявления на балканизацията през последните 20 години са свързани с разпада на бивша Югославия и със съпътстващите войните прояви на геноцид, етнически прочиствания и унищожение на културно-исторически и религиозни паметници.

"Ето защо усилията на международната общност, и преди всичко на Европейския съюз, са насочени към дебалканизацията на Югоизточна Европа. Това означава възстановяване на мира и добросъседските отношения между балканските страни. Този процес неминуемо е свързан с противодействие на шовинизма, с декомунизацията и денацификацията на полуострова.

Без това не е възможно страните от региона да станат част от "рационалната Европа". В противен случай съдбата ни е да бъдем вечни пътници в последния вагон на влака за Европа. За съжаление събитията в моята страна Македония не съответстват на надеждата това да не се случи", изтъква професор Паязити .

Бейрутизация - новата балканизация

Професорът припомня едно скорошно интервю на македонския архитект Мирослав Гърчев по повод строящия се в момента в центъра на Скопие мегаломански тематичен парк с грандиозни паметници на исторически личности и с римска триумфална арка, известен като "Проект Скопие 2014".

По думите на Гърчев, в Македония се работи за "бейрутизацията" на нейната столица. Това води до едно ново и много опасно разделение между македонци и албанци, което така или иначе съществува посредством стандарта на живот в двете части на града.

Професор Йонуз Абдулай от Тетовския университет е на мнение, че търсенето на нова идентичност, базирана на история и факти отпреди няколко хилядолетия, в крайна сметка води до разделение между двата етноса и до напрежение в отношенията със съседите. Според Абдулай, Македония няма перспективи да продължи да съществува като единна държава, ако не осигури равни права и не интегрира малцинствата в социално-икономическия живот.

Носталгията по Титовите времена край Вардар и опитите да се сътвори македонска идентичност върху история от памтивека в крайна сметка се оказват добър параван за нищожния прогрес при разкриването на престъпленията на комунизма и по обнародването на документите и досиетата на агентите и доносниците на зловещата югославска тайна милиция - Удбата.

"Като студенти по времето на Тито са бояхме да говорим открито за проблемите на страната и за правата на гражданите в нея - между нас имаше доносници", си спомня професор Абдулай.

Балканите пред ребалканизация?

Идва ли краят на балканизацията? Едва ли, ако се съди по изказаните становища по време на състоялия се наскоро софийски форум на социолозите от Югоизточна Европа.

Като прояви на ребалканизация се посочват и случващите се по гръцките улици и площади шумни антиевропейски демонстрации и нападенията на националисти и неофашисти срещу бежанци, емигранти и представители на малцинства във всички балкански държави.

Мечтите за "велики" Албания, България, Гърция, Румъния, а сега и Македония, са живи. Всеки опит да се разсеят митовете на миналото се приемат навсякъде на Балканите като "предателство" и "кощунство" спрямо "националните идеали". За България пример в това отношение е споменът за грозната публична реторика и заплахите за физическо насилие спрямо авторите на прословутото германо-българско изследване за баташкото клане.

Масовата психоза във всички балкански държави по отношение на табутата в националните им историографии се случва на фона на един странен на пръв поглед феномен. Бегъл поглед върху политическата карта на региона разкрива една особена "шизофрения" - всички държави в Югоизточна Европа си имат "двойници".

Двойникът на гръцката държава е Кипър, на турската - Северен Кипър, на Румъния - Молдова, на Албания - Косово, на Сърбия - Сръбска Босна. Дали пък двойникът на Македония е България или е обратното - само балканизацията си знае...

http://www.dw.de

#2 Faith_in 26.11.2012 в 11:40:45

Балканите сме една много силна и различна общност от останалия свят. Тези размирици, които се случват е, защото медиите бълват глупости върху гражданите си и някои определени въпросни управници се блъскат в гърдите кой е по-добър! Където и да съм бил по Балканите и света, винаги сме си помагали и разбирали много добре! Тази неприсъща черта да се мразим е извън всякакви норми и не мисля, че ЕС трябва да се намесва, защото ще стане по-лошо!!! По-добре е да не ни се бъркат в нещата, защото те няма как да ни разберат! Ние сме много различни от тях!

#3 strawsPulledAtRandom 26.11.2012 в 12:20:11

Че някой чакал ли е нещо различно от ДВ? Плюят ни, защото сме реагирали съвсем нормално срещу провокациите на някакви невежи активисти, маскирани като "учени", които оспорваха Баташкото клане. Ами как да реагираме? Как биха реагирали от ДВ, ако някой българин отиде в Германия и започне и той да задава същите въпроси? Примерно да обсъжда имало ли е Холокост или всичко е измама с цел финансирането и лигитимирането на Израел? Опаа, забравих, че в редица европейски държави това е забранено със закон. Каква епична наглост... А как ли ще изглежда отстрани, ако ние също забраним разследване на клането в Батак? Хм, защо наистина не станем и ние веднъж завинаги европейци, защо не приличаме досущ на тях? Предлагам да подемам гражданска инициатива за закон, забраняващ отричането на клането в Батак. Бързам да отговоря на потенциални плювачи - не мразим турците, както и евреите не мразят германците. Всъщност, тук на Балканите, хората едва ли се мразят повече, отколкото се мразят французи и германци, англичани и французи, поляци и германци, норвежци и датчани и т.н. Нашата омраза, ако изобщо е я имало, е в миналото, а днес има само целенасочено раздухвани исторически противоречия. Но тези спорни исторически въпроси са постоянно подклаждани от подобни медии, които предпочитат да ровят в чуждите кирливи ризи, вместо в своите.

#4 Оня Дето Го Трият 26.11.2012 в 13:01:27

Ми като смятате, че ДВ ви плюе - гледайте Бареков или Ю.Вучков. Или Божидар Димитров. Там винаги българите сме в центъра на вселената и всичко останало е заговор против нас..... Не виждам какъв ви е проблема с ДВ. Цял свят ги има за реномирана медия, само двама-трима Ганьовци са перманентно засегнати от всяка тяхна статия

#5 strawsPulledAtRandom 26.11.2012 в 13:50:19

Задавам ти елементарен въпрос - защо в много европейски държави е забранено постравянето на Холокоста под въпрос, а у нас не можаш дори да се възмутиш за абсолютно същото деяния, без да се възмутят на възмущението ти? Не съм давал и бегла индикация, че дори зная по коя телевизия дават Внучков или Бърбореков, но без изтънчения ти сарказъм няма как да минем. Никога не съм писал за "България на три морета" и прочее глупости, в които всеки път ме обвиняваш. Но за целите на тезата ти, щом съм против определени публикации, значи съм тъп и див Ганьо-балкански-нацисто-фашист. А тезатата ти е следната - щом вятърът довее нещо, стига само да е "западен", ние задължително, без да го поставим под задължителния за един непримитивен човек критичен прочит, трабва да се съгласим с него. Еми добре, ако пък от изток (приемрно от най-уважаваната иранска медия) дойде твърдението, че всъщност Холокостът е измислица и евреите просто си търсят оправдание за теорията, че светът е в заговор срещу тях, ти ще приемеш ли тази теза без да се замислиш над нея? Ти наистина ли се опитваш да ми кажеш, че нямам право на лично мнение по дадена публикация, дори за дадена медия като цяло? А ти какво мислиш за официалните медии в Иран? Надявам се, че не ги смяташ за пропагандни и защитаващи техни си цели, отклонявайки се от обективната истина? В световната конспирация ли вярваш, ако поставяш под съмнение официалните медии на една цяла държава? Нали не си мислиш, че те имат цел да въздействат и пропагандират? Ако ти можеш да се усъмниш в тях, защо аз да не мога да се усъмня в ДВ? Ако за теб Скат са смешници, защо за мен отделът на ДВ, пишещ за БГ да не е? Защото от мъничък си закърмен да вярваш в добрите чичковци от запад, които му мислят само доброто, както баща ти е бил закърмен да вярва в добрите чичковци от североизток допреди 23 години? Човече, ти си перфектния електорат.

#6 explorer 26.11.2012 в 14:19:07

@#5 Straws, това са несъизмерими неща. Нещо повече, изпитанията през които сме преминали като народ, няма да "натежат", като ги сравняваме с това през което са преминали други. Всъщност донякъде съм съгласен с написаното в статията, че се имаме за твърде "велики", независимо дали става дума за българи, сърби или албанци и сравнението, което правиш е само едно от доказателствата на подобна теза.

#7 strawsPulledAtRandom 26.11.2012 в 14:31:49

Не че е лошо да гледаш с критичен поглед себе си, но какво е това модерно извращение да гледаш с критичен поглед САМО себе си? Ако се появи заглавие, че унгарски учени са открили ново лекарство за Паркинсон, Оня дори няма да забележи новината. Но ако това са български учени, ще се съдере да се хили и подиграва. Ако австралийски спортист подобри рекорд и стане спортист на годината в стрната си, голяма работа. Ако е български, това в очите на Оня ще е поредния повод на комплексиранат ни народец да се самодокаже като богоизбран. Необходимата доза здрав самокритика при теб е заменена от абсолютен нихилизъм. Бих те разбрал да критикуваш тези, според които Ной е акостирал тук и ние сме божествен величав народ без аналог, но защо не го направиш веднъж само под новина, че македонците строят намсиколкометров пилон до границата ни или мегаломански център на Скопие? Защо трезвият ти поглед е изместен от едностранчив филтър, който отсява всичко само според критерия дали е свързано с България или не? Според мен това е опит да надскочиш комплексите си, похвален по същество, но прекалено силен опит, при който скачаш в другата крайност. Спри за малко и гледай малко по-рационално на нещата. Баташкото клане не сме си го измислили ние. Документирано е лично от американски журналист, при това явно достатъчно правдоподобно за да убеди обществото във Великобритания да окаже натиск върху собственото си правителство по въпроса с Османската империя. Всички знаем какви са интересите на Великобритания и Русия по отношение на проливите и защо официалната им политика е била за Турция (това го знаем включително и от британски исторически източници, примерн - Норман Дейвис). Макгахан може да убеди англичаните, но не може да убеди Оня, че "случката" в Батак е било клане. Ето това имам предвид. И проблемът не си само ти. Де да беше - щяхме с мед да те намажем. Проблемът е, че този саморазрушителн рефлекс се превръща в някаква мода. Все едно България е адът на земята. Хора, спрете се и мислете малко по-умерено и рационално. Не сме богоизбрани, но не сме и прокълнати. Най-обикновени хора сме. Имаме нужда да ни покажат проблемите, но нямаме нужда да ни сочат с пръст и да ни обвиняват от принципни съображения. В бивша Югославия се избиваха със стотици хиляди, обаче като пример за омраза на Балканите е дадена реакцияат против някакви провокатори за клането в Батак... Просто нямам какво повече да кажа.

#8 Fedar 26.11.2012 в 14:49:00

В случая имаме пример как за да се пробута уж между другото ключовия параграф за Баташкото клане, от ДВ седнаха и написаха цяла статия с празни приказки. Но от т.нар. медия достигнаха нова кота на морална низост - като пример за балканизация и краен балкански националъзм дават....недоволството срещу псевдоизследването на Башева. Ами така, какво са няколко стотици хиляди избити босненци пред нечуваната наглост на "бугарските пички" да протестират срещу отричането на клането?! Нали, г-н сръбски собственик на балканската редакция на ДВ?!

#9 Fedar 26.11.2012 в 14:50:36

А за Оня няма какво да коментираме. При него и хуй да е, стига да е западен и полит-коректен, сам ще си го набие отзад.

#10 Оня Дето Го Трият 26.11.2012 в 14:50:47

страус Това как се пънеш да доказваш нещо, само доказва казаното в статията. Не всеки който се опитва да погледне трезво нещата е непременно нихилист или родоотсъпник, кога ще го разберете това?

#11 strawsPulledAtRandom 26.11.2012 в 14:57:16

Експлорър, прав си, наистина са несъизмерими по мащаб, ако говорим за Батак и Холокоста. Но важен е принципът. Днес Оня ще отрече няколко хиляди в Батак, утре ще отрече няколкостотин хиляди в Одринска Тракия. Това поне приближава ли се като мащаб до Холокоста, щом само мащабът е важен за теб, а не принципа? И за друго си прав - наистина се мислим за велики. Но всички, ама наистина всички нации, се мислят за велики. Да, комично е, когато става дума за малки, като нас. Но не сме само ние с такива несъразмерни възгледи за собствената си значимост, това съм го наблюдавал у редица европейци. За сметка на това, вярвам че сме сигурно единствените с толкова остро чувство за нихилизъм по отношение на самите себе си. Не зная дали това чувство в началото се е появило само или е било възпитано от подобни публикации, но е очевидно какво прави ДВ. Не зная защо, но не съм сляп. Пак питам - защо при стотици хиляди юго-жертви, ние сме дадени като единствения конкретен пример за омраза? Може и реакцията ми да е както казваш потвърждение на статията, не зная. Обвиняваш някого, той се защитава и ти правиш заключение, че той е гузен, щом се защитава. Ако аз съм потъвърждение на статията, моля изреди всички презрителни обръщения иот този, които съм използвал (или потребителите масово ползват) за съседните държави. От сорта на маляки, бюрмци, шиптъри, гаджали, мамалигари и т.н. Струва ми се, че поне в този форум си говорим съвсем нормално, поне 95% от хората. Струва ми се, че неприкрита омраза (или поне презрение) има само в статията.

#12 Fedar 26.11.2012 в 15:04:37

11 strawsPulledAtRandom | 26.11.201214:57 За сметка на това, вярвам че сме сигурно единствените с толкова остро чувство за нихилизъм по отношение на самите себе си. Не зная дали това чувство в началото се е появило само или е било възпитано от подобни публикации, но е очевидно какво прави ДВ. -------------------- Строус, българският нихилизъм е рожба на 45-те години съветско владичество. Когато близо пет десетилетия ти набиват в главата ежедневно колко си малък и незначителен пред големия си брат, и как си създаден само да му служиш и да го почиташ, няма как да не се зароди национален нихилизъм за поколения напред. Затова дори турското робство не е било толкова вредно за българщината, колкото сервилниченето пред СССР. А иначе ДВ просто са проводник на древния имперски принцип "разделяй и владей". Колкото по-разделени и нихилистични са балканските общества, толкова по-лесни са за контролиране. Дори тук, в този форум, имаме емблематични спесимени, рожба на това промиване на мозъците.

#13 Оня Дето Го Трият 26.11.2012 в 15:14:35

Не обвинявам никого в нищо. Само се чудя как при наличието на толкова пропагандни медии, нарочихте точно ДВ за анти-българска? ТВ7 по-българска ли е? Скат? Вестник Уикенд по-българкси ли е? На тия медии само имената са им български, но водят много по-деструктивна политика спрямо българския народ в сравнение с ДВ. Но пусто патриотично сърце не трае - трябва да изока против заплахата отвън.... Баташкото клане си е баташко клане, било е преди векове. Но точно Федар да се изказва за история тук, при положение че оня ден изкара ЦСКА за опозоционен отбор, а Левски за отбор на властта - все събития, които са се случили пред очите ни.......и после да говорим, че историята не може да се изкривава ПС: Моля не се засягайте, че сравняваме клане с футбол - въпроса е в принципа.

#14 Оня Дето Го Трият 26.11.2012 в 15:21:53

Федар По повод предишния ни разговор за ЦСКА, че е отбор на БКП: Съгласно твоята логика - моля изискай от ДВ да ти предоставят документ, че е имало Баташко клане. Ако няма официален документ, прошнурован и подпечатан, значи не е имало такова .......... ако ще милион очевидци и свидетели да има

#15 tougherty 26.11.2012 в 15:25:19

Аз пък съм съгласен със сламчо. Достатъчно е да поживеете малко сред "западняците", за да видите че те не са никак по-различни от нас. Нещата, които в статията са означени като "балкански манталитет" ги и там при тях, просто хората са малко по-демократични и по-възпитани, в резултат на което действат доста по-подмолно и дипломатично. Това обаче не означава, че виждате ли всичко на Запад е ултра-мега демократично, всичко минало е отдавна забравено и хората прегръщат съседите си с отворени обятия. Клонингите, които са описани в статията ги има и там, с разликата че нашите клонинги са отделни държавите, а техните клонинги са част от територията на друга държава. Което пък автоматично означава, че териториално изменение при тях (без нова световна) е много по-трудно за реализация отколкото при нас. Ето защо хората на Запад някакси са привикнали към идеята, че колкото и да им е неприятно, няма да успеят да си върнат това, което са загубили като територия от неприятните си съседи и по-добре да се съсредоточат в други области, за да им покажат че въпреки това са по-добри от тях. Така вместо ясно изразена враждебност, между западноевропейските държави има една икономическа и културна (ако щете дори и спортна) конкуренция, но в крайна сметка те също недолюбват съседите си. Същите тези западняци са не по-малко шовинисти и националисти от балканците, но вместо да подрънкват оръжия си показват портфейлите. А балканците, като по-емоционални и първосигнални хора, първо за хващат за сопата, което пък провокира западняците да се мислят за по-толерантни и да пишат статийки като тази тук.

#16 Fedar 26.11.2012 в 15:26:24

13 Оня Дето Го Трият | 26.11.201215:14 Не обвинявам никого в нищо. Само се чудя как при наличието на толкова пропагандни медии, нарочихте точно ДВ за анти-българска? ТВ7 по-българска ли е? Скат? Вестник Уикенд по-българкси ли е? На тия медии само имената са им български, но водят много по-деструктивна политика спрямо българския народ в сравнение с ДВ. Но пусто патриотично сърце не трае - трябва да изока против заплахата отвън.... Баташкото клане си е баташко клане, било е преди векове. Но точно Федар да се изказва за история тук, при положение че оня ден изкара ЦСКА за опозоционен отбор, а Левски за отбор на властта - все събития, които са се случили пред очите ни.......и после да говорим, че историята не може да се изкривава Чуди се ПС: Моля не се засягайте, че сравняваме клане с футбол - въпроса е в принципа. ----------------------------- Всъщност ясно и недвусмислено казах, че и ЦСКА и Левски са били тясно свързани с властта, но това няма значение - щом ти си казал, че това ми е мнението, предполагам, че какво казвам аз за моето мнение няма никакво значение. Ти знаеш по-добре и от мен, точно като "големия брат". "Нарочихме" ДВ за антибългарска медия именно заради частицата "анти". Всяка от изброените пропагандни медии пропагандира в полза на определена политическа сила и бизнес-кръг. ДВ има по-глобален пропаганден аспект - те защитават интересите на външната политика на САЩ и Израел, ако не се лъжа това го има даже и "мишън стейтмънта" им. Съвсем открито всяват нихилизъм в българите и изкривяват реални факти от историята ни. Нито Уикенд, нито ТВ7, нито СКАТ правят това.

Новините

Най-четените