Има ли изобщо нужда от БНТ?

Освен неудачния избор на две дами, неподозиращи, че футболът е игра на правила, а не поле за изява на друсащи чалга и преследващи манекенки български футболисти, БНТ за пореден път доказва несъстоятелността си.

Припомням, че съхранилата социализма национална телевизия на различни етапи от съществуването си може да се похвали със завидни издънки. Като например това, че не успя да снима световен рекорд на Стефка Костадинова на националния стадион "Васил Левски" и наистина гениалното постижение да пропусне възможността да снима слънчевото затъмнение. Но да се върна на последните гафове на телевизията.

Смятам, че ролята на националния телевизионен канал в българския медиен живот трябва да бъде сведена единствено до официоз на държавата, чиято най-важна задача е да се грижи за производството на някакви български продукции и, разбира се, да излъчва стари български филми, които не можем да гледаме другаде.

Моля хората, които работят в БНТ, и журналистите от телевизията да не ми се сърдят. Критиката ми не е към тях персонално, а към съхранилия се социализъм в националната медия, който има две ужасни проявления - изхарчени на вятъра пари на данъкоплатците и ниско качество на продукцията.

Ето два пресни примера от излъчванията на световното първенство по футбол.

Още в първите дни на световната купа БНТ стана крупен производител на гафове и лоши примери. Започвам с пренебрежителното отношение на националната телевизия към нежния пол. Редакторите на предаванията канят подчертано глупави дами (имам предвид глупави по принцип - инфантилни певици или такива, които са известни само с това, че се снимат голи за мъжки списания), които не се интересуват от футбол и нямат място в студиата на БНТ за WorldCup 2010.

Понеже въпросните дами са поканени така или иначе като гости, водещите непохватно се опитват да измислят някакви въпроси. Като например "Кой вратар харесваш повече - този, който играе или резервния?".

Като оставим настрана, че задалият такъв въпрос трябва да бъде награден със светкавично прекратяване на трудовия договор, искам да ви обърна внимание, че такова отношение към жените е силно обидно за нежния пол. Аз например съм официално обиден от името на майка ми, приятелката ми и всички жени, с които общувам. Те не заслужават БНТ да наслагва такива представи за нежния пол.

Националната телевизия е проводник на сексизъм като внушава от екрана, че жените не разбират от футбол (което е вярно само дотолкова, доколкото те просто не се интересуват или се интересуват много малко от футболната игра) и затова, видиш ли, е нормално да бъдат питани единствено кой футболист е по-красив от другия.

Истината е, че в БНТ са сериозно некомпетентни да правят съвременна телевизия. Защо редакторите на националния канал не канят например дами, които наистина се интересуват от футболната игра и присъствието им в студиата ще допринесе за по-доброто качество на предаванията? Лесен въпрос, труден отговор. Труден за БНТ, която лесно харчи държавни пари за нискокачествена продукция.

По време на световното първенство водещите на спортните предавания ни засипаха с данни за това колко посещаван бил уеб сайтът на БНТ с неговите 30 хиляди посетители дневно. Освен, че 30 хиляди дневно за толкова колосално по мащаб събитие са абсолютен провал, е важно да кажа, че БНТ не може да обслужи дори тези посетители. Да гледаш мачовете от световното през уеб сайта на БНТ е напълно невъзможно. Въпреки колосалния си бюджет националната телевизия е подходила изключително некадърно към уеб сайта си и не е обезпечила възможността той да поеме натоварването, което се очаква.

И за край. Моля ви се, дайте на Методи Манченко да коментира баскетбол. Той наистина е много добър и разбира от тази игра и аз го харесвам. Както харесвам и г-н Сашо Диков, когато коментира ски алпийски дисциплини.

Колко хубаво би било всеки да се занимава с това, в което е най-добър...

#1 Vladimir_Yosifov 18.06.2010 в 11:23:05

НЕ !!! http://vladimirproperty.com/component/option,com_hotproperty/task,view/id,1046/Itemid,99999999/ СЕМиология на РъБъ ... 2.2. в БНТ ни залива с филми от "онова култово време" . БНТ пропагандира носталгия по социализма с МОИТЕ пари ! Значи БНТ краде от моите данъци ! СЕМ културологично си мълчи за тези и други СЕМиотични престъпления . Ако сте млад човек и работите в БНТ ще е пределно ясно да следвате тънката червена нишка на Отечествената телевизия. СЕМ предлага да плащаме и такса за издръжка на Великата Отечествена медиа !?! СЕМ иска БНТ и БНР да се превърнат в медиен Отечествен фронт ! ...

#2 AlPapone 18.06.2010 в 11:31:59

Прекрасна статия! Колко точно е казано всичко в нея! Една малка за бележка по повод: "Критиката ми не е към тях персонално, а към съхранилия се социализъм в националната медия, който има две ужасни проявления - изхарчени на вятъра пари на данъкоплатците и ниско качество на продукцията." Парите се изхарчени на вятъра за нас данъкоплатците. Иначе тези пари са влезли в джобовете на потомствените телевизионерски фамилии, които няма сила, която да ги изрита от там и чиято единствена цел е да усвояват тези пари на всяка цена. Остави това, ами тези бюджетни пари изглежда им са малко, та сега онзи шебек, Гого Лозанов, си прави устата да се приеме закон, с който всяко домакинство да плащало по 60 лв. за ползване на радио и телевизия. Ега ти и наглеца! Трябва да им орежат максимално бюджета и всякакви тъпи и безполезни предавания сами ще отпаднат от БНТ.

#3 iggy 18.06.2010 в 12:04:21

да ги махаме изцяло. за какво са ни? или поне здрава реформа - съкращават половината щат и само новини да пускат четох някъде че получават субсудия от 100 млн лева от нашите данъци - възможно ли е това и с какъв акъл са наддавали за правата за световното. малоумници. няма ли кой да ги контролира тея тъпаци? а да не говорим че "страхотните" коментатори обиколиха света с нашите пари и само глупости ръсят

#4 НИК-2 18.06.2010 в 13:14:49

Дааа, каквото и да напишем то си остава тук... и не стига до ушите ИМ! Не зная дали звучи оригинално, но за това явление измислих определение - ДЕБЕЛОУШИЕ. Всички ние КРЕЩИМ за това, колко нелепи слова се чуват редовно във всички предавания, особено в спортните... но НАШИТЕ си говорят, говорят! Вярно имаме избор - изобилие от ТВ канали, набутани с кабела в нашия телевизор!!! Зрител: "Ама ние искаме да гледаме БНТ!" БНТ: "Ами ще гледате това, което НИЕ искаме и ще си дрънкаме, както НИЕ си искаме!" За съжаление това е ежедневието на тези, които искаме да имаме НАША телевизия! А дебелоушковците се подсмихват, че и парите не им стигат! И в заключение нещо, което едва не ме разплака снощи на мача Франция- Мексико: Коментаторът И.А. за мексиканските зрители на стадиона: "Горките хорица, принудени са цяла година да спестяват, за да успеят да дойдат тук на стадиона " Добре, че нашите не се класираха за това световно...

#5 Falangista 18.06.2010 в 13:51:26

Ако питате гергов и псевдо-телевизийката бтв няма нуждаАко питате слави и митьо "пайниъра", ще получите същият отговор.А автора на статийката най-вероятно е на хранилка при ДС агента герогов, почтен "бизнесмен" както всички "бизнесмени" в държавицата България.

#6 AlPapone 18.06.2010 в 13:57:43

Като гледам как нашия народ овчедушно приема всякакви простотии на управляващите, мисля, че не е далеч времето, когато ще се предложи и ще се въведе данък Интернет. Имаш-нямаш компютър, ползваш не ползваш Интернет - плащаш данък, така както сега искат данък телевизор. Тези предложения са за тестване на реакцията на населението. Ако в някоя западна държава само се появи мисъл в нечия управленска кратуна, за подобни малоумия, народът излиза на улицата. У нас си чешим езиците по форумите. И като го приемат закона и започнат да ни бъркат в джоба, чак тогава се сещаме да протестираме, ама вече е късно.

#7 НИК-2 18.06.2010 в 14:42:07

АНТИРЕКЛАМИ: /По мотиви от Дебелоушковски СЛОВА/ "Ако искате да разберете, кое е общото между ПТИЧИЯ ГРИП, СВИНСКИЯ ГРИП И СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ... ГЛЕДАЙТЕ МАЧОВЕТЕ ПО БНТ" "Ако си нямате 32" телевизор пуснете ... СМС с правилния отговор и ще спечелите 400 точки... и ще участвате 400 пъти в тегленето на наградите???" Сериозно: Мислех, че поне БНТ ще се опази от тези КРЕТЕНСКИ СМС ИГРИ!

#8 Alice 18.06.2010 в 15:24:44

ама чакайте малко, бе, хора - защо да няма БНТ, може и да не е в тоя вид, но обществена телевизия ни трябва, освен това информационната емисия в 18 ч на бнт е най-добра, а и филмите може да са стари, ама по читави от тая боза, дето тече по другите. По скоро БНТ трябва да се реформира, а не да се лишаваме от нея

#9 Almudena 20.06.2010 в 13:21:21

Правилно, някои не искат БНТ, но има и хубави неща, само трябва да се смени Директора-Социалист, наследник на комунистите. Много време отнесе, трябва нов човек да поднови доста неща в телевизията, да има реформи, нови неща, по-интересни и още по-интересни !!!!!

#10 ludipari 24.08.2010 в 16:40:37

Ако я закрият, ще посъпят правилно.

Новините

Най-четените