Веганът - враг No.1 на Тутраканската селищна система

Ям кюфтета и да, на моменти все още ми е трудно да проумея, че живеем в общество, в което да си веган е почти табу и масово хора приемат това, че еди-кой-си не яде яйца и мед, за странно, неприемливо, скандално и осъдително.

Междувременно в някое берлинско предградие група млади бъдещи нобелови лауреати обсъждат, леко напушени, темата „за и против пиенето на менструална кръв за повишаване на либидото" и пак им е скучно... Но да се върнем на свинята. В България сме.

Разбира се, няма нищо лошо в незлобливия, остроумен, провокативен хумор. Нека има вицове, шеги и лафове за вегани и всякакви други хора, нека има разнообразни мнения и разгорещени спорове.

Но когато това в един момент прераства в ксенофобски изблици и слово на омразата - както за жалост се случва у нас, и то често с помощта на медийна трибунa - положението просто не е ОК. Адски провинциално е в най-лошия смисъл на думата. Най-меко казано.

Тъй като темата очевидно пали низки страсти у населението, обективните и супер независими български медии си харесаха възможно най-противоречивата личност, човек, вероятно способен да изнерви и листо от лапад, и индиректно си я обявиха за лицето и гласа на всички вегани.

Говоря за неделя сутринта. Попадам на интервю по Nova с г-н Никола Донев от Български вегански съюз. БВС е едно НПО. Което явно автоматично превръща председателя на управителния му съвет в Джизъса на веганите в страната, защо не и в Космоса.

Ако утре реша да спирам яйцата, дали трябва да му звънна за консултация, чудя се? Дайте съвет.

Всеки път когато случайно стане ясно, че народът е склонен да мрази нещо или някого, то повечето родни медии незабавно яхват вълната и този хейт се употребява и канализира с цел цъкания, кликове, четения, гледане на реклами и прочее. Какво като така се налива още масло в огъня на тесногръдието и плитката неаргументирана неприязън към другия? И без това след 50 години нацията я я има, я я няма.

Истината е, че сред нас има вегани, които, убедена съм, се разграничават от поведението на "протестърите", дори иначе да са против убиването на животни и да не обичат сирене. Което може би е като да не обичаш секса. Но и такива хора има и това не е проблем, защото светът е шарен.

Във всеки един момент някой може да основе НПО „Ям вратна пържола всеки ден" и да почне да коли свинИ на бул. „Витоша" пред очите на дечицата, а телевизиите да избухнат със заглавия от типа на: „МесоядниТЕ пак леят кървища посред бял ден."

"Веганите се разграничават от вандалите, изпочупили "Лаута". Пак заглавие в сайта на Nova от 10 октомври. Още в първи клас, мисля, се учи, че една дума се членува, когато искаш да назовеш нещо познато и конкретно.

Явно всички, които не ядат продукти с животински произход, са ни познати и са конкретни.

Това, че единият е писател-фантаст, емигрирал в Малта преди 10 години в преследване на своята гей любов, а другият - инструктор по народни танци в Трън с ленива перисталтиката, са подробности. Нали ядат спанак и не носят кожа.

Всъщност, хората са различни. Това, че група вегани са припознати от някой телевизионен редактор, за да има „веселба" в ефира, не означава, че всички вегани подкрепят акциите им, които, между другото, изглеждат леко преиграни и бутафорни, не мислите ли?

Ако аз мразех веганите и исках всеки, клал свиня в страната (а това са немалко хора), да ги намрази, щях да организирам същото нещо, което се случи на 1 ноември 2017 година, в центъра на София. Със същите хора. Честно.

Не че съзирам тежка конспирация в цялата история, но може би организаторите, ако са с чисти подбуди, действително е добре да се позамислят как следващия път да прокарат посланията си, така че да не бъдат най-лесната плячка за жадните за сеир и селяния български медии.

Защото, да, крещенето по мегафони пред потресени хора от Обеля 2, излезли за седмичната си разходка по анцуг до „rafiterasa", е просто несериозно и неминуемо всеки път ще бъде захапвано за рейтинг от телевизиите, което единствено, пак и пак, ще измества фокуса от далеч по-наболели и важни теми за България.

И още нещо. Ако не сте забелязали, обикновено водещите по телевизиите говорят по веганската тема с един такъв подчертано пренебрежително-лъчезарно-присмехулен тон и си позволяват да задават изключително тенденциозни въпроси като „Докъде сте готови да стигнете?", „Готови ли сте на по-агресивни действия?" и „Готови ли сте на престъпления?", което е всичко друго, но не и журналистика.

Така де, ако четвъртата власт си позволява да формулира по този начин питанията, утре какво? Да очакваме референдум с въпроса „Искате ли циганите на сапун" ли? Знае ли човек...

Та, хора в телевизора, бъдете коректив, моля. Светът гледа и слуша вас, докато отива по дяволите.

#3 dedo adji 07.11.2017 в 12:46:37

Да не обичаш сирене било като да не обичаш секса??? За сиренето не знам, но изглежда А.А. не обича секса. Който, обаче й липсва, поради което нищо не й е ОК. И все търси неприязън, като отражение на собствената й неприязън към себе си. Този път изобличителният патос е насочен срещу Нова,(не, че я хваля) по повод някакво утринно неделно интервю, което видите ли, яхнало вълната на омразата и наливало масло в огъня на тесногръдото кво беше там. А не е ли възможно въпросното интервю и други подобни предавания да са били платени? От волни пожертвувания на вегански активисти или от бюджета на някоя фондация, да не ровим коя. Не съм видял нито омраза, нито неприязън. Както, впрочем, не съм срещал и жив веган. Прекарах известно време в близост(не интимна) с една дама вегетарианка, която не отказваше риба, яйца и млечни продукти. Не се наемам да твърдя колко е по-здравословно, но изглеждаше напълно здрава. И вегетарианското движение, пропагандирано от толстоистите, има стари традиции у нас. И не е известно някой да се е отнасял към тях с неприязън, даже не и с насмешка. Как стана така, че изведнаж веганите се оказаха новите жертви. Ами както и с обратните. Никой не им обръщаша внимание, докато не почнаха да правят гей паради. И 90% от българите не знаеха що е то веган, докато не тръгнаха пърформанси и интервюта.

#4 dedo adji 07.11.2017 в 12:58:11

П.П. А защо Тутраканската?

#5 Fulcrum 07.11.2017 в 13:16:32

Как беше, "Каквото повикало, такова се обадило". Всеки може да яде каквото си поиска, но демонстрирането и опитите за оказване на въздействие, и то по такъв грозен начин, еми вагините си заслужиха всичко и им е малко. Та, не виждам тая статия с каква цел беше написана изобщо, явно, за да ни каже, че ако 1+1=2 то това не е гаранция, че двете единици са еднакви.

#6 Citizen X 07.11.2017 в 13:58:53

Ей, направихте от Явката и Николчо нацЬонални герои. Тоя, Донев, е толко бъзнат ментално, че не ми се говори... Преди години почна още да се изявява, след като смени тесния Слийн за необятната столична действителност...

#7 boris 07.11.2017 в 16:04:52

dedo adji | 07.11.201712:58 П.П. А защо Тутраканската? ----------------------------------------- Ами сравняват го с Роналд Рейгън!

#8 чичо пенчо 07.11.2017 в 17:57:35

Нищо чудно няма, че бедните тъпчат пържоли и бял хляб, а богатите семки и глухарчета... на 7 приема. P.P. Основателя на Нутела умира на 89, а създателя на Джогинга на 52...

#9 mulder 07.11.2017 в 18:06:46

Витамин В12 който се намира само в месото намалява депресията, а липсата му може да доведе до хронична депресия която се оказва че е масово явление при веганите.

#10 maznislav 07.11.2017 в 18:16:51

Хора изключете си телевизора и излезте навън. Твърде много телевизия ви кара да пишете статии като тази.

#11 deowin 07.11.2017 в 18:27:33

>Хората сме хищници Хората не са хищници, а са всеядни. Не си внимавал в час по биология.. >разтенията .. и в други часове.

#12 bludniq_sin 07.11.2017 в 18:53:04

"Защото, да, крещенето по мегафони пред потресени хора от Обеля 2, излезли за седмичната си разходка по анцуг до „rafiterasa"," Антония аз там работя и не знам ти колко често си правиш разходка, но хора по анцузи освен спортисти аз там не съм виждал. Масово са туристи, работещи в района хора, ученици и кифли/батки + хора, които са решили там да проведат някоя среща /бизнес или "сошъл"/.

#14 Виктория Пенелопова 07 07.11.2017 в 21:09:11

Не е за вярване, че толкова хора се вързват да коментират яловите писания на А.А.

#15 deowin 07.11.2017 в 21:12:00

>грешка от бързане Спести ми рационализациите за неграмотността ти. Не е като да не допускаш по няколко правописни грешки във всеки свой коментар. Кого точно се опитваш да лъжеш, че са "от бързане"? Себе си? Успяваш ли? >Много преди да си свари боб, пра-пра-пра-пра Деуина е ял сурово месо Да, ял е сурово месо, което далеч не означава задължително, че е бил месояден. Бил е всеяден, като всички ранни човекоподобни (за повече информация: goo.gl/rE9Od). Ако тръгнеш назад към по-ранните прадеди, всъщност ще стигнеш не до месоядни, а до тревопасни, а след това - евентуално до едноклетъчни и протоклетки, които, предполагам очевидно дори за теб, няма как да са били месоядни.

#17 deowin 07.11.2017 в 23:08:46

Какво точно мислиш, че лафчетата и остроумията ти от средното училище демонстрират? Житейският ми опит показва, че най-добрият начин да прецениш достойнството на един човек и доколко самият той се чувства комфортно в собствената си кожа, е да му посочиш грешка. Това винаги е възможно, защото всички допускаме грешки. Колкото по-яростно, извинително и отбранително реагира на възможно най-дребната, нищожна и несъществена допусната и посочена грешка, толкова по-нищожна, дребнава и отвратителна мижитурка. Всичко друго е без значение - колко благо или интелигентно говори, колко се опитва да се показва като ларж и непукист, колко е остроумен, колко се харесва на околните и прочие. Единственото, по което сравнително достоверно може да се прецени стойността на един човек, е реакцията му към критика. Досега не съм срещал стойностен човек, който да не минава този прост тест, и това включва немалко неграмотни и неуки хора.

#18 COMANCHY 07.11.2017 в 23:09:30

Barone, много си прав. Аман от коректори, има и една жена, Пенелопова, нещо такова. Веднъж си позволих да напиша мнение, и моментално....”тази запетайка не била правилна, онази точка , еди кое си междуметие”. “Висят” тука и само дебнат....кой къде ще сгреши, и после кеф....колко съм учен, колко го знам аз правописа, колко сте неграмотни...

#19 Xaoc 08.11.2017 в 11:07:50

"Единственото, по което сравнително достоверно може да се прецени стойността на един човек, е реакцията му към критика. " - невярно. Това е лично твое наблюдение, но генерално не е така. Първо, как точно се оценява кой е стойностен и кой - не? Не знаех, че обидите и дискриминацията виреят в най-свободната страна - САЩ. Второ, познавам много интелигентни и образовани хора, които просто не търпят никакви критики просто от инат и поради чепат характер. Не се обиждай, но ти също спадаш към тази категория. Не си глупав, но не търпиш критики и не приемаш различни гледни точни. Защитаваш се с аргументи, които ти се струват логични, но това е просто начин да покажеш, че ти си прав, дори всъщност да не си. За всички години, в които влизам в този сайт, не съм видял да кажеш добра дума на когото и да било. За твое сведение, всички сме забелязали грешките в коментар 1, но само ти беше достатъчно дребнав да напишеш коментар по този повод, така че когато правиш квалификации на хората от типа, че са дребни душици и т.н., първо погледни себе си.

Новините

Най-четените