Вкусни ястия без много калории

Скъпи приятели, това е петъчната рубрика на webcafe - ИЗЯЖ МЕ! В нея ви давам идеи какво да си сготвите през почивните дни.

За този уикенд съм ви приготвила три предложения, които са вкусни, бързи и леки. Ще можете да прекарате повече време със семейството и близките си, вместо да стоите в кухнята с часове. Същевременно с това ще се насладите на вкусни ястия без много калории. Опитайте ги! С тях уикендът става още по-хубав.

Започваме със салатата. С посочените продукти ще проготвите 6 порции, а това ще ви отнеме не повече от 10 минути.

Зелена салата с бекон

Продукти:

1 връзка зелена салата
1 авокадо
100 г бекон
3 с.л. слънчогледови семки
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол

Да го направим:

Зелената салата (1 връзка) се измива старателно и се нарязва на едри парчета или за по-лесно се накъсва. Поставя се в дълбока купа. Авокадото (1 бр) се обелва, семката му се отстранява и се нарязва на ивици. Прибавя се към зелената салата и двата продукта се овкусяват със сол, лимонов сок (2 с.л.) и зехтин (4 с.л.). Беконът (100г) също се нарязва на ивици и заедно с белените слънчогледови семки (3 с.л.) се поръсва върху салатата.

Следва оновното ястие, което е леко и ароматно. Вкусът на меда почти не се усеща, а коричката, която бутчетата ще придобият, е хрупкава и апетитна. Ако пък обичате месото по-препечено, не го варете - дикректно във фурната и да се пече до готовност!

Пилешки бутчета на грил

(6 порции), 40 минути

Продукти:

12 пилешки бутчета
4 с.л. балсамов оцет
4 с.л. соев сос
4 с.л. мед
1 с.л. червен пипер
½ ч.л. черен пипер
сол
1 ½ глава броколи

Да го направим:

Пилешките бутчета (12 бр) се сваряват до готовност. Отцеждат се и се подреждат в тавичка. Заливат се с разбитите соев сос (4 с.л.), балсамов оцет (4 с.л.), мед (4 с.л.) и подправки. Пекат се в предварително загрята фурна на грил за 10 минути - по 5 от всяка страна. Бутчетата се сервират горещи с гарнитура от сварени в подсолена вода розички броколи.

И накрая ви предлагам лек десерт с ягоди, който се прави за по-малко от 15 минути. Сервира се добре охладен и се изяжда веднага!

Ягодов крем със сметана

(6 порции)

Продукти:

125 г сирене Крема
200 мл течна сметана
6 с.л. пудра захар
250 г пресни ягоди

Да го направим:

Сиренето (125 г) и захарта (6 с.л.) се разбиват с миксер до получаването на гладка смес. Сметаната (200 мл) се разбива на сняг и се добавя към сиренето. Към получения крем се добавят пасираните в блендер ягоди (като няколко плода се оставят за декорация) и десертът се разбърква добре. Разпределя се в десертни купички и се поставя в хладилник да стегне. Сервира се с резенчета пресни ягоди.

Съвет: Ягодовият крем може да стане още по-лек и диетичен, ако замените захарта с течен подсладител. Необходимо е да го добавите към Крема сиренето преди разбиването.

От мен добър апетит и слънчеви почивни дни!

#1 Preslav Karshovski 30.04.2011 в 14:51:36

Отивам да си купя авокадо и почвам!

#2 Надя Танеф 30.04.2011 в 17:08:35

Ама, моля ви, госпоице Сандра, вий къде живеете? В САЩ мей би? Какви са тези 12 пилешки бутчета? Знаете ли цената им и колко супи и яхнии стават, а вие ми говорите да си закупа такива за едно ястие! И балсамов оцет! Цената му? Броколи, бекон, авокадо.... На това по белия свят му казват кулинарно порно. В бедни страни като нашата да готвите и/или предлагате публично подобни рецепти. Сходно с предаването, което сега се върти в ефира ви Lord of the Chefs. Масата българи няма и да опитат суши през живота си, но на да им го покажем. И всъщност редно ли е, уважаеми редактори на този сайт в едно и също време да говорите за криза и балсамов оцет?

#3 bianca 30.04.2011 в 17:48:36

Ееее, коментарът на госпожа Танеф, просто беше безсмислен. Хайде сега госпожо отидете до магазина и вижте колко струват продуктите. Извинявайте, но що имате Интернет вкъщи, значи вероятно може да си позволите балсамов оцет за 5лв. Та броколоте, та беконът... Вие само боб и леща ли консумирате? Като не ви харесват предложенията гответе си манджите (яхниите) с олио за 2 лв и не коментирайте! Пък после се чудете защо ви е висок холестерола!

#4 Rodrigo Diaz de Vivar 30.04.2011 в 18:24:04

Сандра, благодаря за поредните балансирани калорично рецепти, като се добера до в къщи ще подготвя изненада. И една препоръка. Специално за мадам Тенеф и подобни, освен Рецепти по калории, Рецепти по време, Рецепти по тип, Рецепти по категории и Рецепти по държави, направете и един раздел, "Рецепти по цена". В цената калкулирайте и цената на билетчето до пазара [отиване и връщане], цената на газта за приготвянето + клечка кибрит, както и цената на толетната хартия. Все пак, трябва и да се ака. Дефекирането не е евтино удоволствие.

#5 Надя Танеф 30.04.2011 в 19:46:54

О, ама нали вие се оплаквате от цени, инфлация, бедност, лошо, управление? Аз отдавна не зная кое колко струва в Бг.

#6 Надя Танеф 30.04.2011 в 19:51:14

А и двамата възмутени от мен...защо не се върнете и не прочетете всичко това с доза ирония, насочена към вечно недоволния и зле финансово българин, на който обаче като му кажеш директно, че е беден картофояд веднага скача и започва пространно да обяснява, колко е полезно за кожата и аналното здраве редовното консумиране на балсамов оцет и броколи.

#7 vseznaiko 30.04.2011 в 19:52:11

Наде, постовете ти лъхат ли лъхат на простота и провинциализъм. Много ти се иска да се покажеш в форума и да се изтъкнеш 4е отдавна не знаеш кое колко е в България, т.е. да ни кажеш на вси4ки 4е си некаде си - еми дерзай си там в Бразилията и ни остави да си живеем приятния животец тука ;)

#8 Надя Танеф 30.04.2011 в 19:57:51

Ама, моля, яжте си по една супена лъжица балсамов оцет всеки ден и да не съм чула да мрънкате, а ма ха и вечно извъртащите се българи! Я, кажете, като сте от градО- броколито ли се казва или броколите?

#9 vseznaiko 30.04.2011 в 20:01:46

ама ти се мислиш за не-българка явно, нещо искаш да се делим на "ние" и "вие" “О, неразумни и юроде.."

#10 Надя Танеф 30.04.2011 в 20:13:55

Ами всъщност не съм българка, ако трябва да съм точна, но това е друга тема.

#12 vseznaiko 30.04.2011 в 20:44:46

само си мислиш 4е не си, Мила, ама си събрала наи лошите 4ерти на българите хахах. Ама хаиде като толкова искаш да не си, бягаи да пишеш и да се пениш в саитовете на твоята припозната родина, ама дали можеш?

#13 Надя Танеф 30.04.2011 в 21:02:26

Мога, мога, Русия е необятна страна. Временното ми местожителство няма нищо общо с факта от къде са родителите ми.

#14 vseznaiko 30.04.2011 в 22:25:42

ами хайде тогава освободи града и форума от присъствието си

#15 Rowan 30.04.2011 в 22:25:58

Какво и се връзвате на госпожата ТанеФ, завидя лелката на младостта и красотата на авторката и се заяде за оцета. Кисела и е душичката на нея. ПП: Сори за офтопика, ама не мога да се сдържа, вкиснати лелки да критикуват нещо красиво (рецептите и авторката им ).

#17 Надя Танеф 01.05.2011 в 09:36:55

Ах, знаех си аз, че на 30 съм вече стара, ама на, друго си е да ти го каже приятелката на сладураната. Реклама е чудесно позиционирана тук, интересното е, дали се плаща? Хм.

Новините

Най-четените