Храна “втора употреба“ – толкова ли е ужасно?

Средностатистическият българин притежава телевизор и вече е разглезен от гледане на кулинарни предавания и канали, в които мастити шефове напоително обясняват за готвене в азот и критикуват безпощадно всяка трошичка в чинията.

В някои от тези телевизионни формати се натрапва впечатлението, че сервираната по хотелите храна трябва да е "плейтната" перфектно, без значение дали е поднесена в заведение с пет звезди Мишлен, или в мил роден курорт с предплатен пълен престой.

Но отивайки на ол инклузив екскурзия, не е чудно да се окаже, че храната не отговаря на високите ви очаквания за патешко магре в цитрусов сос, салата с мус от сьомга и десерт от поширани круши със сметана.

Много от туристите са изненадани, че това, което им се сервира по време на ол-инклузив почивките у нас нерядко представлява остатъци от вчерашната вечеря, приготвени като ново ястие.

Това накара редица родни шеф-готвачи да изкажат експертното си мнение относно гурмето, храната и кое как е правилно да се поднася на капризния консуматор в ресторантите из страната. Те редовно обикалят медиите като посланици на еко, био и органик производството, при което един домат струва скромните 10 лева.

Естествено, тяхното мнение и претенциозно небце категорично изключва "рециклирането" на продукти, независимо че България все пак не е сред най-проспериращите и заможни държави в Европа.

По-интересното е, че световни топ готвачи като Джейми Оливър не споделят същото мнение.

В сайта си например симпатичният британец има над 45 рецепти за оползотворяване на неизядената храна.

Той действа почти като вълшебник - успява да превърне пилешкото от предната вечер в кремообразно ризото, картофите - във вкусна закуска с яйца и колбас и да допълни менюто с лек обяд от зеленчуци с хрян.

За тези кулинарни подвизи не са му необходими екзотични съставки като южнокорейски раирани чушки и жълти патладжани, а само това, което семейството му не е успяло да изконсумира на масата.

Модерните западни общества все повече се насочват към "рециклиране" на приготвените ястия по разнообразни и интересни начини.

Съвременният човек разбира, че в някои краища на света недостигът на храна е драстичен, и не е склонен да изхвърля продукти с лека ръка.

Хората, които готвят ежедневно, изнамират начини да трансформират вече приготвената храна в изцяло ново ястие и ентусиазирано споделят творенията си чрез видеа в социалните мрежи, онлайн галерии и кулинарни блогове.

Из нета непрекъснато циркулират рецепти, в които може да се използват изостаналите продукти без да се изхвърля и грам от тях. По този начин се спестява ценно време, което иначе се губи в обикаляне на претъпканите супермаркети.

Друг силен довод да "рециклирате" обяда или вечерята си е финансовият аспект.

Малко са хората, които с лека ръка биха отказали да спестят някой лев от пазаруването.

Още повече, че в България са немалко хората, които нямат как да си позволят разточителни покупки. Те не могат да си представят как дори и малка част от приготвената храна ще замине в кошчето.

Да не забравяме и каузата за опазване на природата. За да можете вие да се насладите на разнообразието от продукти в близкия магазин, са изразходвани немалко ресурси.

Така че не се колебайте да превърнете ориза от вечерта в чудесно кремообразно ризото с подправки, свинското да стане на апетитни гювечета с повече сос, спагетите да се запекат със сирена на фурна.

Сладкишите и козунаци, които вече никой не иска да яде, можете да полеете със сладко или с яйца и захар и да запечете за кратко. Така ще имате изцяло нов десерт, който всички ще харесат.

Или вземете пример от италианците.

Те са прочути с кулинарното си изкуство и прекрасна кухня, но вероятно не знаете, че редица техни ястия са създадени именно в стремежа да не се изхвърлят продукти.

Ако поискате салата със звучното име "Панзанела", ще получите стар хляб, комбиниран с домати и подправки.

Често срещана гледка, която би изумила чужденеца, е италианец, който дояжда соса на пастата си с допълнително хляб. Обидно е апетитното ястие, приготвено с толкова внимание, да не бъде изядено до последната хапка.

Така че ако се чудите как да изненадате семейството и гостите си с кулинарните си умения с вече налични продукти, отворете някой кулинарен блог или се доверете на Джейми, той ги разбира нещата.

На този фон претенциозните изказвания на българските "шефове" на кухнята звучат не само прекалени и необмислени, но и далеч от световните тенденции в кулинарията.

#1 the_mask_rider 25.06.2017 в 10:53:13

Тази практика е доста добра стига в хотелите да не спестяват пари от заплатите на готвачите. От една трана хотелиерите спестяват пари от продуктиот друга наистина е много грозно да изхвърляш толкова много храна при всички тези гладни хора по света. Да не забравяме и факта, че когато хотела предлага ол инклузив, говорим за едни отрупани шведски маси с толкова много храна, която просто няма как да бъде изядена.

#2 dedogo6 25.06.2017 в 10:57:15

Италианската салатка звучи вкусничко Пък и наистина няма лошо, ако има начин да не се изхвърлят продукти, особено от финансова гледна точка.

#3 Шрайка 25.06.2017 в 17:21:37

Ману, от мен имаш

#4 Latrell Spencer 25.06.2017 в 21:48:53

Според мен за вкъщи- да , но за хотел е недопустимо да се прави. Това ще им даде оправдание да слагатедна и съща шунка (която и без това е 3лв килото) в продължение на дни. Всеки който държи на себе си би подбирал много внимателно на ол-инклузив какво би ял. Хората са виновни за хвърлянето на храната- забелязал съм как си слагат по 10 работи и изяждат едвам половината. Причината? Щото е дал пари Точно вица за българина, който ако има един самосвал с ябълки ще изяде колкото може и другите само ще ги нахапе друг да не яде.

#5 explorer 25.06.2017 в 23:18:33

Ужасното е да ти продават 2 пъти едни и същи продукти под формата на различни ястия.

#7 deowin 26.06.2017 в 19:05:51

Тази статия събуди в мен носталгия по студентски стол 8 до Химическия, където храната също беше със силно рекурсивен характер, а на стената някой беше написал с огромни букви "БКП, ИСКАМ ДА ЯМ!"

#8 паяка 26.06.2017 в 21:38:13

Прасе, що си ял там бе? Зависи от степента на студентска прегладнялост и непретенциозност. Всички сме стигнали най-ниските й прагове някога.Столът до 5ти блок в Студентски град, който беше на Консерваторията си беше направо гурме. На Аксаков - също почти. Мензата на СУ и тя. Но любим си ми беше стол 15 на ВМЕИ Ленин. А по същество. На няколко места, може и да са доста, олинклузивната храна е чудесна- вкусна, разбира се - прясна и не се повтаря. Категорично бих препоръчала хотел Самоков в Боровец, хотел Банско Спа и Холидейс и много настойчиво хотел Ситония Порто Карас - безупречни!

#9 deowin 26.06.2017 в 22:01:15

Стол 8 просто ми беше най-близкият за известно време, но си беше и с най-отвратителната храна и обстановка от всички, дори от 4. Иначе предпочитах този на Славейков или във ВИАС.

#10 Harry 26.06.2017 в 22:22:56

Столът на Медицинска академия беше върхът! Вече няма такава обществена храна. В САЩ фирма със стол е недостижим лукс.

#11 deowin 26.06.2017 в 22:53:33

>В САЩ фирма със стол е недостижим лукс Хах. Недостижим.. за кого? Големи фирми като Microsoft, Google и nVidia имат огромни столови, често безплатни или сериозно дотирани, които предлагат широк избор на качествени и здравословни храни на служителите им, а някои сравнително малки хедж фондове с под 100 служители могат дори да си позволят да наемат професионален готвач, който да приготвя всеки ден прясна храна на нивото на луксозен ресторант.

#12 Harry 26.06.2017 в 22:55:47

Това на снимката шмекерът Джейми Оливер ли е? И какво толкова чудно има, робите и слугите, винаги са яли огризките от софрата на господарите си! Просто тактично се внушава, да не се дърпате от Храна “втора употреба“, да го приемете за естествено. През "комунизма" ядяхте храна само първа употреба, ще я сънувате само вече.

#13 Harry 26.06.2017 в 22:57:39

"качествени и здравословни храни" в САЩ?!

#14 deowin 26.06.2017 в 23:29:16

За пенсионер, който никога не е стъпвал извън радиус 20 км от родното място, да не говорим за чужбина, си интересно силно убеден за ужасното качество на храната в САЩ. Реалността, естествено, е различна. Храната в САЩ варира от отвратителна ($1 бургер от МкД) до брутално добра (например Waguy beef от Kobe за $500/кг). Относно плодове и зеленчуци.. все пак САЩ се простира върху половин контитент и има 100 пъти повече площ от България, някак си би било малко странно ако нямаше къде да отгледат свестни земеделски продукти. Качеството винаги струва подобаващо, естествено.

#15 Harry 27.06.2017 в 08:50:53

В САЩ всичко е ГМО, "органичните" храни са такива само на думи и цена, 95% от американците не ядат "кобе", маат ГМО + химия, и повечето са убедени че никога през живота си не са яли ГМО!

#16 скучко 27.06.2017 в 10:49:47

Некви си купили жилище на последния етаж в нова кооперация. Нямало още асансьор а и тоалетните не били в ред. Наред със старата покъщнина, семейството си качило и сички хранителни запаси под формата на месни, зеленчукови и плодови консерви в буркани. Лапат наште, ама като нема кенеф връщат изяденото в бурканите слагат капачките и чакат асансьора да тръгне ,че да ги свалят на боклука. Натоварили продукцията и хоп на партера опърпан дядка пита - кво ше ги прайте тия буркани!? Тънга -мънга ше ги фърляме щото са стари. Бе я ги дайте на мен ,нищо че са стари. Кво да правят -дали му ги. Питат го след време ,как са консервите. А дядката вика: А много са си хубави, ама като че ли веднаж вече са били ядени!

Новините

Най-четените